Dogodkovnik

  • mglc_12

MEDNARODNI SIMPOZIJ PROGRAMA FORMA MGLC

Ventilator besed | 23.5.2015 | Komentarji 0

Vpliv novih medijev: Dnevni izzivi za kulturne ustanove

 

Z vse večjo prisotnostjo novih medijev in novih tehnologij se spreminjajo tudi navade obiskovalcev kulturnih ustanov, njihove potrebe in želje. Vzpostavljanje dvosmerne in osebne komunikacije pripelje do zaupanja obiskovalcev, ki jih lahko v nadaljnji interakciji navezuje tudi čustvena navezanost. Kulturne institucije tako niso več zgolj posredovalnice zgodovinskih dejstev in izkušenj ampak postanejo prostori neformalnega učenja, izmenjevalnice idej in s pomočjo uporabe novih tehnologij tudi virtualne učilnice.

 

Nova vloga kulturnih ustanov se izraža tudi pri prenosu informacij in komunikaciji kulturnih vsebin skozi uporabo družabnih medijev, ki ponujajo različne pristope za izražanje in promocijo kulturnega ustvarjanja. Družabni mediji omogočajo tudi vse večjo vključenost občinstva pri oblikovanju vsebin.

 

Mednarodni grafični likovni center (MGLC) želi z organizacijo 1. simpozija »Vpliv novih medijev: Dnevni izzivi za kulturne ustanove« doprinesti k večji prepoznavnosti poklicnega profila upravljavec spletne skupnosti. Prepričani smo, da bo priznavanje omenjenega poklica, ki dobiva vse večje razsežnosti, v prihodnje obogatilo kulturno področje v Sloveniji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

URNIK

petek, 29. maj, 9.00−17.30 Predavalnica MGLC (pritličje)

9:30–10:00, Uvod in predstavitev programa FORMA MGLC

10:00−11:00, Predavanje:Kulturno na splet, Peter Šepetavc, digitalni strateg

11:15−12:30 Predavanje:Deset misli o novih tehnologijah, družbenih medijih in inovativnih pristopih v kulturnih institucijah, David Gauntlett, profesor na Fakulteti za medije, umetnost in oblikovanje, Univerza v Westminstru

13:30–14:30 Predavanje: Novi kulturni komunikatorji − spletne osebnosti ali uslužbenci?, Lenart J. Kučić, novinar časopisa Delo

14:45–16:30 Predavanje: Kultura na spletu. Vsakdanjik vodje kulturne skupnosti, Rebeca Hermo, novinarka in upraviteljica spletne skupnosti (community manager) v Cidade da Cultura de Galicia (Mesto kulture v Galiciji), Santiago de Compostela, Španija

16:15–17:30 Pogovor (vsi predavatelji), moderator Domen Savič

sobota, 30. maj, 10.00−13.00: Delavnica Sodelovanje kulturnih institucij z javnostjo – LEGO delavnica, vodi David Gauntlett

 

 

PROGRAM

PETER ŠEPETAVC, digitalni strateg, Ljubljana, Slovenija

Digitalni strateg na agenciji Pristop, ki je iz novinarskih vod že pred slabim desetletjem prestopil v trženjske. Je eden vodilnih strokovnjakov za družbene medije v regiji, pod taktirko katerega so se na te kanale podale slovenske, regionalne in tudi svetovno uveljavljene blagovne znamke, v zadnjem času pa se posveča predvsem digitalnim kanalom t.i. 360° kampanj. V prostem času med drugim proučuje vpliv novih spletnih kanalov na izražanje in podajanje zgodb – v trženju, politiki in umetnosti, pa tudi v pop kulturi in dnevni komunikaciji na splošno. Po izobrazbi računalničar, od jeseni pa spet tudi študent: na magistrskem programu Strateški marketing na London School of Business and Finance.

Predavanje: »Kulturno na splet«

Spletni nastop kulturnih ustanov, pa tudi posameznikov, ki delujejo na tem področju, je zelo heterogen – težko najdemo področje, kjer najdemo toliko odličnih in posnemanja vrednih primerov, kako izkoristiti nove medije ne samo za promocijo, ampak tudi za izražanje, na drugi strani pa težko najdemo področje, kjer mnogi, tudi veliki igralci, ne najdejo prave poti do uspešnega izkoriščanja novih kanalov in možnosti, ki jih ponujajo.

V predavanju bo prestavili različne pristope, ki so jih na novih medijih ubrale ustanove in posamezniki s področja kulture in umetnosti. Pokazal bo, kako se tega lotevajo veliki, pa tudi kakšne metode v bitki za pozornost posameznikov na spletu ubirajo manj uveljavljeni igralci na tem področju. Na koncu pa bo izpostavil še nekaj posameznikov in organizacij, ki spletne kanale, predvsem tiste v družbenih omrežjih, ne izkoriščajo za promocijo svojega ustvarjanja, ampak samo ustvarjanje poteka z roko v roki z zmožnostmi izražanja, ki jih novi mediji ponujajo.

 

 

DAVID GAUNTLETT, profesor na Fakulteti za medije, umetnost in oblikovanje, Univerza v Westminstru, Velika Britanija

Profesor na Fakulteti za medije, umetnost in oblikovanje in eden od direktorjev Inštituta za komunikacijske in medijske raziskave (Communications and Media Research Institute) na Univerzi v Westminstru, VB. Avtor vrste knjig, vključno z Ustvarjalnimi raziskovanji (Creative Explorations, 2007), Delo je povezovanje (Making is Connecting, 2011) in Ustvarjanje medijskih študijev (Making Media Studies, 2015). Ustvaril je vrsto popularnih spletnih virov, videov in igrač ter pionirskih ustvarjalnih metod za raziskave in delavnice. Sodeluje s številnimi vodilnimi svetovnimi kreativnimi organizacijami, vključno z BBC, knjižnico British Library in galerijo Tate. Že več kot deset let sodeluje s podjetjem LEGO z inovacijami na področju ustvarjalnosti, igre in učenja.

Predavanje: »Deset misli o novih tehnologijah, družbenih medijih in inovativnih pristopih v kulturnih institucijah«

David Gauntlett že vrsto leto raziskuje ustvarjalnost in digitalne medije, piše o tem in razmišlja, kako lahko ta sredstva uporabljajo ljudje, ki želijo komunicirati, izmenjavati ideje in se skupaj učiti. Program FORMA MGLC poudarja uporabo novih tehnologij, družbenih medijev in inovativnih pristopov v kulturnih institucijah; v svojem predavanju bo David Gauntlett tako predstavil lastne misli o teh področjih. Razmišljal bo o spreminjajoči se vlogi muzejev in knjižnic: te institucije so bile nekoč zakladnice zgodovinske vednosti in izkušenj, dandanes pa postajajo platforme, na katerih lahko sodobne skupnosti oblikujejo lastne ideje in sposobnosti. Predavatelj bo utemeljil trditev, da kulturne institucije ne morejo biti več zgolj »posredovalci« informacij, temveč bi morale sprejeti pomen vsakdanje ustvarjalnosti in dejstva, da ljudje stvari ustvarjajo skupaj.

 

LENART J. KUČIĆ, novinar in raziskovalec, Ljubljana, Slovenija

Novinar in kolumnist Sobotne priloge časopisa Delo, ki od konca 90. let spremlja preplet medijev, tehnologije in družbe. Nove medije proučuje kot raziskovalec in predavatelj, a jih spoznava tudi v praksi - kot bloger, voditelj podkasta in spletne oddaje. Sodeloval je pri več mednarodnih raziskavah o medijskih trgih v državah srednje in jugovzhodne Evrope ter izdelal prvi zemljevid medijske krajine v Sloveniji. Novinarsko se je izpopolnjeval na britanskem časopisu Guardian in magistriral (MA) na londonskemu Goldsmiths Collegeu.

 

Predavanje: »Novi kulturni komunikatorji - spletne osebnosti ali uslužbenci?«

Medijske in kulturne institucije ne nagovarjajo več nekdanjega množičnega občinstva, temveč posameznike, družbene in interesne skupine. Ti so vajeni drugačne komunikacije - dvosmerne in osebne, ki se večinoma pretaka na spletnih družabnih omrežjih. Takšna komunikacija pa zahteva tudi drugačne komunikatorje: profesionalne in korektne, a tudi dostopne in družabne, ki imajo pri delu precej več avtonomije kot nekdanji predstavniki za stike z javnostjo.

Lovljenje ravnotežja med profesionalnostjo in družabnostjo na spletu ni enostavno. Običajna obvestila in sporočila za javnost niso učinkovita. Preveč sproščena ali nepremišljena komunikacija lahko ustanovi in posamezniku povzroči veliko škode. V predavanju bo predstavil nekaj strategij in primerov, kako se na spremenjena razmerja med ustvarjalci in občinstvom odzivamo novinarji. Ter pokazal, zakaj od spletnih skupnosti ne smemo samo jemati ali jih uporabljati kot potrošnike, ampak jim moramo biti pripravljeni tudi zares prisluhniti.

REBECA HERMO, novinarka in upraviteljica spletne skupnosti (community manager) v Cidade da Cultura de Galicia (Mesto kulture v Galiciji), Santiago de Compostela, Španija

Novinarka in upraviteljica spletne skupnosti. Z več kot desetletjem izkušenj na področju tiskanih medijev je Rebeca Hermo gonilna sila vrste alternativnih digitalnih medijev v Galiciji, kot sta Altermundo in Dioivo. Pred štirimi leti se je odločila svojo novinarsko strast združiti s svojim poznavanjem družbenih medijev. Odtlej razvija družbeno-medijsko strategijo Mesta kulture, kulturne institucije s sedežem v Santiagu de Composteli v Španiji.

 

Predavanje: »Kultura na spletu. Vsakdanjik vodje kulturne skupnosti«

Rebeca Hermo (upraviteljica spletne skupnosti v Mestu kulture od leta 2011) bo predstavila praktični primer upravljanja družbenih medijev. Kaj je spoznala, ko je začela delati v Mestu kulture? Katere odločitve je treba sprejeti? Katerim omrežjem se je treba pridružiti? Predavateljica bo ponudila vpogled v prve korake, uspehe in napake pri spletnem komuniciranju kulturne institucije.

To predavanje ni ne mojstrska delavnica in tudi ne tehnična razprava o družbenih medijih. Je preprosto praktična ponazoritev dela upravitelja spletne skupnosti: prikaže njegov začetek, razvoj, uspehe in napake, skupaj z vsem, kar pripomore k boljšemu razumevanju njegovega dela. Čeprav se zadnja leta potreba po tem profilu veča, je naziv še vedno precej neznan. To ni povezano le z dejstvom, da večina ljudi ne pozna tega poklica, temveč tudi s tem, da ni jasno razvidno, kaj točno je njegovo delo in kakšne odločitve sprejema pri vodenju neke skupnosti.

 

Delavnica: »Sodelovanje kulturnih institucij z javnostjo – LEGO delavnica«

Namen delavnice je pomagati udeležencem pri razmišljanju o tem, kako lahko kulturne institucije sodelujejo z javnostjo – na spletu in izven njega – pri oblikovanju pogovorov, navdihov in tehtnih odnosov. Reprezentacije idej in izkušenj bomo ustvarili z LEGO kockami. To je prijeten način, kako lahko ljudje delijo svoje ideje, sodelujejo in razmišljajo o svojih izkušnjah ali delovnih praksah. Tehnične oziroma konstrukcijske veščine niso potrebne. Konstrukcijska dejavnost temelji na načelih resne igre LEGO (LEGO Serious Play), ki jo uporabljajo številna podjetja in organizacije, služi pa tudi kot orodje za družbene raziskave. Delavnico bo vodil David Gauntlett, avtor dela Delo je povezovanje (Making is Connecting) in profesor na Fakulteti za medije, umetnost in oblikovanje na Univerzi v Westminstru.

 

Predstavitev projekta Forma MGLC

 

Mednarodni grafični likovni center je lani uspel s prijavo na razpisu Ministrstva za delo in socialno varnost Španske vlade v programu Jóvenes s projektom Forma MGLC in bil izbran med 250 prijavljenimi projekti, izbranih je bila manj kot polovica prijav. Projekt je bil ocenjen kot izjemno perspektiven in inovativen zaradi poklicnega fokusa. Program Jóvenes je namenjen mladim Špancem, ki živijo izven svoje države in ga Španska vlada razpisuje že več let za vse svetovne države. Mednarodni grafični likovni center je prva slovenska institucija, ki ji je uspelo pridobiti sredstva na razpisu. Program za mlade subvencionira pobude, ki stremijo k izboljšanju družbene in zaposlitvene vključenosti mladih Špancev (do 35 let), živečih v tujini, s posebnimi ukrepi, ki jim omogočajo bodisi nadaljevanje izobraževanja v tujini bodisi uporabo pridobljenih izkušenj ob vrnitvi v Španijo.

 

Program Forma MGLC je sicer projekt, ki izboljšuje družbeno zaposlitveni položaj mladih Špancev, ki prebivajo v tujini, in jim tako omogoča vključevanje na trg dela. Mednarodni grafični likovni center je svoj program razvil za razvijajoče se poklicne profile novih medijev na področju kulture in novih tehnologij. Novi poklici, kot so koordinator upravljavec spletne skupnosti, koordinator digitalnih vsebin, digitalni kurator, so zaželeni in iskani kadri v kulturnih institucijah in v Združenih državah Amerike že nekaj let stalnica.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko