Dogodkovnik

  • kreslin_pojezije_naslovnica_osnutek3
  • virk_ljubezen-v-zraku

Ob zvokih besede in glasbe z Janijem Virkom in Vladom Kreslinom

Študentska založba | 15.11.2009 | Komentarji 0

V četrtek, 19. novembra, ob 21.00 vas vabimo v Kavarno SEM (Metelkova ulica 2, Ljubljana) na nepozaben literarno-glasbeni dogodek s pisateljem in urednikom Janijem Virkom ter glasbeno legendo Vladom Kreslinom.

 

Pisatelj, prevajalec, pesnik in urednik Jani Virk se nam tokrat predstavlja z najnovejšim romanom Ljubezen v zraku (Beletrina, 2009). Virk je avtor obsežnega, razgibanega in kvalitetnega opusa, ki ga uvršča v vrh slovenskih piscev. Njegova najpomembnejša dela so vzniknila prav na poljih romanopisja (npr. Rahela, Smeh za leseno pregrado, Aritmija) in krajše proze (zlasti Preskok – nagrada Zlata ptica, Vrata in druge zgodbe, Pogled na Tycho Brache – nagrada Prešernovega sklada).

 

Vlada Kreslina ne poznamo le kot izvrstnega glasbenika, temveč tudi kot pronicljivega in tenkočutnega pisca besedil. Njegova najnovejša pesniška zbirka Pojezije (Kreslin, 2009) je že četrta po vrsti (Namesto koga roža cveti, Vriskanje in jok, Venci). Vsebuje tako nekatere pesmi, ki že živijo kot nepozabni songi za glasbo, ki jo izvaja Kreslin, kot tudi še neobjavljeno poezijo.

 

Jani Virk: Ljubezen v zraku

roman

knjižna zbirka Beletrina

Kompleksna tematizacija iskateljstva in ljubezni v kombinaciji s prirojenim darom za pripovedovanje je še enkrat več karta, na katero Jani stavi z romanom Ljubezen v zraku. Protagonist je ločenec srednjih let, samohranilec, učitelj glasbe, pristaš Santane in Márqueza, ujetnik svoje lastne razdvojenosti in v tej dvojnosti na usoden način utemeljen, ki mu edino neuničljivo sonce predstavlja hčerka Ula. Njegovi poskusi uresničevanja ljubezni, opotekanja od ene telesne združitve z žensko do druge, ki ga v zaključku pripeljejo v mehiško Tequilo, se izkazujejo za nekaj negotovega, izmuzljivega, tako kot ljubezen, ki je v zraku, kot slutnja, napoved.

 

Vlado Kreslin: Pojezije

pesniška zbirka

Založba Kreslin, 2009

Vlado Kreslin je glasbena legenda, gotovo tudi zaradi izvrstnih besedil, ki marsikomu sežejo do srca. Branje njegove poezije, tokrat v čisti obliki, je izjemna izkušnja. Vlado se nam predstavlja kot tenkočuten pesnik, ki upesnjuje temno lepoto sveta: življenje v vsej njegovi bohotnosti ter razigranosti na eni in krhkosti na drugi strani. Naloga pravega pesnika je zajetje tega paradoksa, dostopnega le pesniški govorici.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko