Dogodkovnik

  • cd_35

Srebrni abonma: Godalni kvartet Escher (21. 4.)

Ventilator besed | 11.4.2015 | Komentarji 0

6. srebrni

Torek, 21. aprila 2015, ob 19.30

Slovenska filharmonija

 

Godalni kvartet Escher

Adam Barnett-Hart, violina
Aaron Boyd, violina
Pierre Lapointe, viola
Dane Johansen, violončelo

 

Program:   

Alban Berg,Lirična suita

Franz Schubert, Godalni kvartet št. 10 v Es-duru, D 87

Jean Sibelius, Godalni kvartet v d-molu, op. 56, »Voces intimae«

 

Godalni kvartet Escher si je ime nadel po nizozemskem umetniku Escherju, znanem po grafikah, litografijah stanja »perpetuum mobile«. Ameriške glasbenike je navdihnila njegova metoda notranjega prepleta, igre posameznih individualnih komponent, ki skupaj ustvarijo končno podobo. 

Kvartet je zaslovel po izjemni muzikalnosti in redki lepoti tona. V letih od 2010 do 2012 je bil izbran za BBC-jev mojstrski cikelNove generacije ter tako dobil priložnost za prvo predstavitev v dvorani Wigmore v Londonu in na festivalu BBC Proms. V New Yorku je bil med izbranci Združenja komorne glasbe v Lincolnovem centru, kjer se je na treh koncertih poglobil v godalne kvartete Benjamina Brittna. V letu 2005 je bil rezidenčni ansambel prestižnih festivalov violinistov Zuckermana in Perlmana, 2013 pa je kot ena redkih komornih skupin osvojil štipendijo Averyja Fischerja. V zadnjih letih je bil gost avstrijskega festivala na gradu Esterházy, pariškega avditorija Louvre, festivala Ravinia v ZDA, komornega cikla muzeja umetnosti v Tel Avivu, mednarodnega festivala v avstralskem Perthu, z velikim uspehom je koncertiral v znamenitih dvoranah Wigmore in Concertgebouw v Amsterdamu. Za založbo Naxos je Godalni kvartet Escher posnel celotni kvartetni opus A. Zemlinskega, pri založbi BIS pa je leta 2014 izšel cikel komornih del F. Mendelssohna. Ansambel gostuje po vsem svetu in svoj program plemeniti v sodelovanjih z glasbeniki različnih zvrsti, med njimi s pianistoma Khatio Buniatishvili in Leonom Fleischerjem pa tudi jazzovskim saksofonistom Joshuo Redmanom.

 

Bergova Lirična suita v čast Zemlinskemu je prva skladba sporeda, v katerem so glasbeniki pripravili zanimiv kontrast s Schubertovo umetnino (skladatelj jo je napisal pri šestnajstih letih, izšla pa je posthumno) in delom iz zrelega obdobja Jeana Sibeliusa ob prelomu stoletij.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko