Dogodkovnik

  • ana_moura

Ana Moura, fado

Ventilator besed | 23.2.2015 | Komentarji 0

NE, 8. marca 2015

 

Ana Moura, fado

Portugalska

 

Dobitnica grammyja, platinasti albumi, glas, ki  lahko vsako pesem spremeni v fado in z njo osvoji poslušalca.

 

Ana Moura, glas; Ângelo Freire, portugalska kitara; Pedro Soares, akustična kitara; André Moreira, kontrabas; Joao Gomes, klaviature; Mário Costa, bobni, tolkala

 

35-letna zvezdnica še kar najprej uživa sadove zadnjega albuma Desfado (2012), nagrajenega z grammyjem za najboljši album leta, ki ga je posnela v sodelovanju z znamenitim Herbiejem Hancockom. Čeprav njen fado temelji na tradiciji, je bil ves čas »fado sveta«, saj je njena uspešna pot prežeta s sodelovanji in srečanji z največjimi glasbenimi zvezdami. Tako je že leta 2005 delovala (v dveh skladbah) in tudi nastopila z Rolling Stones, na koncertu v Parizu leta 2009 pa jo je med nastopom presenetil Prince, s katerim sta izvedla dve fado skladbi. Slovi po tem, da lahko katero koli pesem spremeni v fado in si jo prisvoji. To je bila tudi ideja albuma Desfado, ki sta ga zasnovala z vodjo skupine Deolinda (pred dvema letoma je razprodala Linhartovo dvorano), Pedrom da Silva Martinsom. Ideja je bila namreč, da različni glasbeniki njene generacije, ki ne igrajo fada, zanjo napišejo skladbe.

Mourini albumi so praviloma platinasti, prejela je tudi najvišje mogoče nagrade na Portugalskem. V svetu je po popularnosti izvajalcev fada tik ob Marizi in je tako kot ona nastopila v najznamenitejših dvoranah sveta, pri nas pa se je leta 2012 predstavila na Festivalu Lent. Zdaj je napočil čas tudi za Gallusovo dvorano.

 

Gallusova dvorana

 

 

Več informacij o koncertu in programu abonmaja Glasbe sveta.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko