Dogodkovnik

  • vodnikova_domacija1_13

Vodnikova domačija - napovednik

Ventilator besed | 15.3.2017 | Komentarji 0
Sreda, 15. marec (18h)
NEKAJ POVEMO, vodstvo po skupinski razstavi Neki piše
Po razstavi v Galeriji Vodnikove domačije, na kateri razstavljani avtorji Bojan Mijatović, Horrid Habits, Leon Zuodar, Maks Bricelj, Mina Fina, Nevena Aleksovski
raziskujejo združevanje pisane beside in podobe v sodobni likovni produkciji, bo obiskovalce popeljala kuratorka razstave Lara Plavčak. Uvodoma bo nekaj besed namenila tudi zinom sodelujočih umetnikov in umetnic. Obenem bomo predstavili ob razstavi izdano publikacijo. Razstava Neki piše je na ogled do 2. aprila:
od torka do petka: 12.00 -18.00
sobota in nedelja: 10.00-14.00
Produkcija razstave: Zavod za sodobno umetnost SCCA.

 

Sreda, 15. marec (19h)
VI POGOVOR: BOUBACAR BORIS DIOP: MURAMBI, KNJIGA O OKOSTJIH

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike

 

7. april so Združeni narodi razglasili za dan spomina na žrtve ruandskega genocida, ki mu posvečamo marčevsko srečanje in s tem tudi slovensko javnost opozarjamo na pomembnost obujanja teh spominov. Pri projektu Ruanda: pisati, da ne bi pozabili je leta 1998 sodelovalo deset znanih afriških pisateljev, ki so hoteli spodbuditi refleksijo o tem, kaj se je dogajalo v stotih dneh ruandskega genocida. V tistem času se o genocidu, o vzrokih zanj in o njegovih podpornikih ni veliko pisalo, še zlasti pa o krvavih dogodkih niso pisali literati.

 

Senegalski pisatelj Boubacar Boris Diop v svoji  knjigi Murambi, knjiga o okostjih (*cf., 2015) govori o tem, kaj se je dogajalo v stotih dneh med aprilom in julijem 1994, ko je v enem najbolj krvavih obračunov 20. stoletja v treh mesecih umrlo okoli milijon ljudi. Boubacar Boris Diop opozarja, da kolektivna norost ni pojasnilo samo na sebi in da genocid ne more biti rezultat naključja.

O ruandskem genocidu se bomo pogovarjali s politologinjo dr. Jovano Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU) in doktorsko študentko razvojnih študij Majo Ladić (Mirovni inštitut), pridružila pa se nam bo tudi Danika Mencin iz UNHCR Slovenija.

Serijo pogovorov in predavanj o afriški literaturi pripravlja in moderira Aleksandra Gačić v sodelovanju z Inštitutom RI19+.

 

Dogodek pripravljamo z Inštitutom R19*, vodi in moderira ga Aleksandra Gačić.

 

 

Nedelja, 19. marec (11h)

NEDELJSKI OTROŠKI PROGRAM
Pika, slika, zgodba: Palačinkova torta

V dogodkih Pika, slika, zgodba z bralno interpretacijo izbranih slikanic ter animacijo ilustracij na velikem platnu ponudimo posebno bralno doživetje Tokrat se bomo sladkali s Palačinkovo torto švedskega avtorja Svena Nordqvista, zgodbo o torti iz palačink za mačka Findusa, ki je imel rojstni dan trikrat na leto.
Pripoveduje Katja Preša, animacija: Jure Lavrin. Produkcija: Divja misel v sodelovanju z založbo Didakta.

Za: 4+, trajanje: 30 minut.

Dogodek je del spremljevalnega programa 20. pripovedovalskega festivala Pravljice danes.


 

Torek, 21. marec (19h)

MARTIN RAMOVEŠ BAND: KONCERT OB IZIDU ALBUMA ASTRONOMI

Na svetovni dan poezije vabimo na večer poezije, glasbe in stripa! Predstavili bomo ploščo Astronomi kantavtorja Martina Ramoveša, ki bo izšla na dan dogodka! in predstavlja njegovo bolj umirjeno plat. Za razliko od prejšnjih bendovskih albumov, jo je tokrat posnel sam. Kljub temu se za 'krstno uprizoritev' albuma pripravlja presenečenje - pesmi bo odigrala celotna udarna zasedba Martin Ramoveš Band.

Deset pesmi z zgoščenke v prav toliko poglavjih tvori stripovsko pripoved. Med koncertno izvedbo svežega albuma bomo tako spremljali tudi projekcijo stripov, ki jih je Martin Ram
oveš narisal po besedilih pesmi. V njej veveričji junak v iskanju izginulega drevesnega zaveznika potuje po skrivnostnih prizoriščih pesmi. Prispodobe iz verzov dobijo vizualno podobo v najrazličnejših junakih: Tundra, Odjuga, netopirji in, ne nazadnje, astronomi, so le nekateri izmed njih.
Sledil bo krajši pogovor o nastajanju stripov, avtor pa bo tistim, ki boste želeli, z veseljem tudi kaj narisal v vaš izvod albuma.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Martin Ramoveš Band.

 

 

Sreda, 22. marec (17h): Uvodno srečanje za vse, ki bi se pridružili organizaciji festivala

Itn. / IN TAKO NAPREJ
Mladinski festival angažiranega pisanja vabi mlade k sodelovanju 

V Šiški bo aprila potekal prvi mladinski festival angažiranega pisanja. V dveh intenzivnih dneh druženja s knjigami bomo predstavili avtorje in novoizdane knjige, na sporedu bodo pogovori, pesniški večer ljubljanskih gimnazijcev, predstavitev rapovske pesmarice s koncertom v Kinu Šiška, stripovska delavnica, poslušalnica odlomkov knjig, v hiši bosta delovali festivalska knjigarna in kavarna.
Vse to zato, ker nam ni vseeno, kam se svet vrti, in ker verjamemo, da knjige in branje pomembno prispevajo k aktivnemu premišljanju in ustvarjanju sveta!

MLADE ANGAŽIRANE POSAMEZNICE IN POSAMEZNIKE VABIMO K SODELOVANJU:
1. Pri ORGANIZACIJI IN PROMOCIJI FESTIVALA.
Če te sodelovanje zanima, sestavi kratek opis (kdo sem in kaj mi gre dobro od rok) ter ga do 15. marca pošlji Niki na
nika.kovac.8m@gmail.com
2. Pri FESTIVALSKEM ČASOPISU
Festivalski časopis v nastajanju išče mlade pisce za:
*pisanje uvodnika in kolumne na temo knjig in branja,
*pisanje recenzij knjig (Samoumevni svet N'Toka / Rdeča Rosa Kate Evans / knjižnih novosti kot sta Tombola ali življenje! Suzane Tratnik in rapovska pesmarica Ti si čist normalen ... / tebi ljube knjige …),
*pisanje kratkih reportaž s prostorov v mestu, ki so povezani s knjigo,
*pripravo intervjuja z avtorjem po svoji izbiri.
IŠČEMO: Mlade pišoče posameznike, ki svoj pogled na svet radi zlivate na papir. Prispevkov za festivalski časopis se lahko lotite sami, s svojimi mentorji na šoli ali pa jih spišete ob pomoči mentorja Domna Saviča. Če te sodelovanje zanima, to čim prej sporoči Tini na
nabiralnik@divjamisel.org in poslali ti bomo nadaljna navodila.
NUDIMO: Objavo besedil v festivalskem časopisu, ki bo izšel v nakladi 1.000 izvodov, delo z mentorjem Domnom Savičem (na uvodnem srečanju bo predstavil tematske sklope in novinarske zvrsti, z vami bo sodeloval pri produkciji vsebin in vas vodil pri pisanju), aktivno sodelovanje pri nastajanju novega festivala, spoznavanje avtorjev in akterjev, ki delujemo na področju knjige, dobro družbo in vse drugo, kar bo prinesel festival.

 

 

Sreda, 22. marec (19h)

ŠIŠENSKI DUETI
O vprašanju kritike religije s Tadejem Troho in Luko Lisjakom

Serija pogovorov, ki jih vodi Muanis Sinanović, na izbrano temo sooči dva nasprotujoča si svetovna nazora. V zadrževanju posameznikovih stališč v zasebnih prostorih, se ta pogosto krepijo neodvisno od nasprotnih, zato bomo na seriji pogovorov skozi dialog skušali doseči njihovo razjasnjevanje, prečiščevanje, dopolnjevanje ali spreminjanje.

Tema prvega pogovora je eno ključnih vprašanj naše sodobnosti, VPRAŠANJE KRITIKE RELIGIJE.
Zakaj se institucionalizirane religije vmešavajo v politične zadeve, kar smo pri nas izkusili na primeru družinskega zakonika?
Kako je kritika religije pomagala ustvariti ozračje, ki je pripomoglo h katstrofi na Bližnjem Vzhodu?
Kako si razlagati prepoved nošnje burkinijev?
Kje je meja med kritiko kulturnih praks, ki se sklicujejo na religijo in kulturnim rasizmom?
Ali obstaja sekularna religija?
.........
Tadej Troha je raziskovalec na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU in soavtor oddaje Prišepetovalci na Radiu Študent. Pri založbi Analecta je izdal dve filozofski deli: Niti čudež niti čudež (2010) ter Intervencije v nepovratno (2015).

Luka Lisjak Gabrijelčič je zgodovinar in prevajalec ter urednik revije Razpotja in portala Kritika konservativna. Na CEU v Budimpešti končuje doktorat o konceptualizacijah "slovenskega narodnega vprašanja". Je soavtor monografije o zgodovini moderne politične misli v Srednji in Vzhodni Evropi, ki bo izšla jeseni pri Oxford University Press. Pisal je kolumne za Siol, Časnik, Ampak in Primorske novice, kot komentator pa sodeluje tudi v katalonskih medijih.

Vstopnina: 4 eur.


 

Sobota, 25. marec (11h)

SOBOTNO PRIPOVEDOVANJE ZA OTROKE: NABRITE PRAVLJICE

Ste že slišali tisto o uši in črvu, ki sta živela vsak na svojem otoku, dokler nista zagledala ljudi in se odločila, da si bosta preselila nanje? Kaj pa tisto o sinku debelinku, ki je pojedel celega kita? Sedem pripovedovalcev se bo skozi tehniko skupinskega pripovedovanja lotilo štirih pravljic, ki niso prav nič prijazne.

Pripovedujejo: Gregor Hribar, Darja Jeglič, Nuša Komplet Peperko, Petra Rok, Daša Ozimek, Petra Založnik, Boris Zgonc.

Za 4+. Trajanje: 30 minut.

 

Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas:
TOR- PET (10h- 18h)
SOB in NED (10h-14h)
ter ob napovedanih dogodkih.

 

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.


Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko