Dogodkovnik

  • unicum

UNICUM in Belo zlato

Ventilator besed | 18.5.2015 | Komentarji 0

UNICUM – KERAMIKA DANES

III. mednarodni trienale keramike UNICUM 2015, Slovenija

 

V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova so v petek, 15. maja 2015, odprli razstavo UNICUM – Keramika danes. To je osrednja razstava III. mednarodnega trienala keramike UNICUM 2015, Slovenija, ki predstavlja sodobno likovno dogajanje na področju svetovne umetniške keramike.

 

Na razstavo se je uvrstilo 94 avtorjev in njihovih del iz 35 držav. Mednarodna strokovna žirija v sestavi mag. Bernd Pfannkuche (Nemčija), dr. Nadja Zgonik (Slovenija), Karel Plemenitaš (Slovenija), mag. Valentina Savić (Srbija) in dr. Insel Inal (Turčija) je med razstavljenimi deli izbrala nagrajence. Predsednica žirije dr. Nadja Zgonik je NAGRAJENA DELA razglasila na slavnostnem odprtju razstave UNICUM – Keramika danes 15. maja 2015 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova:

 

Velika nagrada UNICUM 2015 / Grand Prix Unicum 2015

Veljko Zejak (Srbija–Slovenija): Veliki denar / Big Money

 

Častna nagrada UNICUM 2015 / Honorary Award Unicum 2015

Stephanie Marie Roos (Nemčija): Igre brez meja / Games Without Frontiers

 

Nagrada UNICUM 2015 / Award Unicum 2015

Tanja Lažetić (Slovenia): Spomenik neznanim junakom / Monument to the Unknown Heroes

 

Priznanja UNICUM 2015 / Recognition Awards 2015

Thomas Stollar (ZDA–Velika Britanija): Dan v življenju / A Day in Life

Roland Summer (Avstrija): Vessel Object

Lea Georg (Švica): Sekstet B_Y_G_V / Sextet B_Y_G_V

 

Skupaj z razstavo UNICUM – Keramika danes je na isti lokaciji na ogled Mednarodna razstava keramike študentov umetniških šol in akademij po izboru vabljenih mentorjev iz držav, od koder prihajajo člani žirije. Z razstavo so tudi mladi dobili priložnost, da izrazijo svoje videnje tega področja.

 

V Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova pa so istega dne opoldne odprli spremljevalno razstavo Belo zlato. porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Na novinarski konferenci pred odprtjem razstav je direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik poudarila, da je bilo za razstavo Belo zlato opravljenega ogromno prostovoljskega dela, in sicer v vrednosti od 4000 do 5000 evrov. V času, ko naš vsakdan spremljajo finančne težave, je to dokaz, da je mogoče s pravo ekipo in dobro vsebino še vedno doseči visoko zastavljene cilje.

 

Mednarodni muzejski dan in Anina zvezdica v Narodnem muzeju Slovenije

Mnogo dogodkov, ki smo jim priča te dni, poteka v znamenju letošnje teme mednarodnega muzejskega dne (18. maja) »Muzeji za odgovorno družbo«. Narodni muzej Slovenije dan odprtih vrat posveča družbeni odgovornosti in solidarnosti in k sodelovanju vabi tudi obiskovalce. Na muzejski praznik smo vsi povabljeni, da namesto vstopnine po svojih močeh prispevamo hrano z daljšim rokom trajanja za dobrodelni sklad Anina zvezdica. Hrano bo mogoče oddati v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova (17. in 18. maja) in Metelkova (samo 17. maja). Pakete hrane bo Anina zvezdica podarila družinam v stiski.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko