Dogodkovnik

  • metka

Metka Krašovec: Potovanje

Ventilator besed | 9.5.2017 | Komentarji 0

 

    Metka Krašovec
   
  Potovanje
      
Risbe in slike 1968 – 2016      
     10. maj – 30. junij 2017

     Vljudno vabljeni na odprtje razstave,
    
ki bo v Bežigrajski galeriji 2, Vodovodna 3

Pregledna razstava akademske slikarke, letošnje Prešernove nagrajenke za življenjsko delo za področje slikarstva, temelji na različno zasnovanih risbah in slikah. Razstava predstavlja zaokroženo predstavitev del iz vseh obdobij njenega ustvarjana in njenih upodobitvenih načinov.

Navdih za svoje delo Metka Krašovec črpa iz življenja. Številna potovanja in spremembe okolja so zaznamovali njeno življenje že od ranega otroštva, kar je močno vplivalo na njeno samohodniško držo, barvno nasičene impresije pa na izoblikovanje njenega umetniškega izraza.

 

Metka Krašovec (foto Arne Brejc) ©

Več informacij o razstavi najdete na spodnjih povezavah:
Bežigrajska galerija 2(spletna stran)
Medijsko središče MGML(tekstovni in slikovni material)
Kustos razstave: Miloš Bašin

Potovanje v zrcala tukajšnjega in novega sveta
Svet je vse, kar vidimo v podobah njegovega resničnega videza.
Metka Krašovec v svojih umetninah ustvarja nove likovne svetove iz svojih mnogih potovanj, ki so miselno in vizualno brezkončna. Upodobitve iz njenih trenutnih videnj v času ustvarjanja ohranjajo njeno željo po vsem lepem in hkrati vztrajajo v stalnem iskanju novega in samo njenega vedenja o bivanju narave same.
Obzorja in obnebja novih pokrajin obvladujejo njeno videnje vsega, kar doživlja. V njih je vedno prisotna pretanjena svetloba. To je svetloba, ki umirja naše bivanje in pogled nanj. Je svetloba, ki sveti v nas pozno popoldan ali proti večeru. Takrat naš svet začenja s počitkom. Navideznim. Odvisno, kje na tem svetu smo, na planetu Zemlja ali kje doma. Tam je svet drugje. Morda v vesolju naših videnj, želja in naših pogledov v novo življenje. Prav to nam vedno uprizarja v svojih risbah in slikah Metka Krašovec.
Miloš Bašin, Bežigrajska galerija 2, 2017 ©

Metka Krašovec je bila rojena 7. oktobra 1941 v Ljubljani.
Leta 1966 je doštudirala specialko za slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici in leta 1970 zaključila specialni študij grafike pri prof. Riku Debenjaku. V letih 1966/67 je bila asistentka na Oddelku za slikarstvo in grafiko na Ohio University Athens, Ohio, ZDA. V letih 1974/75 je bila  štipendistka The British Councila na grafični specialki na Royal College of Art v Londonu. Leta 1977 je postala docentka na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1986 pa je bila izvoljena kot izredna profesorica za slikarstvo in risanje in leta 1991 kot redna profesorica. Od leta 2015 je članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti
Ustvarja risbe, slike, grafike in scenografije. Njena likovna dela so objavljena tudi v knjigah.

Od leta 1968 je razstavljala na 151 samostojnih in 340 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Prejela je številne nagrade za likovno ustvarjanje v Sloveniji in na tujem.
Med mnogimi nagradami je prejela nagrado Prešernovega sklada leta 1973, Jakopičevo nagrado leta 1983 in Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2017.
Živi v Ljubljani. 

●●●

Ob razstavi je na 52. straneh izšel katalog z 35. reprodukcijami, besedilom Miloša Bašina in pesmimi Emily Dickinson.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko