Dogodkovnik

  • zarenje

Žarenje novih Energij: Modrost in mladost

Ventilator besed | 3.5.2017 | Komentarji 0

Kdaj in kje?

25. maja ob 19h v Cankarjevem domu

Bojana Fende Habula, karizmatična voditeljica holističnega centra razvoja osebne uspešnosti Karnion,

in Denis Šketako, jekleni mož, evropski prvak v dolgem triatlonu, že vesta: Ko nabiranju znanja za opravljanje poslanstva dodaš svoje srce v obliki vztrajnosti, se vse pretvori v umetnost blagostanja.

 

Je prednost, da si zelo uspešen že kot mlad? Ali lahko največjo šibkost, recimo veliko bolezni v otroštvu, prav tako obrneš sebi v prid? Vse je mogoče. S sledenjem svoji viziji, prisluškovanju temu, kar je najboljšega zate, in da se ne odzivaš vabljivim sirenam iz okolja, pa če so še tako mogočne, je vse mogoče. Pomaga, če imaš pri tem razumevajočega mentorja, spodbudnega učitelja, razumevajoče starše? Seveda, lahko pa ti uspe celo, če so ti vse te okoliščine nenaklonjene.

Bojana Fende Habula je pred blizu tremi desetletji ustanovila skupino za samopomoč, društvo Sreča, iz katere je zrastel Karnion, Holistični center razvoja osebne uspešnosti. To je edina šola s sedmimi zvezdicami, kjer je možna specializacija v dialogiki, treningu učinkovitosti ter učenje jezikov v alfa stanju. Njen oče je želel, da bi študirala elektrotehniko, saj je bila nadarjena za matematiko in fiziko. Pa je šla po svoje. Za svojega naslednika jo je želel znameniti psihiater dr. Janez Rugelj, a je šla po svoje. Njeno poslanstvo je, da ljudem odkrije lastne potenciale, da začnejo verjeti vase. Sledí notranjemu vodniku, s katerim zdravi, sebe in druge, in Zemljo.

Pravi, da običajno napove, kako se bo oseba razvijala, „ne morem pa dati zdravila proti lenobi, svobodna volja človeka je, ali bo vložil svoje delo“.  Pri njej so se v šoli izjemne osebne rasti zvrstili vidni gospodarstveniki, športniki, številne javne osebnosti, zdravniki in ljudje, ki so pripravljeni na več.

Bojana Fende Habula z Rumijem ponavlja: „Prodaj svojo bistroumnost in si kupi čudenje.“ Tako živi in navdihuje tudi ona. Prisega na branje, njeni junaki so od Pike Nogavičke in Ele Peroci do Ljubimca Lady Chatterley do Viktorja Gerkmana; na vrhu vse najsodobnejše literature o medicini, psihologiji, psihoterapiji, antropologiji in andragogiki pa sta zanjo vedno Rumi in Martin Kojc.

 

Denis Šketako je študent ekonomije, v svetu znan kot evropski prvak v dolgem triatlonu. Pa v Sloveniji? V rodnem Hrastniku občudujejo svojega junaka, ki je lani pri 27 letih postal šampion. Za to se je pripravljal pet let, prej je od otroštva treniral košarko. „You are an Ironman,“ ga spremljajo napisi po svetu, ko pride v cilj. 3800 metrov plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja, 42,2 kilometra teka. Njegov najboljši čas: 7 ur, 56 minut! Kolesari s hitrostjo povprečno 42 kilometrov na uro, kilometer pa preteče prej kot v štirih minutah. Če bi „prehiteval“ le nekaj sekund, bi njegovo telo plačalo kazen na 38. kilometru. Cela znanost!

Letos so pred njim številni izzivi. Človeška toplina, vztrajnost, predanost in srčnost pa so lastnosti, ki jih v mladem, navihanem in predanem fantu, zbranem, duhovitem in sproščenem, zaznajo tudi največji.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko