Dogodkovnik

  • filmsmoothie

Film Smoothie povezuje mlade filmarje

Ventilator besed | 7.7.2017 | Komentarji 0

Mladi v Mariboru zmiksali filmski smoothie in posneli dva kratka igrana filma

 

V Mariboru je pretekli teden, med 26.6. in 1.7.,  potekal filmski tabor Film Smoothie, v okviru katerega so organizatorji, mariborsko Filmsko društvo Film Factory, mladim med 13. in 20. letom pripravili mix filma, zabave in poletja, obenem pa mix različnih pristopov filmskega opismenjevanja. Film Smoothie je v okviru projekta Skrivnosti neodvisne filmske produkcije že četrto leto potekal pod pokroviteljstvom Slovenskega filmskega centra in v sodelovanju z GT22, ki je z lokacijo doprinesel svežino k večernim pogovorom in delavnicam. Tabor je tokrat potekal v Dijaškem domu Maribor, kar je udeležencem dalo možnost tesne medsebojne povezave in neprestane vpetosti v kreativni proces, saj so ves čas tabora preživeli skupaj. Organizatorji so se letos povezali s Karlovačkim filmskim festivalom Four River Film Fest in začeli medsebojno izmenjavo mladih filmarjev, tako se je tabora udeležila lanskoletna zmagovalka Four River Film Fest-a Lucija Strugar. 

 

Tabor je zajemal produkcijsko delavnico igranega filma, kjer so mladi udeleženci sodelovali pri zanimivih predavanjih, obenem pa so razvijali lastne kratke filme od ideje do premiere in tako teoretično znanje nadgradili s praktičnim. Mentorja produkcijske delavnice sta bila člana Film Factory, Mitja Mlakar in Miha Šubic. Filma, ki so jih udeleženci posneli (Nočno dogajanje na Rožnikovi 73 in Na lastnih nogah), sta na taboru doživela tudi svoji premieri.

 

Ob večerih so mladi filmski profesionalci udeležencem kreativno predstavili področja svojega dela in jim razširjali filmska obzorja. Luka Žilavec, performer, je za mlade udeležence pripravil delavnico igre, kot primer dobre prakse pa so predstavili režiser Peter Bizjak in kreativni tim Enabanda. Poleg tega je v okviru tabora potekal filmski večer mladinskih filmskih festivalov, kjer smo gostili Lucijo Ćeškić s Four River Film Fest-a in Reneja Puharja iz Festivala Enimation, s programom pa so se zraven omenjenih predstavili še Videomanija in Student Cuts.  

 

Cilj filmskega tabora je bil v prvi vrsti filmsko opismenjevanje mladih, s katerim se v društvu Film Factory ukvarjajo že vrsto let. Poleg produkcije avtorskih igranih filmov od leta 2009 izvajajo strokovne programe filmskega opismenjevanja za mlade. Z raznovrstnimi teoretsko-analitičnimi in praktičnimi izobraževalnimi programi mlade spodbujajo, da razvijejo senzibilnost do neodvisnega filma, postanejo kritični gledalci in ustvarijo lastne filme, ki dosegajo vidne rezultate na filmskih festivalih doma in v tujini. V okviru projekta Skrivnosti neodvisne filmske produkcije tako izobražujejo mlade v osnovnih in srednjih šolah in jim nudijo vpogled v različne vidike filmskega ustvarjanja. S filmskim opismenjevanjem se tako ne zgolj spodbuja kritičnosti mladih preko analiziranje videnih filmov ter njihova ustvarjalnost z ustvarjanjem lastnih filmov, ampak se z njimi vzpostavi dolgotrajen odnos in tako tudi vzgaja kritično občinstvo.

 

Film Smoothie je tako nadgradnja dosedanjega dela, ki, ima, kot pravijo pri Film Factory, pomembno prednost v tem, da je organiziran v obliki tabora, ki mlade resnično medsebojno poveže zaradi tesnega medsebojnega druženja in ustvarjanja. V času, ko so oni iskali tovrstna izobraževanja, jih v Mariboru in okolici skoraj ni bilo. Na svoj način sedaj nudijo mladim tisto, kar so pri svojih začetkih najbolj pogrešali sami.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko