Dogodkovnik

  • samuraj1

Sledi samurajev v Sloveniji

Ventilator besed | 1.6.2017 | Komentarji 0

Ljubljana, 31. 5. 2017; Včerajšnje odprtje razstave Poti samurajev si je ogledalo več kot 450 udeležencev. Tako se uvršča med eno najbolje obiskanih doslej. V uradnem delo odprtja je o razstavi spregovorila direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik in pozdravila nj. eksc. gospoda Keijija Fukudo, veleposlanika Japonske v Sloveniji, ter državno sekretarko na Ministrstvu za kulturo gospo Damjano Pečnik.

 

Kot je že na novinarski konferenci povedal avtor razstave in odgovorni urednik obširnega kataloga dr. Tomaž Lazar, smo Slovenci s to razstavo prvič tako obsežno raziskali zgodovinske odnose med državama. Kljub temu, da razstava predstavlja predvsem japonsko orožje in bojevniško kulturo v našem prostoru, so avtorji razstave in spremljajočega kataloga zajeli tudi druge vplive, ki jih je japonska kultura pustila na naših tleh. Tako so predstavljena tudi področja keramike, borilnih veščin, zapisovanja haikujev, vplivi pop kulture, origamijev in druga.

 

Ob odprtju je veleposlanik Japonske v Sloveniji nj. eksc. gospod Keiji Fukuda na razstavo postavil meč, ki je del t. i. otroške samurajske opreme, s čimer na Japonskem 5. maja obeležujejo dan otroka.

 

Veliko zanimanja so obiskovalci namenili obsežnemu katalogu, ki prvič celovito predstavlja zgodovinske podatke o seznanjanju Evropejcev z obstojem otočja, zabeleženih slovenskih stikih z Japonsko in sledmi japonske tradicije, ki jih danes lahko najdemo v našem prostoru. Na 380 straneh to temeljito raziskovalno delo prvič predstavlja celovit pregled zgodovinskih povezav med državama.

 

Prireditev so obogatili Noriaki Sangawa s performansom kaligrafije, Anja Hedl s tradicionalnimi bobni taiko in člani športnega društva Shubukan z demonstracijo borilnih veščin japonskega mečevanja kendo in iaido, ter Bonsai studio Nik art, ki je odprtje popestril z razstavljenimi bonsaji.

 

Občasno razstavo, ki bo v prostorih na Metelkovi na ogled od 31. maja do 5. novembra 2017, je Narodni muzej Slovenije pripravil ob podpori Veleposlaništva Japonske v Republiki Sloveniji, Biblioteke SAZU in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Razstavo bodo popestrili z zanimivostmi, ki so jih skozi zgodovino prinesli odnosi med Japonsko in Slovenijo ter poti, po katerih je izročilo samurajev doseglo Slovence.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko