Dogodkovnik

  • mglc_41

NOVA rapsodija

Ventilator besed | 30.8.2017 | Komentarji 0

Glasbeno popoldne

v parku Tivoli

NOVA rapsodija


izvaja NOVA filharmonija

 

 

·         Glasbeno popoldne Nova rapsodija v parku Tivoli oživlja Plečnikov avditorij.

·         Koncert izvaja mednarodni mladinski simfonični orkester NOVA filharmonija.

·         Dirigent orkestra je Simon Perčič, solist pa hornist Sebastjan Buda.

·         Koncert bo v petek, 1. septembra, ob 17. uri, če bo deževalo bo koncert v soboto, 2. septembra, ob isti uri.

·         Program koncerta je preplet klasične in rock glasbe.

·         Koncert je brezplačen.

·         Vabljeni so tudi štirinožni prijatelji; za udobno sedenje ob poslušanju naj obiskovalci prinesejo odeje.

·         Koncert organizira glasbeno društvo NOVA, v sodelovanju z Oddelkom za kulturo MOL, Turizmom Ljubljana in Mednarodnim grafičnim likovnim centrom.

 

 

Glasba ima kot najkompleksnejša oblika umetnosti to čudovito lastnost, da lahko ozvoči zelo različne ideje in program koncerta oriše prav to. Ideje lahko med drugim migrirajo med žanri (klasična glasba-rock-klasična glasba: Misson; in ljudska glasba-klasična glasba: Liszt), kompozicijskimi tehnikami (klasicizem-romantika: Strauss), ali mediji (slikarstvo-glasba: Musorgski).

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Program koncerta

 

NOVA RAPSODIJA

NOVA filharmonija

Dirigent: Simon Perčič

Solist: Sebastijan Buda, rog

 

Andrej Misson: Dim nad vodó, meditacija na temo Smoke on the Water

Richard Strauss: Koncert za rog in orkester št. 1 v Es-duru, op. 11,Allegro – Andante – Allegro

Modest P. Musorgski (orkestracija Leo Funtek): Slike z razstave

Promenade – Gnomus – Promenade – Il vecchio castello – Promenade – Tuileries (Dispute d'enfants après jeux) – Bydło – Promenade – Balet piščančkov v lupinah– Samuel Goldenberg in Schmuÿle – Promenade – Limoges: Le Marché (Le grande nouvelle) – Catacombae: sepulchrum romanum, Cum mortuis in lingua mortua – Koča na kurjih nogah (Baba Jaga) (Baba Yaga) – Velika kijevska vrata

 

Franz Liszt: Madžarska rapsodija št. 2, S. 359/2 (4)

 

 

O programu glasbenega popoldneva NOVA rapsodija

 

Glasba ima kot najkompleksnejša oblika umetnosti to čudovito lastnost, da lahko ozvoči zelo različne ideje, in nocojšnji program oriše prav to. Ideje lahko med drugim migrirajo med žanri (klasična glasba-rock-klasična glasba: Misson; in ljudska glasba-klasična glasba: Liszt), kompozicijskimi tehnikami (klasicizem-romantika: Strauss) ali mediji (slikarstvo-glasba: Musorgski).

 

Andrej Misson (1960) v kompoziciji Dim nad vodo uporabi tri glasbene ideje iz skladbe Smoke on the Water angleške skupine Deep Purple. Prva izhaja iz znamenitega kitarskega riffa, preostali iz refrena. A skladatelj ni bil prvi, ki si je izposodil ideje skladbe ter jih izrabil v novi razsežnosti – prehiteli so ga že rockovski glasbeniki, ki jih je premamila Beethovnova 5. simfonija.

 

Po Beethovnu se je oziral tudi Richard Strauss (1864–1949), na katerega je imel zlasti v mladostniških letih usoden vpliv njegov oče Franz. Ta je, zagovarjajoč lepe melodije pred tehničnimi in kompozicijskimi razsežnostmi, v svojem času blestel kot izreden hornist. Zaradi tega se je v Richardu razvila ljubezen do roga pa tudi do klasicistične glasbe, ki jo je kljub postavljanju novih mejnikov v glasbi vedno gojil. Koncert za rog in orkester je napisal pri devetnajstih letih, izkazuje pa vso zvočno barvitost ter tehnično zapletenost inštrumenta.

 

H kolektivnemu nacionalnemu je bil zavezan tudi Modest Musorgski (1839–1881), skladatelj ruske peterke. Po smrti prijatelja, slikarja in arhitekta Viktorja Hartmanna, s katerim je delil interes za nacionalno umetnost, rusko folkloro in zgodovino, je, kot bi slutil, da se bodo njegove skice, risbe in akvareli izgubili, uglasbil nekaj prijateljevih del z retrospektivne razstave. Nastal je cikel miniatur z naslovom Slike z razstave. Sestavlja ga deset portretov na tematiko upodobitev in pet avtoportretov, imenovanih Promenada, ki so odsev različnega razpoloženja skladatelja, medtem ko si je ogledoval vsako sliko posebej. Skladatelj je z glasbenim slikanjem dosegel oživitev statičnih figur in poudaril njihovo igrivo, fantastično, mitološko, groteskno in mračno substanco.

 

Madžarska rapsodija št. 2 je verjetno ena največkrat izvajanih iz nabora vseh devetnajstih skladb skladatelja Franza Liszta (1811–1886). Čeprav je bil rojen v madžarskem delu Avstrijskega cesarstva, je že z zgodnjimi potovanji na Dunaj, v Pariz in Rim razvil kozmopolitskega duha. Nič prej kot šele leta 1839 ga je domotožje zvabilo k raziskovanju domače kulture. Misleč, da se s proučevanjem tamkajšnjih romskih glasbenikov in njihove glasbe prebije do madžarskih korenin, je skomponiral obsežen repertoar z ljudskimi melodijami in motivi. Zmoto mu oprostimo, saj v rapsodiji radodarno postreže z dovršeno melodiko, gracioznimi variacijami in virtuoznimi kromatičnimi pasažami.

 

Tjaša Pernek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOVA filharmonija

 

Mednarodni mladinski simfonični orkester NOVA filharmonija deluje pod okriljem Glasbenega društva NOVA od leta 2010. Spodbujajo ambiciozne glasbenike in glasbenice iz vrst akademskih, konservatorijskih, osnovnošolskih in ljubiteljskih okolij pri njihovem praktičnem udejstvovanju, nabiranju izkušenj ter poglabljanju znanja. Simfonični orkester, ki vsako leto pripravi vsaj dva projekta s koncertnim programom, je uspešno nastopal v Sloveniji, Italiji, Srbiji in na Hrvaškem. Redno sodelujejo s priznanimi solisti, režiserji in vizualnimi imetniki, s katerimi prestopajo meje žanrskih zvrsti.

 

Dirigent Simon Perčič (1979) je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz pozavne, dirigiranje pa je študiral na Scuola di musica di Fiesole v Firencah. Kot pozavnist je igral v Orkestru Slovenske filharmonije in v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, kot dirigent pa pogosto gostuje v Italiji, Armeniji, Avstriji, na Madžarskem in Poljskem. Pozornost posveča predvsem mladim glasbenikom, deluje kot glasbeni vodja NOVA filharmonije, umetniški vodja projektov OrkesterkamP in Svirél ter kot pedagog za trobila.

 

Sebastijan Buda (2000) obiskuje Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, razred Jožeta Rošerja. Je dobitnik številnih odličnih priznanj na državnem tekmovanju (TEMSIG) in na mednarodnih tekmovanjih (Svirél/Slovenija, Giovani Musicisti – Città di Treviso/Italija, Varaždin/Hrvaška, Audi Mozart/Italija). Izkušnje si nabira kot član simfoničnega orkestra NOVA filharmonija, kjer se je izkazal že kot solist, kot član Trobilnega kvinteta TrobiNOVA in v Pihalnem orkestru Komen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koncert organizira Glasbeno društvo NOVA, v sodelovanju z Oddelkom za kulturo MOL, Turizmom Ljubljana in Mednarodnim grafičnim likovnim centrom.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatne informacije:

Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

S podporo: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Turizem Ljubljana

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko