Dogodkovnik

  • srecanje_fotografov
  • srecanje_fotografov1

SREČANJE FOTOGRAFOV v Mestni knjižnici Izola

Špela Pahor | 12.1.2015 | Komentarji 0

Pred božičnimi in novoletnimi prazniki smo v MKI povabili vse ljubitelje fotografije na 2. srečanje obalnih fotografov. Prvo srečanje je bilo prav tako proti koncu  leta 2013, pobudo zanj  pa je dal Vladimir Bernetič, sicer knjižničar na Morski biološki postaji Piran, publicist in odličen fotograf.

Tema letošnjega večera je bila domoznanska fotografija. V pestrem programu smo spoznali delček ustvarjalnosti osmih izolskih fotografov. Na začetku je Vlado Bernetič razložil, kaj knjižničarjem pomeni domoznanstvo – to je zbiranje raznovrstnih knjižnih in neknjižnih del z geografskega področja,  ki ga pokriva določena knjižnica. Povedal je tudi, v čem vidi pomen domoznanske fotografije in predstavil niz svojih fotografij. Oskar Jogan, najstarejši udeleženec večera, ki je svoje prve fotografije razvijal še na fotografske plošče,  je ob prikazanih slikah povedal tudi, kako so le te nastajale s tehničnega vidika. Pavla Černac in Irena Čarman sta nas  razveselili s svežino in igrivostjo svojih foto utrinkov. Pavlini so  nastajali ob njenem raziskovanju slovenskega Primorja, Irena pa  najraje fotografira naravo, cvetje in male živali, kot so žuželke, čebele, metulji.  Zanimive so bile fotografije Jožefa Fabjana o razrezu ribiške ladje Riba I, ki se je zgodil leta 2012.  Sašo Merkandel je prav tako predstavil nekaj fotografij ribičev, najbolj pa se mi je vtisnila v spomin črno bela fotografija starčka z zelo izrazitimi, globokimi gubami na obrazu in bogatim venčkom iz cvetlic na glavi. Barbara Dobrila se je skozi fotografije spomnila počitnic v ZDA, kjer je v nekaj dneh posnela kar dve ulični demonstraciji. Pokazala nam je tudi posnetke bosanskih piramid. Večer smo  zaključili z ogledom fotografij Remigia Grižoniča, ki se je leta 2007 odpravil na ribolov z ribiči na  ladjah Riba 1 in Riba 2 in posnel ribičev delovni dan – od prebujanja, vstajanja in jutranje kavice, do spuščanja mrež v morje, dvigovanja mrež, prebiranja in sortiranja ulovljenih rib do večernega prihoda v domače pristanišče.

Med številnimi obiskovalci tega večera je bilo kar nekaj fotografov, ki bi jih radi še povabili. Tako bi tudi  uresničili predlog mnogih, da bi bila tovrstna srečanja pogostejša. Dobrih fotografov, ki se ukvarjajo tudi z domoznanskimi temami,  je namreč v Izoli kar nekaj in prav je, da imajo prostor, kjer lahko svoja dela predstavijo tudi drugim.  

Tako ste že v torek, 27. januarja 2015,  povabljeni v našo čitalnico na projekcijo fotografij istrskih slapov. Naš gost bo Tomi Beškovnik. Dobimo se ob 19. uri.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko