Dogodkovnik

  • triptih

Premiera v CD: Kjara's Dance Project: TRIPTIH

Ventilator besed | 8.1.2015 | Komentarji 0

Premiera: Petek, 9. januar 2015, ob 20. uri
Ponovitev: Sobota, 10. januar 2015, ob 20. uri
 

Linhartova dvorana Cankarjevega doma

 

KJARA'S DANCE PROJECT

TRIPTIH

 

 

V vseh treh koreografijah avtorji raziskujejo isti motiv – vprašanje identitete. Plesalcem se je v ustvarjalnem procesu, gledalcem pa ob ogledu predstave, odprl zanimiv vpogled v tri razlicˇne plesne interpretacije skupnega vprašanja identitete. Kdo sem? Kaj je tisto, kar me res določa, in cˇesa se oklepam, ker mi je znano? Kaj se zgodi, cˇe odstranim vse plasti? Kaj ostane?

 

Umetniško vodenje: Kjara Starič Wurst

Koreografija:  Lotem Regev

                       Rosana Hribar

                       Kjara Starič Wurst

Plesalci: Liza Šimenc, Kaja Lin, Simona Kočar, Tajda Podobnik, Maja Sonc, Anja Moderndorfer,
              Jan Ravnik, Andrea Apadula, Eli Cohen, Anamaria Bagarič, Tina Benko, Neža Jamnikar,
              Aljoša Moderndorfer
in Kjara Starič Wurst

Glasba: Ran Bagno (koreografiji Lotem Regev in Kjara Starič Wurst)

             Branko Rozman (koreografija Rosana Hribar)

Kostumografija: Almina Duraković

Odrska podoba: Andrej Stražišar

 

 

 

Predstava ima tri dele: med prvim in drugim je 5-minutni, med drugim in tretjim pa 15-minutni odmor. Gledalci lahko dvorano zapustijo samo med drugim odmorom.

 

 

  

LOTEM REGEV NOVI BOGOVI

 

O koreografiji

Po preživetju uničenja človeštva se majhna skupina preživelih dvigne iz pepela.

Ni preteklosti. Ni spomina. Ni prepričanj.

Ostal je le nagon.

Preživetje jim prinaša povsem novo odgovornost, kako na novo vzpostaviti socialne kode.

S to odgovornostjo se odpravijo na pot iskanja novih struktur in harmonije.

 

Lotem Regev je svobodni koreograf in plesalec, ki živi in deluje v Tel-Avivu. Svojo profesionalno plesno pot je začel pri devetnajstih letih v izraelski Kibbutz Contemporary Dance Company. Pozneje se je pridružil odlični Batsheva Ensemble, pred kratkim pa je sklenil svojo profesionalno plesno pot v švedski Göteborg Opera Dance Company.

Sodeloval je s svetovno uveljavljenimi koreografi, kot so Ohad Naharin, Sharon Eyal, Rami Be'er, Sidi Larbi Cherkaoui, Franck Chartier, Barak Marshall in številni drugi.

Leta 2008 je začel samostojno pedagoško pot z gibalno-raziskovalnimi delavnicami, ki ga vodijo po vsem svetu.

 

 

ROSANA HRIBAR – SKUŠNJAVA

 

O koreografiji

Telo. Prostor. Uprostorjenje telesa.

Vedno obstaja neka smiselna realnost med telesom in prostorom, kot brezčasna, nesimbolna in avtonomna struktura, znotraj katere se razkriva vprašanje, kaj, kako in zakaj nas giblje. Kakšen je notranji patos telesa, ki opravlja te naloge in v sam gib vlaga svoje vsebine.

Telo postane gradivo, subjekt in objekt, ki ima neki periodični režim, ritem, notranje življenje, sestavljeno iz energije in občutljivosti.

Takšno telo je slišno, erotično in odpira dialog skozi svoja asociativna polja. Realnost postane odnos, dogodek, lepota.

 

Rosana Hribar je vidna predstavnica generacije sodobnih plesalcev zgodnjih sedemdesetih let. Kot koreografinja deluje doma in v tujini ter sodeluje z vodilnimi avtorji sodobnih uprizoritvenih umetnosti. V zadnjih letih še posebej izstopajo serije spektakularnega tarantinovskega pas de deuxa, ki jih ustvarja v tandemu s koreografom Gregorjem Luštkom in ki so njun sodobni transžanrski ples izpopolnili do svojevrstnega plesnega organizma.

Nagrade na nekaterih najuglednejših mednarodnih koreografskih tekmovanjih so uveljavile njuno plesno dognanost, ki jo plesalca v Ljubljani gradita in vzdržujeta v mednarodno neprimerljivih razmerah.

Leta 2009 sta prejela Trdinovo nagrado MO Novo mesto, leta 2011 Župančičevo nagrado MO Ljubljana, na Bienalu slovenskega sodobnega plesaGibanica 2011 pa jima je domače občinstvo podelilo nagrado za najboljšo predstavo.

 

 

 

KJARA STARIČ WURST – TU, ZDAJ

 

O koreografiji

Kdo sem?

Tudi tokrat sem si v koreografiji zastavila vprašanje, ki me v tem trenutku najbolj zaposluje. Upala sem, da bom našla splošni odgovor, morda recept, ki se bo na koncu kot globoko sporočilo dotaknil občinstva. Ko sem premišljevala, zakaj si vedno znova postavljam to in podobna vprašanja, zakaj želim vedno vse premisliti, označiti, opredeliti …, sem spoznala, da si pravzaprav želim, da bi te definicije zamrznile trenutek. Če bi lahko vse ostalo tako, kot je, mi morda življenje ne bi kar naprej prinašalo na pot sprememb, prehodov, bolečine, izgub.

A žal to ni mogoče.

Ne morem se definirati, označiti ali poiskati recepta, kako biti in živeti enako.

Ne morem se kar udobno ustaviti in se izogniti spremembi, čeprav vem, da bo postavila vse na glavo in zahtevala nov začetek, vstop v nov prostor ali dvig na novo raven.

Morda je to le moje življenje, morda tako čutite vsi.

 

Kdo torej sem?

Nekdo, ki se trudi objeti neznano in biti le to, kar je v tem trenutku.

Nič drugega ne obstaja.

Je že minilo ali se še ni zgodilo.

Torej sem lahko jaz jaz le tu in zdaj.

V tem trenutku. Tu. Pred vami.

 

Kjara Starič Wurst je koreografinja, pedagoginja in umetniški vodja skupine Kjara's Dance Project. Po končani Srednji baletni šoli v Ljubljani se je pridružila SPP pod vodstvom koreografa Freda Lasserja, od leta 2000 pa pot nadaljuje kot samostojna umetnica. V Evropi in Ameriki je plesala v predstavah koreografov Jennifer Archibald, Nijjawona Matthewsa, Matjaža Fariča in številnih drugih. Poleg lastnih predstav Odtisi, Compassion in Razpotja je koreografirala Knjigo o džungli Matjaža Bergerja v produkciji Anton Podbevšek teatra, Detonacija človeka z bombami Matjaža Bergerja za EPK, več koreografij za DBUS ter Območje udobja za SNG Opera in balet Ljubljana.

 

Fotografija: Aljoša Rebolj

Vizualna podoba: Sanja Kašaj

Projektni vodja: Sandra Gubenšek

Odnosi z javnostmi: Katja Mlakar in Domen Mavrič – AVI, Agencija Vrhunskih Idej

Studio: Centro Arte Danza, Vija Vaja, Baobab, Moj korak, Ariston Proballet

 

Koprodukcija: Cankarjev dom

 

 

O KJARA'S DANCE PROJECTU

Kjara’s Dance Project je slovenski projekt sodobnega baleta, namenjen mladim plesalcem, ki ga je leta 2010 ustanovila Kjara Starič Wurst. Vizija projekta je mladim plesalcem zagotavljati priložnosti za delo in umetniški razvoj ter jim olajšati prehod v profesionalni svet.

 

 

 

 _______________________________________________________________________________________________________

Cena vstopnice: 18, 14* EUR
* Cena s popustom na najnižjo kategorijo sedežev za mlajše
od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko