Dogodkovnik

  • pesem2_15

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA Branje, pisanje, pripovedovanje

Ventilator besed | 2.6.2015 | Komentarji 0

NAPOVED PROGRAMA (od 2.6. – 9.6. 2015)

TOR, 2.6.2015 (10.30): GLASNA BRANJA ZA SIVOLASE KNJIGOLJUBCE
Vsak torek dopoldan vabimo na srečanja, kjer spoznavamo avtorje in njihova dela, sledi branje izbranih odlomkov in klepet o prebranem. Tokrat beremo izbor poezije mlajših slovenskih pesnic in pesnikov.

SRE, 3.6.2015 (18.00) MOJE ULICE: Življenje v  Šiški nekoč
Z gospodom Igorjem Koširjem se bomo pogovarjali o tem, kako je bilo nekoč živeti v ljubljanski Šiški. Ob pogovoru nas bodo spremljale stare fotografije, ki nam bodo približale pogled na nekdanje šišenske ulice.

MOJE ULICE že vrsto let iščejo, zbirajo in urejajo spomine na življenje v Ljubljani v preteklosti.  Zgodbam o življenju v Ljubljani, kot jih v svojih spominih hranijo njeni dolgoletni prebivalci, lahko odslej prisluhnete v Vodnikovi domačiji Šiška.

SRE, 3.6.2015 (20.00): VEČER LITERARNEGA KLUBA L'ETAŽER

L'Etažer je literarni klub, ki pod mentorstvom Marjetke Krapež aktivno deluje na Gimnaziji Vič. Tokrat dijaki vabijo na literarno- glasbeni večer, na katerem bodo interpretirali svojo poezijo, sledi koncert skupine Sexton.

ČET, 4.6.2015 (18.00): LUBLANSKE NOVIZE: gost ANDREJ STOPAR
Nekdanji dopisnik RTV Slovenija v Rusiji Andrej Stopar je v Moskvi preživel osem let. Po vrnitvi v Slovenijo leta 2013 je izdal knjigo Pax Putina - izbor člankov in radijskih komentarjev. Njegove kolumne o aktualnem političnem dogajanju v vzhodni Evropi in Rusiji odlikuje izvrstno poznavanje tako družbeno-političnih realij kot kulturnega konteksta in praks. Pogovor bo vodila kulturologinja Natalija Majsova.

Lublanske novize so mesečni cikli pogovorov z dopisniki in poročevalci iz tujine, poimenovan po prvem slovenskem časniku (polno ime Lublanske novice od vsih krajov celiga svejta,) ki je izačel izhajati leta 1797 .Pobudo zanj je dal Žiga Zois, uresničil pa jo je vsestranski Valentin Vodnik, ki je časopis urejal, pisal in prevajal članke, ter ga tehnično oblikoval.

PON, 8.6.2015 (20.00) MEDENA KOŽA –projekcija filma (20h),
sledi pogovor z avtorjem Jungom in predstavitev 2. dela stripa

Film, posnet po avtobiografskem grafičnem romanu priznanega belgijskega striparja Junga, s prepletom animacije ter odlomkov iz družinskega in zgodovinskega arhiva razkriva življenjsko pot korejskega posvojenca, za vedno razpetega med dve kulturi. Poetična, ganljiva in nežno humorna zgodba o večnem iskanju identitete si je prislužila nagrado občinstva na festivalu v Annecyju.
Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Društvom za oživljanje zgodbe 2 koluta.


TOR, 9.6.2015 (10.30)
GLASNA BRANJA ZA SIVOLASE KNJIGOLJUBCE
Vsak torek dopoldan vabimo na srečanja, kjer spoznavamo avtorje in njihova dela, sledi branje izbranih odlomkov in klepet o prebranem
Tokrat beremo: M. Bobić Mojsilović: Abeceda mojega življenja
. Priljubljena srbska novinarka, pisateljica in igralka se skozi črke abecede in z veliko mero ironije ter humorja poslavlja od svojega propadlega zakona.


TOR, 9.6.2015 (18h) PESNIŠKI VEČER IN DELAVNICA Z JOSHUO BECKMANOM
18h: Ekspreimentalna delavnica izdelave pesniške knjige
Prinesite svoje neobjavljene pesni in skupaj z gostom z različnimi tehnikami izdelajte pesniško knjigo!
Število mest na delavnici je omejeno. Prijave na press@divjamisel.org.
20h:  Pesniški večer in pogovor z avtorjem

Z ameriškim pesnikom Joshuo Beckmanom, ki se bo predstavil s svojo poezijo, se bo pogovarjal Gregor Podlogar.
Joshua Beckman se je rodil v New Havenu, Connecticut. Diplomiral je iz poezije in umetnosti  izdelovanja knjig na Hampshire kolidžu, v Massachusettsu. Prvenec Things Are Happenning (Stvari se dogajajo), je izdal l. 1998, ko je zanj prejel ugledno nagrado Poetry rewiew. Sledile so samostojne in skupinske knjige, pomembnejše med njimi so: Something I Expected To Be Different (Pričakoval sem nekaj drugega, 2001), Nice Hat. Thanks. (Lep klobuk. Hvala., 2002; ki jo je napisal skupaj s pesnikom Matthewom Rhorerjem), Your Time Has Come (Prišel je tvoj čas, 2004), Shake (Sunek, 2006), Take It (Vzemi, 2009). Trenutno je so-urednik pri neodvisni založbi za poezijo Wave Books, ki deluje v Seattlu in New Yorku. Slovenijo je obiskal že večkrat, prvič, ko je bil gost medanskih Dnevov poezije in vina l. 2001. Leta 2003 je LUD Šerpa izdala izbor njegovih pesmi z naslovom Zapusti New York. Sunek je prva njegova v celoti prevedena knjiga v slovenskem jeziku.

 

VSI DOGODKI  V VODNIKOVI DOMAČIJI ŠIKA SO BREZPLAČNII!
Delovanje Vodnikove domačije omogoča MOL- Oddelek za kulturo!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko