Dogodkovnik

  • images_40

Cikel Predihano se vrača!

Ventilator besed | 17.10.2013 | Komentarji 0

V sezoni 2013/14 bo na štirih koncertih Cankarjevega doma spet moč slišati vrhunsko in prodorno sodobno glasbo.

V oktobru bodo Ljubljano vnovič obiskali glasbeniki in zvočni magi sestava Experimental Studio SWR iz Freiburgater nastopili s slovenskima umetnikoma Luko Juhartom
inKlaro Tomljanović. Na sporedu bodo dela Jonathana Harveyja, Marka Andreja in Detlefa Heusingerja. Poustvarili bodo tudi svežo skladbo Vinka Globokarja, prvič izvedeno v Freiburgu sredi oktobra, prav za ljubljanski koncert pa pripravljajo premiero novega dela Uroša Rojka.

Januar ne bo prinesel samo novega leta, temveč tudi prvo slovensko gostovanje slovite severnoameriške zasedbe JACK Quartet. Predstavili bodo skrivnostno kvartetno obdelavo psalma srednjeveškega skladatelja Rodericusa , prelomen godalni kvartet Američanke Ruth Crawford Seeger, skladbe Juliana Andersona in Briana Ferneyhougha ter kozmični Godalni kvartet št. No. 5 izpod peresa Horatiuja Radulescuja.

Aprila bosta slovenski sestav Neofonía
in dirigent Steven Loypredstavila program, ki se osredinja na enega nespornih mojstrov povojnega obdobja, madžarskega skladatelja Györgyja Ligetija. Poustvarili bodo njegovo kultno Simfonično pesnitev za 100 metronomov in druga tri pomembne dela: Komorni koncert, Mysteries of the Macabre (Mrtvaške skrivnosti) s solistom na trobenti Alešem Klančarjem in Koncert za klavir  s solistko Nino Prešiček.


Cikel bomo z ansamblom Neofonía IIsklenili maja z Ligetijem in tremi uveljavljenimi skladatelji, ki so z njim povezani: to so Unsuk Chin, Conlon Nancarrow in Uroš Rojko, ki bo leta 2014 praznoval svojo šestdesetletnico.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko