Dogodkovnik

  • mglc_34

Zini!, Sodobna zinovska produkcija

Ventilator besed | 21.5.2017 | Komentarji 0

24. 2.–28. 5. 2017


 

·         Z-dan v MGLC – Mednarodni dan muzejev in dan odprtih vrat v MGLC, četrtek, 18. maj.

·         Program za staro in mlado vse od 10. do 19 ure.

·         Program zaključujemo s predstavitvijo Zin-zbornika, ki je izšel ob razstavi Zini!, Sodobna zinovska produkcija.

·         Zbornik je uredil sokustos razstave Božidar Zrinski.

·         Teden družine v MGLC: nedeljska družinska zinovska delavnica z vodstvom po razstavi, nedelja, 21. maj, od 11. do 13. ure, delavnica je brezplačna.

 

Z-dan v MGLC

 

četrtek, 18. maj, 10.00–19.00, Mednarodni dan muzejev, dan odprtih vrat

 

Program na kratko

10.00–19.00: brezplačen ogled razstave Zini!, Sodobna zinovska produkcija v galeriji in predstavitev delavniških del na Zinovskem delovišču v Predavalnici MGLC

10.00–17.00: ustvarjanje skupnega ZIN DNEVA
17.00–18.00: individualni vodeni ogledi razstave Zini!, Sodobna zinovska produkcija

18.00–19.00: predstavitev novega ZIN-ZBORNIKA razstave

 

Podrobneje

Brezplačen ogled razstave Zini!, Sodobna zinovska produkcija

 

17.00–18.00: individualni vodeni ogledi razstave Zini!, Sodobna zinovska produkcija, vodita Anja Guid in Katja Kovše.

18.00–19.00: predstavitev Zin-zbornika, novega zbornika razstave Zini!, Sodobna zinovska produkcija. Predstavila ga bosta kustosa razstave in avtorja besedil Lara Plavčak in Božidar Zrinski, ki je zbornik tudi uredil. V slovenskem in angleškem jeziku na 110-ih straneh prinaša naslednje ilustrirane prispevke: Primer Platfuzz (avtor Božidar Zrinski), Zgodba zina 13. brat: razkrivanje posameznika skozi kolektivno akcijo (avtor Marko Rusjan), Kdo bere stare fanzine? (avtorica Tea Hvala), Sodobni umetniški zini (avtorica Lara Plavčak), Identiteta zin scene (avtorica Barbara Beškovnik) ter Zini in elektronsko okolje (avtor Domen Repnik).

Zbornik je oblikoval Ivian Kan Mujezinović.

 

Na razstavi se predstavljajoBeli sladoled, freštreš, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Marko K. Gavez, Matjaž Wenzel & Rene Maurin, Mina Fina, Nejc Korenič, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Simon Kocjančič, Tadej Vaukman in Zoran Pungerčar. Kustosa sta Lara Plavčak in Božidar Zrinski. Razstava je aktualna predstavitev produkcije umetniških zinov, njene diferenciacije in mreženja med ustvarjalci.

 

Zinovsko delovišče spreminjamo v Zinovsko razstavišče – vabljeni k ogledu in aktivnem sodelovanju!

 

10.00–17.00: Vse obiskovalce dneva muzejev, mlado in staro, vabimo k ustvarjanju skupnega ZIN DNEVA. Akcija poteka pod mentorskim nadzorom akademske slikarke Nike Rupnik.

 

Minilo je 80 dni razstave, do izteka je še 10 dni, čas je za prvo inventuro. Zinovsko del0višče v Predavalnici MGLC je v tem času (pre)kipelo od ustvarjalnosti, saj smo imeli obisk okroglih 5o skupin, 9o0 mladih obiskovalcev, 130 malčkov, 500 šolarjev, 170 srednješolcev, 100 študentov, 45 vodstev in 45 delavnic. Izbor zin izdelkov – malih žepnih umetniških knjižic, ki so nastali ob obiskih otrok, šolarjev in mladine, predstavljamo na enodnevni razstavi. Vabljeni k ogledu!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Teden družine v MGLC

NAREDI Z NAMI!, delavnica zinov z ogledom razstave (za družine)

 

nedelja, 21. maj, od 11. do 13. ure, brezplačno


Na delavnici bomo v tehnikah kolaža, šablonskega tiska, slikanja in risanja izdelali svojo umetniško mini knjižico.

 

Delavnico bosta vodili likovnici Nika Rupnik, podiplomska študentka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter Joanna Klepadło, podiplomska študentka Akademije za likovno umetnost v Torunu na Poljskem (tudi avtorica objavljenega likovnega dela).

 

Na delavnici lahko sodelujejo otroci od petega do dvanajstega leta ter po želji tudi spremljajoči odrasli.

Za družine smo pripravili tudi poseben animacijski list razstave, prilagojen za individualni ogled razstave (na razpolago na recepciji).

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Zini!, Sodobna zinovska produkcija

24. 2.–28. 5. 2017

 

Z razstavo o zinih nadaljujemo niz razstav, v katerih se osredotočamo na različne fenomene tiskane produkcije. Tiskani zini so obstali kljub sodobnim informacijskim tehnologijam, v današnjem času pa se pojavljajo z novimi, avtorskimi vsebinami, saj avtorjem omogočajo večjo neodvisnost in hitrost v kreiranju ter ohranjajo občutek efemernosti in osebnega. Razstava je zasnovana kot aktualna predstavitev produkcije umetniških zinov, njene diferenciacije in mreženja med ustvarjalci.

Sodelujoči avtorji in avtorice se udejstvujejo na različnih področjih sodobne vizualne umetnosti, pri čemer je zin zanje eden od pomembnih pristopov, saj pri njem vztrajajo, ga razvijajo in nadgrajujejo. Predstavljajo se glede na različne kontekste, iz katerih izhajajo pri svojem delu, od skice, risbe, grafike, slike, fotografije, videa do inštalacije. Dosedanjo produkcijo predstavljajo z različnimi postopki in pri tem izpostavljajo različne vidike tega, zakaj in kako zine ustvarjajo in doživljajo, nekateri predstavljajo, kako so zini berejo in kdo jih bere/gleda, drugi poudarjajo osebno in intimno zgodbo, nekateri proces nastajanja zina, ki vpliva na izbiro materialov, vključenih v zamisel za končno izvedbo. Na ta način razstava ne ponuja le listanja in prebiranja zinov, temveč prek celostno zastavljenih postavitev posameznih ustvarjalcev, ustvarjalk in skupin raziskuje današnjo raznovrstnost, ozadja in možnosti zina.

 

Kustosa razstave: Lara Plavčak in Božidar Zrinski

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razstava je na ogled od 24. februarja do 28. maja 2017, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure. Dan odprtih vrat – mednarodni dan muzejev: 18. maj 2017.

 

 

Dodatne informacije:

Božidar Zrinski, kustos, 01/241 3804, bozidar.zrinski@mglc-lj.si

Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Radio Študen

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko