Dogodkovnik

  • nms_82

Narodni muzej Slovenije - Napovednik

Ventilator besed | 22.8.2017 | Komentarji 0

 

Prešernova dvorana SAZU

Od četrtka, 24., do nedelje, 27. avgusta 2017

GLASBA V KAMENI DOBI

Mednarodni simpozij

 

Avgusta bo v Ljubljani potekal 15. mednarodni simpozij z naslovom Glasba v kameni dobi, ki ga organizirata ICTM Study Group on Music Archaeology (Študijska skupina za glasbeno arheologijo Mednarodnega sveta za tradicijsko glasbo) in Nemški arheološki inštitut v okviru projekta EMAP. Soorganizatorji simpozija: Narodni muzej Slovenije, Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Imago Sloveniae – Podoba Slovenije.


Več na: 
http://www.ictmusic.org/group/109/post/xv-symposium-ictm-study-group-music-archaeology-workshop-european-music-archaeology-p.

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Petek in sobota, 25. in 26. avgusta 2017, od 9. do 18. ure

BUSHIDO SKOZI ČAS: Japonska kultura in bojevništvo

Mednarodni simpozij

 

Mednarodni simpozij prinaša nove poglede na vlogo in umestnost tradicionalne japonske ideologije bushido ali "poti bojevnika" v sodobnem svetu.

 

Koncept bushido, po navadi definiran kot moralni in vedenjski kodeks samurajev ter temeljni kamen japonske kulture, bodo v svetu in doma uveljavljeni udeleženci simpozija s področja japonske zgodovine, religije, sociologije in antropologije kritično predstavili in prevetrili. Odstirali bodo poglede na ideologijo bushidoja, način življenja bojevnikov, neo-konfucijansko in religiozno tradicijo v bushidoju, transformacijo bushidoja skozi stoletja in iz Japonske v svet, izumljanje tradicije, priljubljenost bushidoja in borilnih veščin po setu in v Sloveniji ter vpliv bushidoja na različne segmente v sodobni japonski družbi.

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Sobota, 26. avgusta 2017, od 10. do 13. ure

DAN BORILNIH VEŠČIN

 

Predstavitev karate Dojoja Tokuhise Takashija – demonstracija karateja

Predstavitev se bo začela s predvajanjem kratkega videa o šoli karateja Tokuhise Takashija Karate Dojo, ki jo je kot prvi japonski mojster karateja v Sloveniji ustanovil Tokuhisa Takashi.

Karate je tradicionalna borilna veščina, katere cilj je skladen  razvoj telesa in duha. Tako kot v večini japonskih tradicionalnih veščin so vsi temeljni gibi te veščine zbrani v kate, to je v natančno predpisana zaporedja gibov za samostojno vajo ali vajo v paru. Učni program šole Shotokan vključuje 26 kat. Mojster Tokuhisa bo tokrat demonstriral in razložil kato hangetsu, nato pa bo prikazal še vajo ippon kumite. Po demonstraciji bo mojster odgovarjal na vprašanja obiskovalcev.

 

Športni klub Shubukan: Pot meča – predstavitev borilnih veščin japonskega mečevanja kendo in iaido

Kendo je moderna borilna veščina, ki izvira iz japonskega sabljaštva (kenjutsu). Iaido je borilna veščina, pri kateri mečevalec uri svoje zavedanje in sposobnost hitrega odziva na nepričakovane napade – s tekočimi nadzorovanimi gibi izvleče meč iz nožnice, napade, odstrani kri z rezila in meč vrne v nožnico. Delavnica bo vsebovala podrobnejši predstavitvi obeh veščin in kratko razlago o uporabi japonskih mečev, nato pa se bodo gledalci v obeh veščinah lahko tudi preizkusili.

 

Shodokan Dojo: Predstavitev borilne veščine aikido

Aikido je borilna veščina, ki se je pod tem imenom začela pojavljati na začetku 20. stoletja. Temelji na starejših japonskih borilnih veščinah, njen sestavni del pa so med drugim tudi japonska filozofska izročila. Bistvo aikidoja je medsebojna harmonija, spoštovanje in zaščita, ne pa uničenje. V aikidoju ni poglavitnega pomena poškodovanje nasprotnika, temveč zaustavitev nasilja z najmanj škode za vpletene. Veščino bodo predstavili člani kluba Shodokan Dojo.

 

Samo Stanič, Dejan Žontar, William M. Bodiford, Takamune Kawashima: Predstavitev tradicionalne borilne veščine Kashima-Shinryu

Kashima-Shinryu je tradicionalna japonska šola borilnih veščin (ryuha) z več kot 500 leti nepretrgane tradicije. Na delavnici bomo na kratko predstavili njeno zgodovino in sedanjo organizacijo, glavne principe, na katerih temelji, ter prikazali nekatere borilne tehnike.

 

Brezplačno.

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Prešernova

Sobota, 26. avgusta 2017, od 19. do 21. ure

KOLIŠČARJI IN IZGUBLJENO BODALO

Delavnica za otroke

 

Na delavnici bomo v vlogi bakrenodobnih koliščarjev pobegnili v čas, ko je Ljubljansko barje še prekrivala voda. Ostrorogemu Jelenu in Jezerni Roži bomo pomagali zgraditi novo kolišče, poiskali pa bomo tudi bodalo, ki ga je pred šest tisoč leti izgubil Neokretni Karp. Ob tem bomo odkrivali nahajališča bakrove rude, trgovali z zaščitnimi talismani, se preizkusili v tkanju, prodali bobrov kožuh ter se naučili določiti starost deblaka! Na ustvarjalnem delu ponujamo prikaz ulivanja bakrenih predmetov s praktičnim delom.

 

Cena programa: 5,5 EUR na otroka.

Prijave in dodatne informacije: arheozabava@nms.si ali 051 384 888.

 

***

Draga pri Igu

Sobota, 26. avgusta 2017, od 10. do 18. ure

KOLIŠČARSKI DAN

 

Narodni muzej Slovenije tudi letos sodeluje na Koliščarskem dnevu, ki ga organizira Društvo Fran Govekar Ig v sodelovanju z Inštitutom za arheologijo ZRC SAZU. Letošnja tema so koliščarska oblačila. Na naši delavnici se boste lahko preizkusili v tkanju na statvah ter si izdelali amulet za srečo.

 

Več o dogodku si lahko preberete na tej povezavi.

 

***

 

Grad Snežnik

Sobota, 26. avgusta 2017, ob 18. uri

PARZIVAL Slovenija

Koncertni dogodek

 

Ljoba Jenče . Marjana Benčina. Ivan Peternelj

 

Wolfram von Eschenbach: Parzival, knjiga III. Prevod: Marjana Benčina.

 

Vabljeni k poslušanju čudežno lepe poetike srednjega veka!

Od šestnajstih knjig vam bomo pripovedovali iz knjige III o otroštvu Parzivala, junaka najpomembnejšega evropskega epa, o njegovem odhodu v svet in prvih preizkušnjah na poti k svetemu gralu.

 

Ljoba Jenče od leta 2012 nosi iniciativo za prevod tega najpomembnejšega srednjeveškega epa v slovenski jezik. Pel ga je bavarski pesnik Wolfram von Eschenbach (1170–1212): prepesnil ga je iz starejše različice nedokončanega epa Perceval francoskega pesnika Chretiena de Troya. Gre za prvo literarno delo o človeku, ki se spopada z mladostniškimi napakami, najde sveti gral, ga zapravi in po številnih preizkušnjah mu na koncu uspe postati njegov kralj.

Že v obdobju festivala Idriart je slovenski kulturni ambasador Miha Pogačnik na gradu Borl in okoli Ptuja pričel z iniciativo Parzival in razvil številne umetniško-kulturne programe. Nato so leta 2012 pripovedovalci iz Evrope Micaela Sauber (Nemčija), Inger Lise Oelrich (Švedska) in Aleksander MacKenzie (Irska) spodbudili izvedbo Mednarodnega simpozija pripovedovanja Parzival, ki ga je potem v Sloveniji prevzel Pajn Zavod za sonaravno bivanje in izvedel s sodelovanjem številnih organizacij in Mestno občino Ptuj. Ljoba Jenče je kot vodja simpozija s pomočjo Kulturno umetniškega društva Sredina iz Ljubljane in Davorina Peršiča okrog sebe zbrala ekipo slovenskih pripovedovalcev, ki so v prozni obliki za pripovedovanje prevedli celotno delo v šestnajstih knjigah. Med Ptujem in Rogatcem so zgodbo pripovedovali teden dni v angleškem, nemškem in slovenskem jeziku. Simpozij so zaključili z okroglo mizo »O pomenu pripovedovanja zgodb pri oblikovanju identitete Evrope prihodnosti« pod pokroviteljstvom EU skupine Alda in poslanca gospoda Iva Vajgla. Simpozija se je udeležilo 55 pripovedovalcev iz držav EU, Izraela in Rusije.

 

Umetniškemu prevajanju se je posvetila nemcistka Marjana Benčina. Želimo ji srčen navdih, ki jo bo vodil skozi vseh šestnajst knjig. 

 

Ivan Peternelj, slovenski dramski igralec, se je skupini pripovedovalcev pridružil z odličnimi recitacijami fragmentarno prevedenih delov knjige v verzih.

 

PAJN Zavod za sonaravno bivanje, Cerknica. M: +386 41 430 224.

 

Vstopnina: 10 EUR.

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Nedelja, 27. avgusta 2017, ob 11. uri

POTI SAMURAJEV. JAPONSKO OROŽJE IN BOJEVNIŠKA KULTURA NA SLOVENSKEM

Vodeni ogled razstave

 

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled občasne razstave POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem.

 

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

 

***

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko