Dogodkovnik

  • kritisko_sito

Kritiško sito 2015 pisateljici Katarini Marinčič za roman Po njihovih besedah

Ventilator besed | 26.4.2015 | Komentarji 0

Kritiško sito je edina slovenska književna nagrada, ki jo za knjigo podeljujejo izključno literarni kritiki. Društvo slovenskih literarnih kritikov (DSLK) jo je prvič podelilo leta 2012, posebnost nagrade pa je, da jo lahko prejme avtor katerekoli literarne zvrsti. O najboljšem slovenskem literarnem delu preteklega leta odloča »kritiški forum«, to so vsi člani društva, izbrano pa je delo, ki dobi največ glasov.

Četrto nagrado DSKL je prejela pisateljica Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah, ki je izšel jeseni pri založbi Modrijan. Nagrada je bila podeljena 22. aprila na prireditvi v sklopu 20. slovenskih dnevov knjige v Ljubljani.
Roman je tako rekoč vse od izida »ljubljenec« literarnih kritikov, o njem so že pisali Aljoša Harlamov, Anja Radaljac, Tanja Lesničar Pučko, Gabriela Babnik in drugi, maja pa bo roman predstavljen v ciklu predstavitev literarne kritike Kritikovo oko, ki ga za Cankarjev dom pripravlja Matej Bogataj.

»Če se sploh lotiš pisanja takšnega dela, se je treba jemati resno. Moraš verjeti, da je to, kar pišeš, pomembno. Da si na svet prinesel talent, ki si ga dolžan izkoristiti. To je zelo resnobno občutje in skoraj moralna obveza, kar pa se, mislim, ne izključuje z užitkom pri tem početju ali z veselim, humornim pogledom na svet. V velikih knjigah se ti dve ravni prepletata.« (Katarina Marinčič v intervjuju za STA, 21. 4. 2015)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko