Dogodkovnik

  • 2002_0
  • 2002
  • 2002d
  • 2002k
  • 2002l

Nova likovna razstava v MKI

Špela Pahor | 6.6.2017 | Komentarji 0

V poletnih mesecih si lahko v Mestni knjižnici Izola ogledate razstavo članov likovnega društva 2002, ki ima sedež v Škofljici pri Ljubljani.  

Morda se boste vprašali, odkod ime 2002? Ravno tistega leta se je zbrala skupina zanesenjakov, ljubiteljev  slikarstva. Pod vodstvom akademskega slikarja Todorče Atanasova so se odpravili slikat na ljubljansko barje. Zadovoljni s dnevom so se dogovorili, da se dobijo še kdaj. Turistično društvo Škofljica jim je omogočilo  uporabo svojih  prostorov. Leta 2005 se jim je pridružilo  več slikarjev. Vsak mesec so se redno srečevali na dvodnevnih likovnih delavnicah, ki jih je vodil  Todorče Atanasov. 
Spomladi leta 2006 so organizirali prvo likovno kolonijo v Štanjelu na Krasu. Bila je  tako uspešna, da so se dogovorili  za skupinsko razstavo v razstavišču Stolp na vratih v Štanjelu. Februarja leta 2007 so v Štanjelu razstavili  42 likovnih del na temo ljubljansko barje. Otvoritev z bogatim kulturnim programom je obiskalo  preko sto gostov. O razstavi  so pisali  številni lokalni mediji. »S tem je bila likovna skupina izstreljena v orbito«, pove sedanji mentor, slikar Matjaž Stopar.
Zaradi večje prepoznavnosti so si člani nadeli ime  Likovna skupina 2002. Uspešno so delovali  do leta 2010, ko so se registrirali  kot društvo, ki nadaljuje tradicijo in usmeritev likovne skupine 2002.  So edino samostojno likovno društvo v območni izpostavi JSKD Ljubljana okolica. Do sedaj so organizirali 10 likovnih kolonij po Sloveniji in v tujini, preko 50 skupinskih razstav po Sloveniji ter 3 dobrodelne razstave. Vsako leto decembra postavijo letno pregledno razstavo, praviloma v knjižnici Škofljica. Člani sodelujejo na tematskih razstavah, ki jih razpisuje JSKD, na ex temporih in na lokalnih prireditvah. Organizirajo in izvajajo tudi otroške delavnice (velikonočna, miklavževa) v občini Škofljica. Nekateri člani društva razstavljajo tudi samostojno,  prejemajo nagrade in priznanja na ex temporih ter se uvrščajo na državni nivo tematskih razstav JSKD. Nekateri  delujejo tudi v drugih likovnih društvih ali likovnih sekcijah kulturno umetniških društev. Ker se zavedajo, da je kvaliteta pomembna tudi pri ljubiteljski dejavnosti,  organizirajo izobraževanja in mesečne delavnice, ki jih v zadnjem času vodi  Matjaž Stopar, eden od  ustanoviteljev društva. Dosedanji mentorji in vodje delavnic so bili poleg  Todorče Atanasova še Barbara Kastelec, Žiga Bratoš, Meta Kastelic, Petar  Lazarević, Ana Sluga, in Veljko Toman.

Za  razstavo v Mestni knjižnici Izola so člani društva pripravili izbor črno belih grafik ter   mestnih vedut, krajin, tihožitij, rastlinskih in živalskih motivov v različnih slikarskih tehnikah.

Sicer pa si likovne stvaritve  članov društva  lahko ogledate na FB strani www.facebook.com/likovnodrustvo2002,

svoje vtise ali vprašanja pa jim pošljete na elektronski naslov likovno.drustvo.2002@gmail.com

 

Pripravila MS in ŠP

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko