Dogodkovnik

  • vodnikova_domacija1_14

Vodnikova domačija - napovednik

Ventilator besed | 24.3.2017 | Komentarji 0

Sreda, 22. marec (19h)

ŠIŠENSKI DUETI
O vprašanju kritike religije s Tadejem Troho in Luko Lisjakom

Serija pogovorov, ki jih vodi Muanis Sinanović, na izbrano temo sooči dva nasprotujoča si svetovna nazora. V zadrževanju posameznikovih stališč v zasebnih prostorih, se ta pogosto krepijo neodvisno od nasprotnih, zato bomo na seriji pogovorov skozi dialog skušali doseči njihovo razjasnjevanje, prečiščevanje, dopolnjevanje ali spreminjanje.

Tema prvega pogovora je eno ključnih vprašanj naše sodobnosti, VPRAŠANJE KRITIKE RELIGIJE.
Zakaj se institucionalizirane religije vmešavajo v politične zadeve, kar smo pri nas izkusili na primeru družinskega zakonika?
Kako je kritika religije pomagala ustvariti ozračje, ki je pripomoglo h katstrofi na Bližnjem Vzhodu?
Kako si razlagati prepoved nošnje burkinijev?
Kje je meja med kritiko kulturnih praks, ki se sklicujejo na religijo in kulturnim rasizmom?
Ali obstaja sekularna religija?
.........
Tadej Troha je raziskovalec na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU in soavtor oddaje Prišepetovalci na Radiu Študent. Pri založbi Analecta je izdal dve filozofski deli: Niti čudež niti čudež (2010) ter Intervencije v nepovratno (2015).

Luka Lisjak Gabrijelčič je zgodovinar in prevajalec ter urednik revije Razpotja in portala Kritika konservativna. Na CEU v Budimpešti končuje doktorat o konceptualizacijah "slovenskega narodnega vprašanja". Je soavtor monografije o zgodovini moderne politične misli v Srednji in Vzhodni Evropi, ki bo izšla jeseni pri Oxford University Press. Pisal je kolumne za Siol, Časnik, Ampak in Primorske novice, kot komentator pa sodeluje tudi v katalonskih medijih.

Vstopnina: 4 eur.

 

Sobota, 25. marec (11h)

SOBOTNO PRIPOVEDOVANJE ZA OTROKE: NABRITE PRAVLJICE

Ste že slišali tisto o uši in črvu, ki sta živela vsak na svojem otoku, dokler nista zagledala ljudi in se odločila, da si bosta preselila nanje? Kaj pa tisto o sinku debelinku, ki je pojedel celega kita? Sedem pripovedovalcev se bo skozi tehniko skupinskega pripovedovanja lotilo štirih pravljic, ki niso prav nič prijazne.

Pripovedujejo: Gregor Hribar, Darja Jeglič, Nuša Komplet Peperko, Petra Rok, Daša Ozimek, Petra Založnik, Boris Zgonc.

Za 4+. Trajanje: 30 minut.

 

Nedelja, 26. marec (11h)

NEDELJSKI OTROŠKI PROGRAM V OKVIRU FESTIVALA PRAVLJICE DANES
Velika tolsta trolska kokoš

Skandinavske zgodbe o veliki tolsti trolski kokoši se pripovedovalka Špela Frlic in ilustrator ter animator Matej Lavrenčič lotevata s tehniko papirnate krpanke. Pripovedovalkino pripoved s svojimi idejami dopolnjujejo poslušalci, z narisanimi domislicami, ki prav tako nastajajo sproti in ki jih gledalci spremljajo na platnu, pa se v živo odziva ilustrator. Pridite, več glav več ve in boljšo zgodbo pove.

Za 4 +
Trajanje: 30 minut
Produkcija KD Pripovedovalski Variete.

Dogodek je del spremljevalnega programa 20. pripovedovalskega festivala Pravljice danes.

 

Nedelja, 26. marec (18h)

Zaključni koncert performativne delavnice uspavank

Vabimo vabimo! Na zaključno prezentacijo udeleženk delavnice uspavank pod mentorstvom Katarine Juvančič, ki je namenjen tako predstavitvi same delavnice kot tudi končnih rezultatov delavnice.

Na kratkem koncertu vam bodo udeleženke predstavile nekaj tradicionalnih uspavank iz celega sveta, svoje pesmi za uspavanje in umirjanje, ki so jih napisale tekom delavnice in vas morda spodbudile, da se je naslednjič udeležite tudi vi.

Prosimo, bodite točne/i, vrata se zaprejo ob 18.10.

 

 

Sreda, 29. marec (19h)

Novo na knjižni polici/ Tadej Golob: Jezero

Tadej Golob (1967) je eden najbolj samosvojih slovenskih pisateljev s tematsko raznolikim naborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), v kateri popisuje smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, na vrh katere se je povzpel tudi sam, nadaljeval z več biografijami, z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice, za katerega je leta 2010 prejel kresnika, in Ali boma ye! (Goga, 2013).

Jezero, ki je pri založbi Goga izšlo ob koncu leta 2016, je njegova prva kriminalka, ki ji je kmalu po izidu pripadel kultni status žanrskega romana v domači književni krajini. Upamo lahko, da je to znanilec uspešne bere kriminalnih romanov in nam za branje tovrstne literature ne bo več treba posegati po tujih, pretežno skandinavskih avtorjih. Pristna in ravno prav zapletena zgodba, večplastnost likov, bralki in bralcu poznano okolje, izvirni, vse prej kot šablonski dialogi protagonistov ... Vse to Golob, upoštevajoč recepturo za pisanje kriminalnega žanra, spretno zgnete v prvovrstno literarno besedilo.

Z avtorjem se bo pogovarjal
Ciril Horjak a.k.a. Dr. Horowitz.

Pogovor pripravljamo skupaj z
Založbo Goga.

 

 

NAPOVEDUJEMO! / IZPOSTAVLJENI DOGODKI V APRILU:

  Četrtek, 6. april (19h) POGLED BARBÁRA, serija pogovornih srečanj s Carlosom Pascualom. Tokratni gostji Mojca Kumerdej in Mojca Pišek 

V Ljubljani živeči mehiški pisatelj Carlos Pascual enkrat mesečno gosti ustvarjalce in premišljevalce kulture ter z njimi razpravlja o njihovem delu ter kulturnih, družbenih in političnih razmerah v Sloveniji.

V tokratnem pogledu barbára bosta Mojca Kumerdej in Mojca Pišek. Za glasbeni del dogodka bo v živo skrbel mehiški skladatelj sodobne glasbe, Mauricio Valdés.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku!
Vstopnina: 7 EUR in 5 EUR (v predprodaji na domačiji ter preko mojekarte.si). Rezervacije in informacije:
nabiralnik@divjamisel.org.

Produkcija: Divja misel in Pocket Teater

    Petek, 14. april (19h) in sobota, 15. april (19h) Napovedujemo novi ponovitvi hišne predstave Andreja R. Roze:
LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA

Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi.

Skoraj dvesto let po smrti se na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane pojavi Valentin Vodnik, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig.

Igrata Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta in Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov.

Produkcija: Rozinteater in Vodnikova domačija.
Razstavo sta omogočila: MOL - Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

Vstopnice: 8 EUR in 6 EUR v preprodaji. Rezervacije vstopnic na
nabiralnik@divjamisel.org, predprodaja na www.mojekarte.si ter v času odpiralnih ur na Vodnikovi domačiji.

 

 

21. - 22. april Itn. / IN TAKO NAPREJ
Mladinski festival angažiranega pisanja vabi mlade k sodelovanju 

 

V Šiški bo aprila potekal prvi mladinski festival angažiranega pisanja. V dveh intenzivnih dneh druženja s knjigami bomo predstavili avtorje in novoizdane knjige, na sporedu bodo pogovori, pesniški večer ljubljanskih gimnazijcev, predstavitev rapovske pesmarice s koncertom v Kinu Šiška, stripovska delavnica, v hiši bosta delovali festivalska knjigarna in kavarna. Vse to zato, ker nam ni vseeno, kam se svet vrti in verjamemo, da knjige in branje pomembno prispevajo k oblikovanju lastnega pogleda na družbo in posameznike v njej.

 

PROGRAM FESTIVALA:

Petek, 21. 4.  

10.00 Šolsko vs. prostočasno branje, debata s Fejsbukerji 

11.30 Medijska pismenost, predavanje Lenarta J. Kučića

16.00 Kako spremeniti svet tukaj in zdaj, improvizirana predstava ŠILA 

18.00 Samoumevni svet, pogovor z N´Tokom, vodi Deja Crnović

20.00 Literatni večer L´etažer, Literarni klub Gimnazije Vič

 

Sobota, 22. 4.

10.00 Odgovornost avtorja do bralca, Žiga X Gombač, Boštjan Videmšek, Janja Vidmar

11.30 Lastno življenje, srečanje z Zofko Kvedrovo, pogovor z Manco G. Renko in Samiro Kentrić

15.00 Z glavo in rapom: Ali je rap lahko poezija? Pogovor z gosti Došo, Nikolovskim in Valterapom vodi Aljoša Harlamov

16.00  - 19.30 Moja kritika sveta, stripovska delavnica, mentorja David Krančan in Andrej Stular
16.00 Moje branje je moja odločitev, gosti: Goran Vojnovič, Neli K. Filipić, Janja Vidmar, Boštjan Gorenc Pižama, pogovor bodi Irena Duša
18.OO RDEČA ROSA, Risoroman Rdeča Rosa striparke Kate Evans skozi pripovedovanje (Špela Frlic), animacijo (Jure Lavrin) in glasbo (Drago Ivanuša). 
20.00 Ti si čist normalen - koncert ob izidu zbirke raperskih pesmi / Kino ŠiškaMLADE ANGAŽIRANE POSAMEZNICE IN POSAMEZNIKE VABIMO K SODELOVANJU:

1. Pri ORGANIZACIJI IN PROMOCIJI FESTIVALA.
Če te sodelovanje zanima, sestavi kratek opis (kdo sem in kaj mi gre dobro od rok) ter ga čimprej pošlji na nabiralnik@divjamisel.org.

2. Pri FESTIVALSKEM ČASOPISU
Festivalski časopis v nastajanju išče mlade pisce za:
*pisanje uvodnika in kolumne na temo knjig in branja,
*pisanje recenzij knjig, predvsem tistih, ki bodo na programu festivala (Samoumevni svet N'Toka / Rdeča Rosa Kate Evans / Lastno življenje Mance G. Renko, NK Svoboda Žige X. Gombača, rapovska pesmarica Ti si čist normalen / + knjige po tvojem izboru)
*pisanje kratkih reportaž s prostorov v mestu, ki so povezani s knjigo
*pripravo intervjuja z avtorjem po svoji izbiri

IŠČEMO: Mlade pišoče posameznike, ki svoj pogled na svet radi zlivate na papir. Prispevkov za festivalski časopis se lahko lotite sami, s svojimi mentorji na šoli ali pa jih spišete ob pomoči mentorja Domna Saviča. Če te sodelovanje zanima, to čim čim prej sporoči Tini na nabiralnik@divjamisel.org.

NUDIMO: Objavo besedil v festivalskem časopisu, ki bo izšel v nakladi 1.500 izvodov, delo z mentorjem Domnom Savičem, aktivno sodelovanje pri nastajanju novega festivala, spoznavanje avtorjev in akterjev, ki delujemo na področju knjige, dobro družbo in vse drugo, kar bo prinesel festival.
Rok za oddajo prispevkov za festivalski časopis: PET, 24. marec
 
Le tako naprej.
S knjigo, ustvarjanjem in ostro mislijo!

 

 

 

 

Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas:
TOR- PET (10h- 18h)
SOB in NED (10h-14h)
ter ob napovedanih dogodkih.

 

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.


Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko