Dogodkovnik

  • nms_81

Narodni muzej Slovenije - Napovednik

Ventilator besed | 4.8.2017 | Komentarji 0

kantavtorjev, Kate Young Quintet, ki ga vodi dobitnica letošnje nagrade BBC za najboljši album, indijsko-balkanski projekt Zamee, alžirska temperamentna skupina Gnaoua Vibration, Izraelska etno-avtorska Antara ali odlična palestinska kantavtorica Rasha Nahas. Za živahno razpoloženje bodo poskrbeli večji projekti, kot so Donnerbalkan, Sherzer Brigade, Tygroo, The Indicals, The Rusks ali pa večno pozitivne folklore iz Češke Morave: Lidova Muzika s Chrastu. Originalni “Bohemian Crystal Instrument”, vas bo v grajski ledenici povabil v zvočne eksperimente. Od domačih skupin pa bodo med drugimi prisotni Uršula Ramoveš in fatje z jazbecove grape, Brina, Nika Solce id.

 

 Zelo pester bo tudi program gledališča, filma in vizualnih umetnosti. Circo Soluna bo, upamo, pripotoval z vsemi svojimi vozovi in konji. Zagotovo pa bo uspelo priti kar štirim uličnim skupinam iz latinske amerike (PsiCircopatas, the Pambazos Bros, El Linye, Tian Tien), odštekanemu inžinirju Petru Khunu, trebušnim plesalkam Amaya ali pa kar nekaj lutkovnim skupinam. Ena vidnejših instalacij bodo interaktivne “Omare stare šare”, celotno območje kratkih filmov skupine Makedox in že tradicionalne projekcije živega slikanja slikarke Frances Sander po gradu. Notranjost gradu bo oživil že drugi Kamišibaj maraton, ki se bo odvil po muzejskih sobanah prebivalcev gradu.

 

URNIK

Festival bo v četrtek 3.8. ob 18:00 otvoril orkester Etno Histeria. Program se bo vselej zaključil ob polnoči, v petek in soboto dopoldan pa bo potekal na dvoriščih vaščanov Šmarate in Kozarišča. Karte so še vedno na voljo v predprodaji za simboličnih 10 eur.

 

http://floatingcastle.si/

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Prešernova

Vsako soboto v avgustu med 19. in 21. uro

OTROCI NA ZABAVO, STARŠI PA NA KAVO

Delavnice za otroke

 

Naj gre za večerni sprehod po Ljubljani, pijačo s prijatelji ali večerjo v dvoje, tudi starši potrebujejo nekaj časa zase, da napolnijo svoje baterije. Julija in avgusta vam ponujamo možnost, da se otroci zabavajo v naši družbi, starši pa ta čas izkoristite po svoje! Otroke bomo animirali z zabavnimi doživljajsko-ustvarjalnimi delavnicami, ki bodo potekale vsako soboto med 19.00 in 21.00 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova. Delavnice izvajajo izkušeni animatorji NMS in so namenjene otrokom od 6. do 10. leta starosti. Izdelke, narejene na delavnicah, otroci odnesejo s seboj domov.

 

Cena programa: 5,5 EUR na otroka.

Prijave in dodatne informacije: arheozabava@nms.si ali 051 384 888.

 

·         Sobota, 5. avgusta 2017, od 19. do 21. ure
JE VSE ZLATO, KAR SE SVETI?
Na stalni arheološki razstavi je razstavljena pepelnica s stekleno žaro, ki je bila v depoju muzeja shranjena že več desetletij. V konservatorsko-restavratorski delavnici so ob obravnavi pepelnice naleteli na pravo presenečenje – v žari so se skrivali novec, fibula in zlat prstan! Spoznavali bomo delo konservatorja-restavratorja in njegovo vlogo v muzeju. Potem pa se bomo tudi sami preizkusili v reševanju kulturne dediščine – odlomke razbitega predmeta bomo očistili, jih zlepili, manjkajoče dele dopolnili in tako poskušali poustvariti prvotni videz predmeta.

 

·         Sobota, 12. avgusta 2017, od 19. do 21. ure
V GOSTEH PRI EMONSKEM MEŠČANU
Narodni muzej Slovenije hrani zbirko več kot dvestotih kamnitih spomenikov z napisi, večinoma iz rimskega obdobja. Razkrivajo različne plati preteklega življenja. V sklopu zbirke je tudi pozlačeni kip Emonca, oblečenega v značilno rimsko togo, zato se bomo na delavnici tudi sami tako oblekli. Potem se bomo pridružili emonskemu meščanu Narmusu in ta nas bo popeljal v rimski vsakdan. V njegovi družbi bomo spoznali rimsko kuhinjo, igre, vojsko, promet in rimske bogove, naučili pa se bomo tudi, kako izgnati zle duhove. Delavnico bomo sklenili z izdelavo naglavnega venca.

 

***

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko