Dogodkovnik

  • cd_37

Robert Capa – samo še do nedelje v Galeriji Cankarjevega doma

Ventilator besed | 28.8.2017 | Komentarji 0

V soboto, 26. avgusta, ob 17. uri, bo v Galeriji Cankarjevega doma še zadnje javno vodstvo po fotografski razstavi Roberta Cape. Retrospektivno razstavo najpomembnejšega vojnega fotografa vseh časov smo pripravili v sodelovanju s pariško agencijo Magnum, ki letos obeležuje 70 letnico delovanja. Na razstavljenih sedemindevetdesetih črno-belih fotografijah so ujeti prelomni trenutki 20. stoletja, posnetki z bojišč petih vojn ter vrsta portretov njegovih prijateljev in umetniških kolegov. Od aprila si je razstavo ogledalo več kot 8.000 obiskovalcev.

Fotografije Roberta Cape nas opominjajo, da so pogum, dobrota in optimizem najučinkovitejše in junaške oblike kljubovanja temačnim vojnim silam.

Humanistični in filmski program CD je oblikoval tudi bogat spremljevalni program predavanj, okroglih miz in projekcij filmov, v katerem smo se dotaknili tudi pereče fotožurnalistične problematike (od etičnih vprašanj novinarske fotografije do političnih in finančnih vidikov, ki usodno vplivajo na svobodo izražanja in varnost fotografov v vojnih razmerah). Pri oblikovanju spremljevalnega programa smo sodelovali z zavodom za promocijo fotografije Slovenia Press Photo.

Razstava bo na ogled še do nedelje, 27. avgusta.

Galerija Cankarjevega doma bo septembra zaprta, saj se začenjajo intenzivne priprave na kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo Kolumbova hči Alma M. Karlin, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje.

 

 

Iz knjige vtisov:

»Izjemen sprehod skozi zgodovino ob izjemnih fotografijah izjemnega fotografa.«

»Zaključena celota, premišljena postavitev, zgodbe sveta in življenja. Opomnik, de je človek človeku največji sovražnik. Hvala velikemu Capi, ki je bil vedno dovolj blizu in organizatorjem, ki so nam pripeljali razstavo.«

»Včasih moramo gledati s srcem in ne z očmi.«

»Prekrasno in navdihujoče.«

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko