Dogodkovnik

  • noname_7

Cankarjev dom - Sodobni balet iz Győra

Ventilator besed | 18.5.2013 | Komentarji 0

20. maja, Linhartova dvorana

 

SODOBNI BALET IZ GYÖRA

Madžarska rapsodija in La vie en rose

Koreografija: Zoltán Fodor, Ben Van Cauwenbergh

Glasba: Franz Liszt, francoski šansoni

V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Madžarske

 

 

 

Madžarska rapsodija

koreograf: Zoltán Fodor

glasba: Franz Liszt

trajanje: 33 min

 

Baletno delo se poklanja Franzu Lisztu ob dvestoletnici skladateljeve smrti. Skupni naslov produkcije je Madžarska rapsodija; koreografija prvega dejanja se naslanja na niz Lisztovih skladb. Odrska telesa ne pripadajo nikomur in ničemur. Zaznamuje jih odsotnost imena, spola ali obličja. Oživijo ob prvih taktih Lisztove Madžarske rapsodije, glasba postane življenjsko gibalo. V različnih položajih in srečanjih preobrazijo osebnost. V sklepni skladbi se vrasejo v en narod, eno skupnost, eno srce.

Zoltán Fodor, koreograf

 

La vie en rose – balet v dveh dejanjih

koreograf: Ben Van Cauwenbergh

pomočniki koreografa: Marek Tuma, László Velekei , Renáta Fuchs , Ervin Müller

glasba: Edith Piaf, Maurice Chevalier, Gilbert Bécaud, Jacques Brel, John Adams

scenografija: Dmitrij Simkin

kostumografija: Ben Van Cauwenbergh, Győri Gabriella

lučno oblikovanje: Ben Van Cauwenbergh, Hécz Péter

 

La Vie en Rose je nekakšno plesno gledališče zasnovano na podlagi šansonov slovitih popevkarjev, kot so Maurice Chevalier, Edith Piaf, Jacques Brel in Gilbert Becaud. Nesmrtne pevce šansonov opazujemo skozi oči potepuha Jefa: včasih je pogled nostalgičen, včasih melanholičen in grenko-sladak, vseskozi pa ga zaznamuje smisel za samoironijo.

 

Sodobni balet iz Győra

 

Naša zgodba ni skrivnost: kot plesalci novinci, sveži diplomanti Plesne akademije smo si uporniško zadali poiskati nov dom in ga leta 1979 končno našli v Győrovem novem gledališču. Bili smo v pravem trenutku na pravem mestu ? pretekla desetletja so naše dejanje upravičila.

 

Sodelavca svetovno priznanega Maurica Béjart Ivána Marka smo prosili, naj postane naš umetniški vodja: v tedanji plesni svet je vnesel profesionalizem in ga razgibal s svežimi zamislimi. Naše neobičajne koreografije, ki so kritizirale zatohlost dobe, so ansamblu zelo hitro prinesle domačo in mednarodno slavo. Obdobje se je končalo leta 1971, ko nas je zapustil ustanovni vodja.

 

Po zamenjavi vodstva smo vsako leto osvežili repertoar in dvignili umetniška merila, občinstvu pa širili plesno obzorje. Vztrajna umetniška prizadevanja zadnjih desetletij so zasedbi prinesla novo priznanje.

 

V madžarsko plesno življenje Sodobni balet iz Győra uvaja nove slogovne usmeritve in dviguje njegove umetniške standarde. Slovimo daleč onkraj meja svoje domovine. Kritiški odziv nam je naklonjen: stvaritve ansambla omogočajo nove izkušnje, Sodobni balet iz Győra ugaja tudi razvajenemu očesu, zasedba osuplja in omamlja!

Naš repertoar zajema skorajda vse plesne zvrsti, od klasičnega baleta do sodobnega plesa in eksperimentalnih projektov, svoj razpon smo razširili tudi na gibalno gledališče in otroške predstave.

 

Ansambel je obiskal že skorajda vse kotičke sveta, smo evropska baletna skupina z najobsežnejšim urnikom gostovanj.

Letošnja, že 34. sezona odpira novo poglavje: Sodobni balet iz Győra je edini ansambel zunaj madžarske prestolnice, ki je prejel naziv narodnegabaleta. Ta čast pa prinaša še višja merila ustvarjalnega delovanja in večjo odgovornost. Čutimo dolžnost predstaviti pomen in lepoto plesa občinstvu, ki se s to zvrstjo še ni srečalo, tudi onkraj madžarskih meja. Seveda pa ne bomo pozabili na našo ljubljeno in spoštovano publiko v Győru.

 

JÁNOS KISS

Direktor/umetniški vodja Sodobnega baleta iz Győra

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko