Dogodkovnik

  • ng_15

Narodna Galerija - Napovednik

Ventilator besed | 26.6.2015 | Komentarji 0

1. Poletne galerijske dogodivščine za otroke

Ustvarjalne delavnice v času šolskih počitnic

Otroke od 5. do 14. leta starosti vabimo na počitniške ustvarjalne delavnice!

Na kratko:

Na letošnjih poletnih delavnicah bomo raziskovali umetnine na razstavi Vrnitev ambasadorjev umetnosti.Preizkusili se bomo tudi v diplomatskih spretnostih in v mirnem reševanju nesporazumov, obiskali še kakšen drug muzej in galerijo in se ohladili s sladoledom, na ljubljanski tržnici in v parku. V galerijski delavnici bomo poslikali majice, si okrasili šotor za poletni kamp v Tivoliju, ustvarjali grafike, izdelovali svoja glasbila in še in še. Vabljeni na poletne dogodivščine v Narodno galerijo!

Celoten program:

Prvi dan: Uglajeni ambasadorji
Slike na razstavi so nekdaj krasile diplomatska predstavništva Jugoslavije po svetu. Tako kot ambasadorji, so tudi umetnine predstavljale našo državo. Spoznavali bomo mesta, kjer so se slike nekdaj nahajale in ugotavljali, kakšna so pravila diplomacije. Naučili se bomo tudi, kako lahko mirno rešujemo medsebojne spore z vrstniki. V galerijski delavnici bomo poslikali majice, ki bodo predstavljale nas in sporočale naše nazore.

Drugi dan: Navihani muzikanti
Miheličevi Muzikanti nas bodo popeljali v svet ljudske glasbe. Tudi sami se bomo preizkusili v igranju na glasbila in z Orffovimi inštrumenti poskušali uglasbiti izbrane slike. V Slovenskem etnografskem muzeju si bomo ogledali zbirko starih glasbil in skupaj zapeli kakšno pesmico. V galerijski delavnici bomo izdelovali svoja glasbila, od ropotuljic do lire, in jih lepo okrasili. Seveda bomo za konec nanje tudi zaigrali.

Tretji dan: Brezskrbni počitnikarji
Poletne slike nas bodo popeljale na sončne morske obale. Ob umetninah se bomo spomnili na barke, bučanje valov, na svetilnike in na pristanišča. Obiskali bomo tudi sosednjo Moderno galerijo in se sprehodili do ljubljanske tržnice, kjer si bomo izbrali sočno sadje, ki ga najdemo tudi na slikah. Kaj mislite, za kaj vse so poleg poletne osvežitve še uporabne lubenice? V galerijski delavnici bomo izdelali šotorček in lanterne in si v parku Tivoli postavili svoj poletni kamp.

Četrti dan: Iskrivi grafiki
Zadnji dan bomo raziskovali razstavljene grafike. Podobe nevest, mest in kraškega podeželja se bodo razgrnile pred nami. Odkrivali bomo, kako grafike nastajajo in kakšne so njene prednosti. Obiskali bomo tudi Mednarodni grafični likovni center, kjer nam bodo predstavili nekaj najpogostejših grafičnih tehnik. V galerijski delavnici se bomo tudi sami preizkusili v izdelavi grafike, odtiskovanju na papir in zrcaljenju podob. Preden se poslovimo, se bomo sladkosnedi odpravili še na sladoled.

Program in koordinacija: kustodinja pedagoginja Nataša Braunsberger, ustvarjalne dejavnosti: akad. slikarka Tanja Milharčič, delavnica vrstniške mediacije: kustodinja pripravnica Barbara Kotnik.

Termini:
- prvi termin: 30. junij–3. julij
- drugi termin: 7.–10. julij

Trajanje:
Vsak dan od torka do petka, od 8.30 do 16.30.
Zborno mesto: v stekleni vhodni avli ob Robbovem vodnjaku, Prešernova cesta 24.

Cena:75 €, za člane Galovega kluba 65 €
2. otrok: 10 % popust, 3. otrok: 15 % popust, 4. otrok: brezplačno
Na Poletno muzejsko noč (20. junija) vam pri vplačilu upoštevamo 10 % popusta.
Popusti se ne seštevajo.

V ceno je vključena vstopnina, vodenje, varstvo otroka, ogledi izven Galerije, majica, ustvarjalni material, kosilo in malica.

Kje in kako se prijavim?
Prijavite se lahko osebno na blagajni Narodne galerije, po telefonu ali po elektronski pošti. Vplačate lahko na blagajni ali z nakazilom na TRR.

T: 01/ 24 15 415 (Oddelek za izobraževanje in animacijo), 01/ 24 15 418 (Blagajna),
E: dejavnosti@ng-slo.si

Prijave in vplačila zbiramo do petka, 26. junija.

***

2. Poletni četrtki v Galeriji

Poletni program za otroke in odrasle

ob četrtkih ob 18.00, v juliju in avgustu

Vabljeni na poletno ohladitev v Narodno galerijo!

Pripravili smo program poletnih tematskih vodstev za odrasle in ustvarjalnih delavnic za otroke. Dejavnosti se bodo odvijale na stalni zbirki in na občasni razstavi Vrnitev ambasadorjev umetnosti. Večere bomo na ploščadi pred Galerijo popestrili tudi s koncerti. Odvijali se bodo na ploščadi pred vhodom, v primeru dežja pa v stekleni vhodni avli.

Vsa javna vodstva in delavnice se začnejo ob 18.00. Koncerti se pričnejo ob 19.00.
Julijske in avgustovske četrtke bo Narodna galerija odprta do 21.00.

Vstopnina: 5 €/3 €

Vodstva za odrasle in koncerti:

V stalni zbirki bomo na vodstvih sledili poletnim potem naših slikarjev Marka Pernharta, Antona Karingerja, Matija Jame in slikarke Ivane Kobilce. Ustavili se bomo ob krajinskih slikah, ki so lahko še danes izvrstni namigi za poletna potepanja.

Na razstavi Vrnitev ambasadorjev umetnosti bomo spoznali umetnine, ki so bile po razpadu Jugoslavije dodeljene Sloveniji. Vrnjene so bile s svojih konzularnih misij po svetu: iz Pariza, Madrida, Rima, Dunaja ... Izpostavili bomo predvsem morske prizore, ki so globoko zasidrani v slovenski kulturni identiteti kot prostor večnega hrepenenja.

Program:

2. julij, Nataša Braunsberger
Na izlet s Karingerjem ali s Pernhartom?
Poznate mesta, od koder sta Karinger in Pernhart zajela poglede na Triglav, Bohinjsko, Blejsko in Klanško jezero? Ko boste na svojih izletih uzrli podobne razglede kot sta jih na galerijskih slikah predstavila slikarja, vas vabimo, da jih fotografirate in pošljete v galerijo. Najboljše bomo objavili na naši FB strani in avtorje nagradili z brezplačnimi vstopnicami.

Koncert: Trio violončel: Lora Kozlevčar, Iva Vrbanić, Ela Kropivšek in kvartet saksofonov: Makar Mitrović, Tadej Božić, Matic V. Kastelic, Filip Rus (Mentorja prof. Iva Vrbanić in prof. Tadej Božič)
Učenci GŠ Franca Šturma, Ljubljana

9. julij, dr. Andrej Smrekar, avtor razstave
Vrnitev ambasadorjev umetnosti iz Francije
Posebej bodo izpostavljene umetnine, ki so bile namenjene rezidenci v Parizu.

Koncert: Gaja Tanko, kitara (mentor prof. Jerko Novak)
Konservatorij za glasbo in balet, Ljubljana

16. julij, dr. Ferdinand Šerbelj
Kobilčina poletja
Vas zanima, kje in v čigavi družbi je poletja preživljala Ivana Kobilca? V Podbrezjah na Gorenjskem je v poletnih mesecih 1889 in 1890 nastajala znamenita slika Poletje. Skupaj s kustosom si oglejte in spoznajte to najbolj priljubljeno galerijsko sliko.

23. julij, Jaka Racman
Vrnitev ambasadorjev umetnosti iz Italije
Posebej bodo izpostavljene umetnine, ki so bile namenjene veleposlaništvu v Rimu, generalnemu konzulatu v Trstu in rezidenci v Milanu.

30. julij, Kristina Preininger
Jamove poletne impresije
Kako ujeti na platno vroč soparen poletni dan? Matija Jama je bil večni popotnik in neutrudni raziskovalec. Ob razstavljenih galerijskih slikah bomo razbirali, kam vse ga je zanesla ustvarjalna pot.

6. avgust, Tjaša Debeljak
Vrnitev ambasadorjev umetnosti iz Avstrije, Madžarske in Češke
Posebej bodo izpostavljene umetnine, ki so bile namenjene veleposlaništvoma v Budimpešti in na Dunaju, generalnemu konzulatu v Gradcu in rezidenci v Pragi.

Koncert: Klara Gostej, kljunasta flavta (mentorica prof. Mateja Bajt)
Konservatorij za glasbo in balet, Ljubljana

13. avgust, Michel Mohor
Marijine podobe
Ob bližajočem se prazniku Marijinega vnebovzetja se bomo posvetili slikam z marijansko vsebino.

Koncert: Klara Gostej, kljunasta flavta (mentorica prof. Barbara Černe)
Konservatorij za glasbo in balet, Ljubljana

20. avgust, Lane Rogan
Vrnitev ambasadorjev umetnosti iz Španije
Posebej bodo izpostavljene umetnine, ki so bile namenjene veleposlaništvu in rezidenci v Madridu.

Koncert: Vivijana Rogina, violina (mentorica prof. Tatjana Špragar)
Konservatorij za glasbo in balet, Ljubljana

27. avgust, Michel Mohor
Vrnitev ambasadorjev umetnosti iz Švice, Nemčije in Velike Britanije
Posebej bodo izpostavljene umetnine, ki so bile namenjene generalnemu konzulatu v Zürichu, rezidenci v Bernu, veleposlaništvu v Berlinu in rezidenci v Londonu.

Delavnice za otroke in družine:

Z Galom bomo veččutno raziskovali slike in ustvarjali. Poiskali bomo strme gorske stezice, najzelenejše slike, vroče sončne marine, se zazrli v odseve, prisluhnili muzikantom, se osvežili s koščki lubenice in sestavili mega poletno sestavljanko. Tisti, ki ste že počitnikovali, boste v delavnici naslikali svoje (morske) spomine, tisti, ki vas dopustniške dogovščine še čakajo, pa boste lahko slikarsko razkrili počitniške načrte. Uporabili bomo različne likovne tehnike.

Program:

2. julij, Tjaša Debeljak in Teja Vučko
Na izlet v gore?
Z Galom bomo odkrivali, kaj je perspektiva in kako so slikarji sestavljali prostorske pasove v krajini. V delavnici bomo poletno krajinsko sliko še sami ustvarili.

9. julij, Lane Rogan in Tanja Milharčič
Spoznavamo Pariz
Z Galom bomo odkrivali umetnine, ki so se vrnile iz prestolnice umetnosti - Pariza.

16. julij, Tjaša Debeljak in Teja Vučko
Diši po poletju
Z Galom bomo sestavili mega poletno sestavljanko, pobarvali Kobilčin portret ali pa s pasteli ustvarili svoj poletni avtoportret.

23. julij, Kristina Preininger
Morske dogodivščine
Z Galom se bomo odpravili na morske obale in naslikali ter sestavili svoje ladjice.

30. julij, Lane Rogan in Teja Vučko
Poletne impresije
Z Galom se bomo igrali impresionistični spomin in poskušali zmešati kar največ zelenih odtenkov ter z njimi ustvariti nejzelenejšo poletno sliko.

6. avgust, Lane Rogan
Podobe Krasa
Z Galom bomo raziskovali kraško podeželje; značilne vasice, hiše in domačinke.

13. avgust, Kristina Preininger in Teja Vučko
Mali Jezušček
Z Galom se bomo najprej spominjali svojih najzgodnejših otroških dogodkov. V galeriji bomo poiskali umetnine s podobama Marije in Jezusa in ugotavljali, kako so slikarji predstavljali največkrat upodobljenega otroka.

20. avgust, Jaka Racman in Tanja Milharčič
Spoznavamo Madrid
Z Galom bomo spoznavali umetnine, ki so se vrnile iz temperamentne Španije in njene prestolnice - Madrida.

27. avgust, Jaka Racman
Rdeča ... lubenica in parazol
Z Galom bomo raziskovali v poletni vročini še kako potrebne pripomočke in osvežilne prigrizke.

***

3. Spoznajte bisere Narodne galerije

Ogled za turiste

v juliju in avgustu 2015

Vabljeni na voden ogled po nacionalni zbirki, ki vam bo odkril najpomembnejše umetnine in umetnike ter jih povezal z mestnimi znamenitostmi. Primeren je za vse radovedne turiste, ki obiščejo Ljubljano in želijo zgodbo o kulturni zgodovini doživeti skozi vrhunske likovne stvaritve.

Vodstva primarno potekajo v angleščini, po predhodnem dogovoru so možna vodstva tudi v slovenščini, španščini in japonščini.

Termini vodstev v angleščini:            

  • ob 11.00: torek, četrtek, nedelja
  • ob 16.00: sreda, petek

Trajanje: 30–45 minut, Cena: 5 €

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko