Dogodkovnik

  • question-mark3a

Ali ste vedeli …

Katjuša Štih | 20.11.2009 | Komentarji 0

… da so v človeškem urinu iskali zlato, našli pa fosfor?

Nemec Hennig Brand je bil prepričan, da se iz človeškega urina da pridobiti zlato. Leta 1675 je zbral petdeset veder človeškega urina in jih mesece dolgo hranil v svoji kleti. Z različnimi postopki ga je spremenil v prosojno voskasto snov. Zlato ni in ni hotelo nastati, je pa nastalo nekaj nadvse nepričakovanega. Čez nekaj časa je snov začela žareti, če pa jo je izpostavil zraku, pa se je pogosto spontano vnela in zagorela. Ta snov je bila kmalu prepoznana pod imenom fosfor (noseč svetlobo). Vse dokler niso opustili drage proizvodnje fosforja iz veder urina, ki so ga dobili od vojakov, se je fosfor prodajal celo dražje od zlata.

 

… katera je najredkejša krvna skupina?

Krvno skupino določimo na podlagi prisotnosti ali odsotnosti antigenov na površini rdečih krvničk. Čeprav je veliko različnih antigenov (kemijsko je to beljakovina, ogljikov hidrat, glikoprotein), so nekatera splošno razširjena po svetu. Najbolj razširjena in najstarejša krvna skupina je 0. Od oseb s krvno skupino 0-, ki ne posedujejo nobenih antigenov (ne A, ne B in ne Rhesus D), lahko kri prejmejo ljudje vseh krvnih skupin. Časovno kasneje sta se razvili krvni skupini A in B, najnovejša in najredkejša pa je krvna skupina AB. Stara je od okrog 500 do 1000 let. Ima jo manj kot 3 odstotke ljudi na svetu. Obstaja pa še veliko drugih, redkejših krvnih skupin. Eno izmed njih so do sedaj našli samo pri treh ljudeh na svetu.

 

… kaj je sindrom nemirnih nog?

Posameznik s tem sindromom trpi za neprijetnim zbadanjem in trganjem v mečih, ki se pojavi največkrat ponoči, ko noge mirujejo. Mnogi morajo zato tudi vstati in se razgibati, da se noge umirijo. Vse to pa vodi v motnje spanca in utrujenost čez dan. S starostjo se možnost, da zbolimo za to boleznijo, povečuje. Med tistimi, ki so stari 60 let ali več, ima tovrsten sindrom 10 odstotkov ljudi. Sindrom nemirnih nog že dolgo časa zaposluje znanstvenike. Nedavno so na Inštitutu Maxa Plancka za psihiatrijo v Münchnu ugotovili, da tveganje za boleč nemir v nogah povečuje spremenjeni gen. Ugotovili so, da spremenjena področja na kromosomih za petdeset odstotkov povečujejo tveganje za nastanek omenjenega sindroma.

 

… da je simbol organizacije Rdeči križ obrnjena švicarska zastava?

Mednarodno organizacijo Rdeči križ prepoznamo po značilnem istoimenskem simbolu. Za ustanovitelja Rdečega križa velja Švicar Jean Henry Dunant. V bitki leta 1859 je bil očividec spopada v Solferinu v Italiji, v katerem je bilo ubitih 40.000 vojakov. Organiziral je pomoč za ranjence in tako tlakoval idejo o humanem ravnanju z vojaškimi ranjenci, leta 1863 pa je ustanovil mednarodno organizacijo Rdeči križ. Za simbol organizacije so izbrali švicarsko zastavo (beli križ na rdečem ozadju), le da so zamenjali barve. Tako je nastal simbol: rdeči križ na belem ozadju.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko