Dogodkovnik

  • em_nms_3

V družbi s kustosom in odprtje razstave

Ventilator besed | 21.5.2013 | Komentarji 0

Vabimo vas V DRUŽBO S KUSTOSOM

MEDALJA NA PRSIH, ZNAČKA ZA KLOBUKOM: Odlikovanja in znaki Narodnega muzeja Slovenije

Četrtek, 23. maja 2013, med 10. in 12. uro,

v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Družili se boste z mag. Jožetom Podpečnikom, muzejskim svetovalcem

 

Narodni muzej Slovenije hrani najstarejšo in verjetno največjo javno zbirko odlikovanj, znakov in značk na Slovenskem. Zametki falerističnega fonda segajo v trideseta leta 19. stoletja, ko je muzej pridobil prva državna odlikovanja iz obdobja Napoleonovih vojn. V zbirki hranimo odlikovanja 24 držav, od tega predstavljajo tretjino avstrijska (1797-1921), drugo tretjino pa srbska oz. jugoslovanska odlikovanja (1876-1991). Najštevilčnejši del zbirke predstavljajo vojaški, cerkveni in civilni znaki in značke, ki se uvrščajo v časovno obdobje od sredine 19. stoletja pa vse do danes in pričajo o bogatem političnem, kulturnem, športnem in gospodarskem dogajanju v tem delu Evrope. Med najstarejšimi so znaki društev (gasilski, pevski, planinski, telovadni, ribiški), političnih dogodkov in javnih prireditev, najštevilčnejši pa so znaki iz obdobja socialističnega režima (1945-1991).

 

O programu V družbi s kustosom:

Program V družbi s kustosom je namenjen obiskovalcem, ki jih radovednost vleče v naše prostore, želijo razširiti svoje znanje in od blizu spoznati muzejske poklice in dejavnosti.

Vsak četrtek med 10. in 12. uro vas bo v razstavnih sobanah pozdravil muzejski strokovnjak, ki vam bo razkrili marsikatero zanimivost, ki ni zapisana na razstavnih panojih.

S programom V družbi s kustosom želimo· muzejsko dejavnost še posebej približati starejšim, ki so zelo vedoželjni in si želijo razširiti obzorja. Program ni namenjen samo enostranskemu podajanju znanja, ampak gre za izmenjavo strokovnih vedenj kustosa in življenjskih izkušenj obiskovalcev.

 

Vstopnina v muzej se zaračuna po ceniku. Udeležba na programu je brezplačna. Starejšim, dijakom in študentom pa za ogled Narodnega muzeja Slovenije nudimo vstopnice po znižani ceni 2,5 eur, ki jih lahko v tekočem mesecu izkoristijo za večkraten obisk programa.

 

Veselimo se kramljanja z vami!

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko