Dogodkovnik

  • zvonko

Jasna Samarin in Zvonko Čoh: Odtisnjeni fragmenti

Ventilator besed | 11.5.2017 | Komentarji 0

Slike in stenska instalacija

5.– 26. 5. 2017

Odprtje razstave v petek, 5. maja 2017, ob 20. uri.  

Umetnika in njuno delo bo predstavila likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe.

 

 

Majski razstavni termin v Mestni galeriji Nova Gorica namenjamo predstavitvi slikarjev Jasne Samarin in Zvonka Čoha, ki v novogoriški galeriji razstavljata prvič.

»Naslov razstave Odtisnjeni fragmenti je napotek in zavajanje hkrati, ponuja možnost konkretnih ali prostih asociacij ter večpomensko branje posameznih podob ali iz fragmentov nastale celostne umetnine dveh avtorjev,« pravi Tatjana Pregl Kobe v uvodnem tekstu razstavnega kataloga. Načelo njunega delovanja sta tema in svetloba. Njo vodi likovna pot v ciklu devetih slik od teme proti svetlobi, njega v dvanajst metrskem mozaičnem reliefu od svetlobe proti temi. »Izvedbeno sta jima skupne lesene deske z zarezami, ki v kamnolomih ostajajo kot odvečni kolateralni produkt pri rezanju kamna z diamantnimi rezalniki. Pri svojem delu sta jih za osnovni motiv uporabila oba, ona za odtise v prahu iz kamnoloma, on kot lesorez za ponavljajoče se odtise na svoji slikovni površini. Njuni odtisi so kot ponavljajoči se minimalistični elementi, podobni poetičnim kodam, ki ju v povezavi z njuno značilno avtorsko poetiko povezujejo v različni pripovedi: Jasno Samarin v ciklu slik Nokturno in Zvonka Čoha v celostenskem reliefu Bela sled. Pri obeh gre za samoizpraševanje in konceptualni izziv. Osnovni namen obeh njunih monokromnih stvaritev je posredovanje duhovne čistosti, pri čemer lahko umetnika z zamejitvijo na (skoraj samo) eno barvo raziskujeta (s)pokojnost lastne simbolne abstrakcije.«

 

 

O umetnikih

Jasna Samarin je bila rojena 19. januarja 1966 v Ljubljani. Obiskovala je gimnazijo Ivana Cankarja v Ljubljani in potem študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Emeriku Bernardu. Diplomirala je leta 1989. Kot štipendistka francoske vlade je med letoma 1990 in 1991 študirala na Beaux Arts v Parizu (ENSBA), med letoma 1989 in 1992 je nadaljevala tudi podiplomski študij slikarstva na ALUO v Ljubljani pri prof. Emeriku Bernardu. Od prve samostojne predstavitve leta 1989 v Kulturnem centru na Reki (Hrvaška) je imela okoli trideset samostojnih razstav doma in v tujini. Prav tako je sodelovala na mnogih domačih in mednarodnih skupinskih razstavah vse od leta 1988. Od leta 1989 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Bila je večkrat nagrajena: leta 1991 je prejela pohvalo francoske vlade v Parizu, leta 1992 odkupno nagrado na ex-tempore v Piranu, leta 1995 odkupno nagrado Mestne občine Ljubljana in v letu 2007 častno nagrado na Majskem salonu ZDSLU. V razvijanju osebno razpoznavne likovne poetike deluje na področju klasičnega slikarstva. S kolaži in oljnimi tehnikami spreminja črno-bele fotografije narave v umetnine, ki se nahajajo v nekaterih pomembnih zbirkah. Živi in ustvarja v Hruševem.

 

Zvonko Čoh je bil rojen 7. avgusta 1956 v Celju. Leta 1979 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Janezu Berniku in nato opravil še specialistični študij pri profesorju Štefanu Planincu. Že med študijem se je začel ukvarjati z ilustriranjem in umetniškim animiranim filmom. Je avtor in soavtor več risanih filmov (Poskušaj migati dvakrat, 1981 – soavtorstvo z Milanom Eričem, Poljubi mehka me radirka, 1984). Z Milanom Eričem sta tudi soavtorja prvega slovenskega celovečernega risanega filma Socializacija bika (1999), za katerega sta prejela nagrado Prešernovega sklada. Za svoje delo je leta 1983 prejel nagrado zlato pero Beograda, Levstikovo nagrado (1988, 1999), leta 1995 priznanje Hinka Smrekarja in leta 2002 nagrado Hinka Smrekarja ter dve plaketi Hinka Smrekarja (2006, 2010), leta 2003 nagrado Najlepša slovenska knjiga za otroke in leta 2004 ter 2011 nagrado Izvirna slovenska slikanica. Leta 2004 je bil uvrščen na častno listo IBBY – IBBY Honour List v Cape Townu. Deluje na področju umetniškega animiranega filma, vizualnih komunikacij, stripa in ilustracij. Od decembra 2015 do februarja 2016 je imel v Mestni galeriji Ljubljana pregledno razstavo. Živi in ustvarja v Hruševem.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko