Dogodkovnik

  • 1.stanka__mrva_-_knjige_keramika_1
  • 2._stanka_mrva-_stop-_louj
  • 3.stanka_mrva-_trio
  • 4.__stanka_mrva-_violina-_keramika_dscn2321
  • 5.stanka_mrva_-_keramika_020
  • 6.stanka_mrva-_vaka_situla-_keramika_017

RAZSTAVA KERAMIKE STANKE MRVA

Maja Matilda Remic | 8.9.2017 | Komentarji 0

V Knjižnici Črnuče - Mestna knjižnica Ljubljana od 5.sept. do 30. sept. 2017 razstavlja svoje keramične izdelke Stanka Mrva iz Ljubljane.

Stanka Mrva (1939), po poklicu sicer knjigarka, nekaj časa je bila tudi knjižničarka v Knjižnici Ljubljana Bežigrad, se ljubiteljsko ukvarja z glino zadnjih 20 let. Ko pa se je upokojila, se je vpisala na Univerzo za tretje življenjsko obdobje, Ljubljana, v skupino keramika. Tu si je nabrala osnovno znanje oblikovanja gline. Njena skupina je leta 1997 prejela priznanje Andragoškega centra Slovenije, ki ga je podelil takratni predsednik Slovenije Milan Kučan. S skupino je tudi večkrat razstavljala, tako v Galeriji Loterija Slovenija, v knjižnici Prežihov Voranc in Oton Zupančič . Kasneje se tudi je izobraževala pri raznih keramikih in kiparjih in začela delati samostojno.

Stanka Mrva je članica Društva keramikov in lončarjev Slovenije. Skupaj z njimi vsako leto razstavlja v Zgodovinskem atriju mestne hiše v Ljubljani. Letos je to že njihova 17 razstava, pod imenom Keramika v Magistratu, na temo valj. Razstava v Magistratu letos poteka istočasno s to razstavo, Stanka Mrva pa sodeluje z izdelkom TRIO.

Svet keramike Stanke Mrva je raznolik, od posodja do skulptur, ki so v glavnem pripovedne z domiselno vsebino. Keramični izdelki so izdelani ročno, z uporabo najrazličnejših tehnik izdelave, kot so gradnja s kačicami, ploskvami, največkrat pa gre za kiparski pristop.

Njena najljubša tehnika tako pri keramiki, kakor tudi pri skulpturah je raku. Stara tehnika izvira iz Japonske in je povezana s filozofijo zen in s ceremonijo pitja čaja. Za raku se uporablja posebna šamotirana glina, ki mora prenesti velik temperaturni šok, ko se pri drugem žganju razžarjen  predmet vzame direktno iz peči in potopi v mrzlo vodo. Nastanejo značilne čudovite razpoke. Vsak izdelek je unikat, ki se ga ne da ponoviti.

Ko gledamo izdelke Stanke Mrva ugotovimo, da poleg različnih tehnik gradnje, uporablja tudi tehnike dekoriranja in slikanja. Veliko izdelkov je poslikana z zemeljsko barvo - engobo, drugi izdelki so poslikani s podglazurnimi barvami in glazirani. Skulpture iz žgane gline so praviloma engobirane in patinirane, kar kaže še na en aspekt te razstave. Čeprav je v njenih delih ogromno osvojenega znanja in iskrivih idej, pa avtorica ostaja skromna in pravi:

 »Moji poskusi so ljubiteljski. Ustvarjanje v keramiki jemljem kot dialog z naravo, tradicijo in preteklostjo. To je čutenje s samim seboj, ki bogati življenje.«

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko