Dogodkovnik

  • vodnikova_domacija1_12

Miha Mazzini, Carlos Pascual, Jette Ostan / napovednik 15. - 23. februar 2017

Ventilator besed | 14.2.2017 | Komentarji 0

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA
Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

NAPOVEDNIK DOGODKOV OD 15. DO 23. FEBRUARJA 2017

 

 

Sreda, 15. februar (19h)

SERIJA POGOVOROV O AFRIŠKI LITERATURI: Dolgo dolgo pismo Mariame Bâ

Na februarskem srečanju se bomo v pogovoru s sociologinjo dr. Milico Antić Gaber posvetili senegalski pisateljici Mariami Bâ in njenemu romanu Dolgo Dolgo pismo (*cf., 2004), ki je bil uvrščen med prvih dvanajst knjig s seznama stotih najboljših afriških del 20. stoletja.

Senegalska pisateljica Mariama Bâ (1929–1981), po poklicu učiteljica in po prepričanju feministka, je za svoj prvi roman Dolgo dolgo pismo leta 1980 dobila ugledno afriško nagrado za književnost Noma. Velja za »najbolj občuteno predstavitev položaja ženske v afriški književnosti« (Abiola Irele, West Africa).
Dr. Milica Antić Gaber (1958) je redna profesorica na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Njeni raziskovalni interesi so ženske študije in feministična teorija.

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom  RI19+.

 

 

Četrtek, 16. februar (19h)

POGLED BARBÁRA, serija pogovornih srečanj s Carlosom Pascualom. Tokratni gost Miha Mazzini 

V Ljubljani živeči mehiški pisatelj Carlos Pascual enkrat mesečno na Vodnikovi domačiji gosti ustvarjalce in premišljevalce kulture ter z njimi razpravlja o njihovem delu ter kulturnih, družbenih in političnih razmerah.
V tokratnem pogledu barbára bo Miha Mazzini."Če se želite pogovarjati o Sloveniji in slovenskih zadevah, se morate obrniti na profesionalca", pravi Carlos Pascual.
Na odru se bo pridružil tudi ameriški pisatelj Noah Charney, za glasbeni del dogodka bo v živo skrbel mehiški skladatelj sodobne glasbe, Mauricio Valdés.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku!
Vstopnina: 7 EUR in 5 EUR (v predprodaji na domačiji ter preko mojekarte.si). Rezervacije in informacije:
nabiralnik@divjamisel.org.
Produkcija: Divja misel in Pocket Teater

 

 

Nedelja, 19. februar (11h)

NEDELJSKI OTROŠKI PROGRAM: Jette Ostan Verjup / Palčica

Nekoč je živela žena, ki si je nadvse želela majceno detece, a ni vedela, kje naj ga dobi. Pa je šla k čarovnici in ta ji je dala ječmenovo zrno. Žena je zrno posadila in zalivala, dokler ni iz njega zrasla cvetlica. Ko je razprla cvet, je v njem na zelenem stolu sedela majcena deklica. Tako majhna je bila, da so ji rekli Palčica. Tako se začne zgodba o deklici, nič večji od palca, kot jo je zapisal znani danski pravljičar Hans Christian Andersen. Pripovedovala bo njegova rojakinja, igralka Mestnega gledališča ljubljanskega, Jette Ostan Verjup.

Za 5+, trajanje: 30 minut

 

 

Ponedeljek, 20. – sobota, 25. februar

MEDNARODNA DELAVNICA TIPOBRDA:Type Days Ljubljana 2017

Na delavnici pod gostujočim mentorstvom Adama Katyija bomo spoznali osnovne parametre črkovnih vrst ter nadaljevali s skiciranjem osnovnih potez črk. Določili bomo temelje za razvoj črkovne vrste ter jih v nadaljevanju s pomočjo programa Glyphs digitalizirali v vektorsko obliko.

 

V sredo 22. februarja, ob 18.00: dan odprtih vrat mednarodne tipografske delavnice: za vse, ki si želite ogledati potek delavnice in se seznaniti s tipografijo in oblikovanjem črkovnih vrst. Ob 19.00 bo Adam Katyi, oblikovalec črkovnih vrst in vodja črkovne založbe Hungarumlaut, imel predavanje na temo oblikovanja črkovnih vrst.

 

Na zadnji dan delavnice, v soboto 25. februarja ob 18h, bo v pritličju Vodnikove domačije odprtje razstave zaključnih del, nastalih na delavnici.

 

Organizira društvo Tipo Brda, http://www.tipobrda.com, www.facebook.com/tipobrda/,

Koprodukcija Vodnikova domačija Šiška.

 

 

Četrtek, 23. Februar (19h)

KNJIGA, ODER IN PLATNO: NINA RAJIĆ KRANJAC IN LARS VON TRIERJEVI IDIOTI
Knjiga, oder, platno je serija dogodkov, ki knjige in tekste povezuje z aktualnim gledališkim oz. filmskim ustvarjanjem. Program pripravlja in vodi Maša Pelko, ki je tokrat v goste povabila režiserko, Nino Rajić Kranjac, ki ji je Slovensko mladinsko gledališče zaupalo režijo predstave Idioti Larsa Von Trierja. Njena uprizoritev besedila Simone Semenič 1981 se je izkazala za enega vrhuncev prejšnje sezone in prejela vrsto pomembnih nagrad. Z gostjo se bo pogovarjala o procesih prehajanja besedila in filma na oder.

 

 

IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI VODNIKOVE DOMAČIJE:

 

Prijave do petka,  17. februarja, pričetek v nedeljo, 19. februarja 

DELAVNICA USPAVANK S KATARINO JUVANČIČ

Uspavanke predstavljajo prvo srečanje s človeško organiziranim zvokom, s pomočjo katerega se ljudje socializiramo in uglasimo sami s seboj in z drugimi.  Nagovarjajo našo intimno, človeško plat, ki je temelj našega bivanja in grajenja odnosov. To na delavnici spoznavamo in negujemo skozi petje in raziskovanje uspavank (slovenskih in tujih), pogovor, raziskovanje glasu z elementi glasbene terapije, kreativno pisanje, performativne vaje ipd. Udeleženke/ci pridobljeno znanje in izkušnje s pridom uporabljajo tako v zasebnem kot profesionalnem življenju. Delavnico vodi glasbena antropologinja in kantavtorica Katarina Juvančič - raziskovalka uspavank. Predznanje petja ali igranja ni potrebno.

25-urna delavnica bo potekala ob nedeljah (14h-19h). Datumi izvedbe: 19. in 26. februar ter 5., 12. in 19. marec.

Prispevek je 95 EUR, za študente, upokojence, samozaposlene in brezposelne 80 EUR. Delavnica bo izvedena, če bo prijav vsaj 6. Prijave sprejemamo na:
irena.plesivcnik@divjamisel.org.

 

 

Prijave do ponedeljka, 20. februarja, pričetek v torek, 7. marca

KROTILEC MEDIJEV
delavnice medijske pismenosti za mlade z Domnom Savičem

Delavnice se bodo osredotočile na izboljšanje medijske pismenosti, kritičnega analiziranja vsebin množičnih medijev ter izoblikovanja osnovnih novinarskih sposobnostih. Udeleženci bodo skozi teorijo in praktične primere spoznavali svet novinarstva in množičnih medijev. Na sklop treh dvournih delavnic vabimo učence zadnje triade OŠ in srednješolce.

Prvi del, 7. marca (17h-19h): »Zgodovina in funkcija množičnih medijev« Kako so se mediji razvijali in kakšno vlogo so igrali v različnih zgodovinskih obdobjih?

Drugi del, 14. marca (17h-19h): »Oblikovanje medijskih vsebin in kritično branje« Kako nastajajo medijske vsebine? Kdo vse mora opraviti svoje delo, da zjutraj izide časopis, da na radijskih valovih slišimo glas voditelja, da se na televiziji odvrti oddaja? Kako kritično ocenjevati vsebine, ki jih spremljamo prek medijev? 

Tretji del, 28.marca (17h-19h): »Aktivno medijsko državljanstvo« in obisk gosta. Mediji v demokraciji opravljajo pomembno vlogo psa čuvaja in četrte veje oblasti. Kaj to pomeni, zakaj je pomembno, da kritično beremo medije in zakaj je pomembno, da se na medijske vsebine odzivamo? Obiskali nas bodo ustvarjalci oddaje Infodrom, ki
na RTV Slovenije urejajo novičarsko oddajo za mlade.

Mentor delavnice bo Domen Savič, univerzitetni diplomirani novinar in direktor zavoda Državljan D, ki deluje na področju informacijske družbe, medijske pismenosti in aktivnega državljanstva.

Število udeležencev omejeno, prispevek za delavnice je 20 EUR. Prijave sprejemamo na naslov
nabiralnik@divjamisel.org.

 

 

Prijave do ponedeljka, 20. februarja, pričetek v četrtek, 9. marca LITERARNA ŠOLA Z MARJETKO KRAPEŽ

Franz Kafka je zapisal: "Knjiga mora biti kot sekira, ki zareže v zamrznjeno morje v nas." Pomembno je, kakšne knjige beremo in še bolj, kakšne pišemo. V literarni šoli bomo brali temeljna dela tuje in slovenske književnosti, dobili vpogled v literarno teorijo in s slogovnimi vajami razvijali kreativnost in ustvarjalnost.

Vabimo vas k vpisu, šola bo potekala v prostorih Vodnikove domačije v Šiški ob četrtkih od 17.30 do 19.00, in sicer: 9. 3. 2017, 23. 3. 2017, 6. 4. 2017, 20. 4. 2017 in 4. 5. 2017.

Šolo bo vodila Marjetka Krapež, profesorica slovenščine, pesnica in vodja Literarnega kluba L'etažer. Šola je namenjena vsem, ki imate literaturo radi.

Prispevek je 50 eur. Sprejmemo do 12 udeležencev, prijavite se na naslov
irena.plesivcnik@divjamisel.org.

 

NAPOVEDUJEMO:

 

Po razprodanih februarskih predstavah znova na programu hišna predstava Andreja Rozmana Roze!


Petek, 10. marec (19h) in sobota, 11. marec (17h)

ANDREJ R. ROZA: LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA   Intervju, ki slovensko zgodovino zavrti za 200 let nazaj.

Skoraj dvesto let po smrti se na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane pojavi Valentin Vodnik, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig.

Igrata Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta in Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov.

Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi.

Vstopnice: 8 EUR in 6 EUR v preprodaji. Rezervacije vstopnic na
nabiralnik@divjamisel.org, predprodaja na www.mojekarte.si ter v času odpiralnih ur na Vodnikovi domačiji.

Produkcija: Rozinteater in Vodnikova domačija.
Razstavo sta omogočila: MOL - Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

 

 

 

Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

 

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas:
TOR- PET (10h- 18h)
SOB in NED (10h-14h)
ter ob napovedanih dogodkih.

 

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.

 

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL – Oddelek za kulturo.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko