Dogodkovnik

  • cd_34

Zlati abonma: Mladinski orkester Gustava Mahlerja

Ventilator besed | 30.3.2015 | Komentarji 0

Torek, 7. aprila, ob 20. uri

Gallusova dvorana

 

MLADINSKI ORKESTER GUSTAVA MAHLERJA

Slovenski komorni zbor

Komorni zbor Megaron

Dirigent: Jonathan Nott

 

Solistki: Chen Reiss, sopran; Christa Mayer, alt

Priprava zborov: Martina Batič (SKZ) in Damijan Močnik (KZ Megaron)

 

Program:

G. Mahler, Simfonija št. 2 v c-molu za sopran, alt, zbor in orkester, »Vstajenje«

 

 

»Navdušujoč je pogled na sodobno Evropo, svet umetnosti in kulture, pa tudi mladih ...« Tako je poslanstvo Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja (GMJO) predstavil njegov predsednik dr. Erhard Busek. Orkester je bil ustanovljen leta 1986 na pobudo karizmatičnega dirigenta Claudia Abbada in je med prvimi ponudil možnost skupne poustvarjalne igre mladim glasbenikom z obeh strani železne zavese. Od leta 1992 so se meje razširile in na avdicije se danes lahko prijavijo mladi glasbeniki iz petindvajsetih evropskih držav. Med več kot dva tisoč prijavljenimi izberejo le najboljše – med njimi so vedno tudi slovenski glasbeniki. Za njihov razvoj v okviru orkestrove Akademije skrbijo člani Dunajske in Berlinske filharmonije ter orkestra Concertgebouw. Program orkestra je zelo raznovrsten, vsako leto pa na spored uvrstijo vsaj eno Mahlerjevo simfonijo.

Mladinski orkester Gustava Mahlerja bo na velikonočni turneji 2015 vodil britanski dirigent Jonathan Nott. Po uspešnem poletnem gostovanju 2009 je to drugo maestrovo sodelovanje z GMJO. Glavni dirigent Simfoničnega orkestra iz Bamberga, glasbeni direktor Simfoničnega orkestra iz Tokia ter nedavno imenovani glasbeni direktor in umetniški vodja Orkestra Romanske Švice bo vodil poustvaritev veličastne Simfonije št. 2 Gustava Mahlerja, edine skladateljeve simfonije, ki je GMJO še ni poustvaril in jo bo izvedel prvič.

Ob boku Jonathana Notta in GMJO bodo nastopili tako sopranistka Chen Reiss in altistka Christa Mayer kot tudi krajevni, mednarodno priznani zbori. Na svoji velikonočni turneji bo Mladinski orkester Gustava Mahlerja obiskal prizorišča, kot so Festival de Pâcques v Aix-en-Provenceu (Choeur Régional Provence-Alpes-Côte d’Azur), Cankarjev dom (Slovenski komorni zbor in Komorni zbor Megaron), dunajsko Glasbeno združenje (Wiener Singverein), hamburška Laeiszova dvorana (EuropaChorAkademie), madridski Narodni glasbeni avditorij (Coro Nacional de Espana) in barcelonska Katalonska glasbena palača (Orfeó Catala in Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana).

V priponki pošiljamo biografije izvajalcev in fotografiji orkestra in dirigenta.

Informacije: T (01) 2417 171 E katja.novak@cd-cc.si

 Gallusova dvorana, 30, 42, 56, 65 EUR

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko