Dogodkovnik

  • sem2_1

Vseslovanska razstava Slovanska pustovanja (Slavic Carnivals) na gostovanju v Slovenskem etnografske

Ventilator besed | 30.3.2015 | Komentarji 0

 

V sredo, 1. aprila 2015 ob 18.00 bo SEM odprl gostujočo razstavo Slovanska pustovanja, skupno delo etnoloških muzejev iz 12 slovanskih držav. Razstavo bosta odprli mag. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, in Ddr. Verena Vidrih Perko, v. d. generalne direktorice Direktorata za kulturo MK. Razstavo bodo spremljale ilustracije Kurentove dnevne refleksije avtorice Saše Kerkoš.

 

Potujoča razstava, ki je bila prvič na ogled junija 2014 v Palači UNESCO v Parizu, je nastala na pobudo Foruma slovanskih kultur. Po sprejetju UNESCO-ve konvencije o ohranjanju nesnovne kulturne dediščine leta 2003 se je pričelo intenzivnejše raziskovanje evropskih pustnih tradicij in skrb za njihovo ohranjanje. Prav Forumu, ki je lansko leto obeležil že deset let svojega delovanja, je uspelo združiti etnološke muzeje iz kar 12 slovanskih držav: Belorusije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovaške in Slovenije. Razstava  Slovanska pustovanja (Slavic Carnivals) je torej skupinsko delo, ki je svojo pot začela v začetku leta 2015 po slovanskih državah, članicah Foruma slovanskih kultur.

 

Razstava Slovanska pustovanja, ki iz različnih zornih kotov predstavlja bogato pustno tradicijo v sodelujočih državah, je najprej gostovala na Hrvaškem, v Etnografskem muzeju Istre v Pazinu, sedaj se je preselila v SEM, kjer bo na ogled do 23. aprila 2015, nato pa se seli v Etnografski muzej v Beogradu.  

 

Razstavo Slovanska pustovanja spremlja tudi gostujoča razstava ilustratorke Saše Kerkoš z naslovom Kurentove dnevne refleksije, ki je nastala v okviru programa Stripburger. Gre za vizualne dnevniške zapise, ki s stiliziranim in minimalističnim likovnim besednjakom razkrivajo razmišljanja sodobnega Kurenta o aktualnem stanju slovenske družbe. Saša Kerkoš je obudila tradicionalni lik slovenske nesnovne dediščine in ga prestavila v sodobno okolje, v katerem kurent s humorno noto in nemalo ironije razkriva lokalne kulturno – politične specifike.

 

Forum slovanskih kultur (www.fsk.si, info@fsk.si) je neprofitna in nevladna organizacija, ki je nastala leta 2004 na pobudo slovanske kulturniške srenje. Poslanstvo Foruma slovanskih kultur je oživčiti kreativnost slovanskih kultur, povezati slovanski kulturni milje in ga uprisotniti v sodobnem globalnem družbenem kontekstu. V času svojega delovanja je postal iniciator aktivnega medkulturnega dialoga med slovanskimi državami. V močnem partnerstvu z mednarodnimi organizacijami, nacionalnimi iniciativami ter gospodarstvom predstavlja, podpira in razvija inovativnost in ustvarjalnost slovanskih kulturnih prostorov.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko