Dogodkovnik

  • irena

Irena Tomažin: Glas med vrsticami

Ventilator besed | 31.5.2017 | Komentarji 0

Sreda, 31. maj 2017, ob 20. uri

 

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

 

 

Projektna soba SCCA se je z leti vzpostavila kot referenčni prostor za umetniško delovanje in predstavljanje projektov v nastajanju – za inovativne site-specific intermedijske projekte, performanse in instalacije. Umetnice in umetniki so ta specifični fizični prostor, njegove spominske plasti in sledi ter vsebinske značilnosti vpeli v svoje snovanje projekta.

 

Plesalka, koreografinja in vokalna performerka Irena Tomažin je projekt Glas med vrsticami zasnovala kot intervencijo, ki bo vzpostavila zvočni dialog z video arhivom Postaja DIVA in knjižnim gradivom, ki se nahaja v Projektni sobi SCCA. 

 

Izbrala bo predvidoma dvajset enot knjižnega, video in intermedijskega gradiva iz knjižnice ter video in medijskega arhiva Postaja DIVA ter posnela glasno branje. Nastala bo intermedijska zvočna instalacija, ki bo in-situ interpretirala knjižno, slikovno, video in intermedijsko gradivo v Projektni sobi SCCA. Zanimivo bo torej prisluhniti temu, kako nas z zvokom nagovarjajo knjige, video in intermedijska dela.

 

 

Irena Tomažin je plesalka, performerka,vokalistka in podiplomska študentka filozofije. Ustvarja inovativne predstave, zvočno-scenske kompozicije, v katerih povezuje gib in glas ter se z njimi predstavlja na mednarodnih festivalih v Sloveniji in tujini.

 

Z gledališčem se je začela ukvarjati na Bežigrajski gimnaziji, kjer je delovala v skupini IHT pod mentorstvom Tomaža Štrucla. Ob koncu srednje šole je začela plesati v Studiu Intakt in izpopolnjevala svoje plesno izobraževanje v Plesnem teatru Ljubljana, v izobraževalnih programih Laboratorij, Agon in Emanat, kot tudi po številnih delavnicah v Sloveniji in tujini. Leta 2004 je bila štipendistka DanceWEB programa za sodobni ples na Dunaju, leta 2007 pa izbrana v program izobraževanja Atelier Grotowski Inštituta.

 

Leta 2001 je naredila svoj plesni prvenec Hitchickove metamorfoze s skladateljem Mitjem Reichenbergom, 2005. pa svoj drugi solo Kaprica, ki je bil osredotočen na glas. Po Kaprici je začela intenzivneje delati na samem glasu. Leta 2006 je naredila predelavo Kaprice za festival Mesto žensk, ki se imenuje (S)pozaba kaprice. Sledili so projekt Kot kaplja dežja v usta molka (2008), za katero je na festivalu Gibanica leta 2009 prejela nagrado; leta 2010 pa Splet okoliščin v sodelovanju z Josephine Evrard. V letu 2012 je naredila četrti solo Okus tišine vedno odmeva. Sledila je avdio-video instalacija Obrazi glasov/šum leta (2015), iz katere je sledila in nastala plesna predstava Telo glasu.

 

Mathieu Copeland jo je leta 2011 povabil k projektu Une exposition à être lue v Ženevi (HEAD), kjer je sodelovala pri postavitvi razstave, poučevanju sodelujočih in istoimenski knjigi, v kateri so bile objavljene njene kompozicije za glas in telo. Leta 2013 sta sodelovanje nadaljevala pri projektu Chorégraphier l’exposition (Ferme du Buisson, Paris), kjer je zopet sodelovala s svojo kompozicijo ter tekstom Prazna mesta glasu (Voice's Empty Spaces).

 

Od leta 2006 ima solo projekt za glas in diktafone imenovan iT, s katerim gostuje doma in v tujini. V letu 2011 je naredila zgoščenko Crying games, v produkciji zavoda Atol in z Aldom Ivančičem, s katerim je sodelovala pri Bast Kolektivu in zgoščenki Retinal Circus. V okviru mednarodnega projekta Co-voicings (2013–14) bosta izdala zgoščenko Okus tišine – glasbo iz predstave Okus tišine vedno odmeva.

 

Poučuje tudi redne delavnice z glasom v Ljubljani in v tujini.

 

Dela

 

Predstave:

2015 Telo glasu / Body of Voice
2012 Okus tišine vedno odmeva / The Taste of Silence Always Resonates
2010 Splet okoliščin / Out of Discord (v sodelovanju z Josephine Evrard)
2009 Ptih! / Ptih! (v sodelovanju z Hanno Preuss)
2008 Kot kaplja dežja v usta molka / As a Rain Drop into the Mouth of Silence
2006 (S)pozaba kaprice / Caprice (re)lapsed
2005 Kaprica / Caprice
2001 Hitchcockove metamorfoze / Hitchock's Metamorphosis (v sodelovanju z Mitjem Reichenberg)

 

Glasba:

CD: And Man Created God / Borghesia (2014)
CD: Okus tišine / The Taste of Silence (2014)
CD: Irena Tomažin & Chirstof Kurzmann, Ljubljana-Wien (2013)
CD: Crying games, iT (2011)
CD: Irena Tomažin & Marko Karlovčec, To kar se primeri kaplja rdeče / That Which Happens is iIself Dripping Red
CD: Retinal circus, BAST KOLEKTIV (2007)

 

Video/avdio:

Obrazi glasov / šum; video instalacija (2015)

 

Nagrade:

2006 Nagrada Liberalne akademije Zlata ptica za scenske umetnosti (predstavi Kaprica in (S)pozaba kaprice)
2009 Nagrada Festivala Gibanica za koreografijo (predstava Kot kaplja dežja v usta molka)
2015 Nagrada Gibanice za najboljšo predstavo po izboru občinstva: Irena Tomažin: Okus tišine vedno odmeva
Nagrada Gibanice za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije:  Irena Tomažin: Okus tišine vedno odmeva (Strokovna žirija Gibanice 2015: dr. Paula Caspao, Jana Jevtović, Yvonna Kreuzmannova )

 

Sodelovanja:

Plesne in gledališke predstave: Bara Kolenc, Dušan Teropšič, Mala Kline, Maja Delak, Kayo Mikami, Dragan Živadinov, Emil Hrvatin, Barbara Novakovič, Silvan Omerzu, Magdalena Reiter, Sebastian Horvat, Hanna Preuss, Eric Dean Scott, Josephine Evrard, Sergej Kovalevich, Jaka Andrej Vojevec, Tino Sehgal (Documenta 13), Anne Hirth, Christian Kesten, Mathieu Copeland …

 

Improvizirana glasba :Tomaž Grom, Neža Naglič, Marko Karlovčec, Seijiro Murajama, Liz Allbee, Okyung Lee, Noid, Klaus Filip, Christof Kurzmann, Lee Patterson, Xavier Charles, Tetsuya Umeda, Christian Kesten ...

 

 

 

Brez žebljev in podstavkov 2017

V okviru serije Brez žebljev in podstavkov tudi v letu 2017 predstavljamo pomembne intermedijske in multidisciplinarne umetnike. Serija projektov je diskurzivne narave, predstavlja pa avtorje, ki delujejo na področju sodobnih umetniških praks (instalacije, performansa, videa, zvoka, interdisciplinarnih in spletnih projektov). V Projektni sobi SCCA avtorji uporabljajo različne medije in programska orodja, ki omogočajo intermedijske projekte na računalniških zaslonih, televizijskih ekranih in stenskih projekcijah. Poleg razstave manjšega formata ali manjše in-situ intervencije oziroma performansa v Projektni sobi SCCA je dogodek namenjen predvsem predstavitvi umetniškega opusa avtorja ali avtorice ter temeljnih izhodišč za njeno/njegovo delo, ki služi kot povod za pogovor s publiko. Sodelovanje občinstva v diskusiji širi interpretativno polje umetniških praks, umetnikom pa je refleksija vzpodbudna povratna informacija.

 

Vabljeni umetniki:

Irena Tomažin (31. 5.), Kent Chan (Singapur), Yunnia Yang (Tajvan), Primož Novak & Nika Oblak

 

 

Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana

Program Brez žebljev in podstavkov podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

Kontakt: SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija, tel.: 01 431 83 85, info@scca-ljubljana.si, www.scca-ljubljana.si

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko