Dogodkovnik

  • Brez slike

Modra roža in druge ptice: Intimna vez med umetnostjo in modo

Ventilator besed | 13.8.2017 | Komentarji 0

Sabine Kaipainen – oblačila

Laura Murto – slike

Aliza Rand – cianotipije

 

 

Prvi prostor vas ovije v lepoto in spokojnost modre rože, hrepenenja. Tri umetnice so po navdihu švicarskega slikarja Ferdinanda Hodlerja (1853–1918) oblikovale modri univerzum.

 

V drugem prostoru izbruhnejo barve in pisane ptice poletijo: oblačila, nosljiva umetnost, moda za otroke, moške srajce in plašči.

 

 

 

Sabine Kaipainen  – modna oblikovalka

(roj. 1955) je profesionalna glasbenica in modna oblikovalka. Navdih najde na umetniških razstavah, na ulici in v svoji domišljiji. Sabine Kaipainen posamezne kose izdeluje izključno ročno. Ustvarja kostume za gledališke produkcije, odrska oblačila za glasbenike in ekskluzivne kose za butike. Leta 2011 je v sodelovanju z Alizo Rand predstavila svoje kreacije, ki so vključevale cianotipije na tkanini, v Galeriji Kurt im Hirsch v Berlinu. Ferdinand Hodler in njegove ženske v modrem so pritegnili njeno pozornost skozi slike Laure Murto. Šest kostumov s cianotipijami spominja na Hodlerjevo slavno sliko šestih žensk, lebdečih angelov, odetih v modro. 

 

 

Laura Murto – umetnica, učiteljica likovne umetnosti

(roj. 1969) je učiteljica umetnosti in umetnica. Leta 1995 je diplomirala iz vizualnih umetnosti na Univerzi za umetnost in oblikovanje Helsinki (Univerza Aalto). Od leta 1999 je zaposlena kot učiteljica umetnosti na Srednji šoli Tapiola v Espooju. Razstavljala je v mestih Espoo, Helsinki in Mäntyharju na Finskem ter v Bruggu v Švici. Slike Laure Murto se rojevajo iz potrebe prevesti svoje življenje v vizualne podobe, potrebe po zadržanju misli, občutka, iluzije ali upanja. Poleg njene notranje nuje po ustvarjanju pri uresničevanju njenih vizualnih sporočil pomembno vlogo igra glasba. Spletna stran: lauramurto.com.

 

 

Aliza Rand – umetnica, fotografinja, umetniška podjetnica

(roj. 1980) – mag. (2004), mag. humanističnih ved (2010) je fotografinja, ki ima za seboj veliko razstav. Med drugim je svoja velika fotografska dela na tkaninah razstavila v Muzeju sodobne umetnosti San Francisco (SFMOMA), Muzeju umetnosti Berkeley v Kaliforniji in v Galeriji Kurt im Hirsch v Berlinu. Med magistrskim študijem na Oddelku za umetnost na univerzi Berkeley v Kaliforniji je Aliza Rand razvila lasten tapiserijski fotografski proces velikega obsega, ki temelji na alternativni tehniki tiskanja cianotipij. Osredotočila se je na fotografiranje uličnih prizorov, plesnih predstav in družbenih gibanj v razponu 10 do 20 minut.  Od leta 2012 sodeluje s Sabine Kaipainen, s katero ustvarjata edinstvena dela na tekstil v omejenih izdajah za modno linijo couture, UMSTULPBAR/INVERTIBLE, ki vključuje njene cianotipijske fotografske tekstilne kreacije. Te so spremenjene v izjemne in prelomne modne kreacije Sabine Kaipainen. Umetnici sta ustanoviteljici Pikku Takki oblačil.

Spletni strani: alizarandphotographer.com in pikkutakki.com.

 

 

 

 

 

 

 

Cianotipija

je proces fotografskega tiskanja iz devetnajstega stoletja, ki proizvaja značilen cian-moder tisk. Med kemičnim procesom, ki temelji na železu, je pozitivna slika ustvarjena z izpostavitvijo viru ultravijolične svetlobe (kot je sončna svetloba) kot kontaktni odtis skozi negativ ali predmete. Rezultat te izpostavljenosti je netopna, modra barva (znana kot pruska modra), medtem ko je neizpostavljene dele mogoče izprati z vodo. Stopnja spremembe barve je odvisna od količine UV-žarkov; izpostavljenost traja od 10 do 20 minut.

Posnetek na spletu: https://youtu.be/LIhvWjSAziE.

 

 

 

Delavnica cianotipije: četrtek, 17. avgust, od 13. do 15. ure

Vabimo vas na delavnico cianotipije, kjer se boste naučili uporabljati sončno svetlobo za izdelavo fotografskih odtisov. Delali bomo s pripravljenimi materiali, kot so tkanina, papir in kemikalije. S seboj prinesite svoje plastične rokavice. Delavnica bo trajala približno dve uri. Na dogodek se lahko prijavite pred 16. avgustom s sporočilom na številko  +358405227192 (Laura) ali sporočite v Galerijo DLUL. Sprejmemo največ 10 udeležencev.

 

 

Koncert v galeriji: ponedeljek, 21. avgust, ob 18. uri

 

 

Ptica, ki varuje svoje gnezdo

Glasba s Finske in suita z dvora Sončnega kralja.

 

Avtorji del: Jan Sibelius, Oskar Merikanto, Toivo Kuula, Olli Virtaperko, Johan Helmich Roman, Jacques Martin Hotteterre.

 

Sabine Kaipainen – mezzosopran, baročna prečna flavta, blokflavta.

Tuomas Kaipainen – klasični fagot, angleški rog, blokflavta.

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko