Dogodkovnik

  • peter

Dan inovatorjev s Petrom Florjančičem in Dnevi meroslovja

Ventilator besed | 5.4.2017 | Komentarji 0

Spoštovani,

od srede, 5. 4., do petka, 7. 4. 2017, vas med 9. in 13. uro vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na 5. Dneve meroslovja.

Meroslovje je veda, ki je v vsakdanjem življenju povsod prisotna.  Z njo se dnevno srečujejo vsi šolarji, od prvega razreda pa vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. Na podlagi uspešnega sodelovanja z Uradom RS za meroslovje smo pripravili  5. Dneve meroslovja,  na katerih bodo udeleženci z delavnicami in primeri iz prakse spoznavali svet merjenj in meroslovja,  ki je poln zanimivosti, ugank in presenečenj. Osvojeno znanje s področja matematike, fizike, kemije in naravoslovja bodo učenci nadgradili ter razširili preko slikovnih predavanj, prikazov in merjenj. V letošnjem letu bomo s posebnim prikazom obeležili tudi 60 let od smrti slavnega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je pri svojem načrtovanju stavb moral dobro poznati osnovne fizikalne količine in njihove enote.
Celoten opis prikazov je dosegljiv na spletni strani: www.tms.si/index.php?e_id=397
Program je prilagojen učencem od 5. do 9. razreda osnovne šole in dijakom 1. letnika.
Za ogled Dni meroslovja so obvezne predhodne prijave: 01 750 66 72, programi@tms.si
Prireditev si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

V nedeljo, 9. 4. 2017, se nam pridružite na Dnevu inovatorjev s Petrom Florjančičem.

Na ogled bo nova občasna razstava »KO IDEJA POSTANE LASTNINA: Peter Florjančič in intelektualna lastnina«, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za intelektualno lastnino.Za prvi dan razstave smo skupaj pripravili spremljevalni  program.  Od 12. ure dalje bodo imeli otroci med drugim možnost, da z nekoliko spretnosti poustvarijo patent, ob 15. uri bo potekal voden ogled razstave Ko ideja postane lastnina, ki mu bo sledil pogovor s sodelavcem Urada RS za intelektualno lastnino.  V veliko zadovoljstvo nam je, da nas bo ob 11. uri obiskal g. Peter Florjančič

Na ta dan vas od 11. ure dalje vabimo tudi na ogled zelo zanimivih in aktualnih izumov, ki vam jih bodo predstavili člani inovatorskega centra Aktivni slovenski inovatorji. Med 11. in 18. uro boste lahko preizkusili tudi simulacijo s prikazom, koliko posameznik tehta na različnih planetih v vesolju, ki jo bo predstavilo podjetje Lotrič Metrology.

Z občasno razstavo »KO IDEJA POSTANE LASTNINA« želimo predstaviti Petra Florjančiča in se posvetiti predvsem njegovemu delu povezanim z inovatorstvom, ki ga je spremlja že vse od  rane mladosti. Peter Florjančič je pogumen, radoveden in samosvoj človek, svetovljan po duši in drzen v dejanjih. Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo  za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte,  fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike. Njegov »patentni« opus vključuje tudi nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, modele in znamke. Včasih je bil s svojimi idejami pred časom. Tak primer so avtomobilske zračne blazine, ki si jih je zamislil že leta 1957, a tedanja avtomobilska industrija tehnološko še ni bila pripravljena na to revolucionarno novost. Od leta 1943 je Peter Florjančič patentiral 400 izdelkov, od tega jih je do faze proizvodnje doslej prišlo 43. Na razstavi si bodo obiskovalci lahko ogledali nekatere izdelke in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume. Zagotovo Peter Florjančič, tako kot številni drugi inovatorju po vsem svetu, ne bi bil uspešen brez  varstva idej v obliki patentov, modelov in blagovnih znamk. Zato smo drugi del razstave prepustili Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino, ki bo spregovoril o avtorskih pravicah, izumih, patentih in znamkah.


Razstava bo na ogled od 9. 4. do 7. 5. 2017.
Ob zaključku razstave bo ob 15.00 potekal voden ogled, kateremu bo sledil pogovor s sodelavcem Urada RS za intelektualno lastnino.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko