Dogodkovnik

  • cd1_12

Cankarjev dom - Balet HNK iz Zagreba: GOSPODA GLEMBAJEVI

Ventilator besed | 7.10.2017 | Komentarji 0

PO, 16. oktobra, ob 19.30
Gallusova dvorana

 

Abonma Veličastnih 7 in za izven 

Balet Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba

GOSPODA GLEMBAJEVI

 

Koreograf, režiser, avtor libreta in glasbeni izbor: Leo Mujić

Scenograf: Stefano Katunar

Kostumografinja: Manuela Paladin Šabanović

 

Kakor je Miroslav Krleža rad uporabljal besede, da je z njimi opisoval svet, tako režiser in koreograf Leo Mujić namesto besed rad opisuje svet z gibanjem. Za tokratno pisavo si je izbral besedilo z ogromno besedami, ki ga za baletni oder ni priredil še nihče, trilogijo Gospoda Glembajevi. In bil pri tem zelo uspešen. Po mnenju nekaterih celo bolj kot sam Krleža.

 

Gospoda Glembajevi, drama Miroslava Krleže, je doma in na tujem ena njegovih največkrat uprizorjenih iger. Večplastna karakterizacija likov, prepletena razmerja med njimi, čustveni izbruhi, soočanja in intrige, podrobne analize in prerokbe o usodi majhnega naroda so danes enako aktualni kot ob nastanku ter so le nekatere značilnosti besedila, ki ponuja nepojmljive možnosti umetniške uprizoritve. Baletna produkcija Glembajevih ob glasbeni kulisi izbranih svetovno priznanih skladateljev pomeni velik izziv za koreografa in njegovo umetniško ekipo ter za celotni ansambel, ki se podaja na strastno umetniško pustolovščino.

 

Koreograf Leo Mujić je takoj po dokončanem beograjskem baletnem konservatoriju Luja Daviča in diplomi na L’Ecole-atelier Rudra Béjart v Lozani stopil na umetniško pot uspešnega solista v priznanih evropskih plesnih gledališčih. Kot koreograf je sodeloval z najvidnejšimi evropskimi in hrvaškimi baletnimi hišami. Za zagrebški Balet je koreografiral celovečerni balet Tišina mojega šepeta po motivih poezije Dobriše Cesarića ter izjemno priljubljen balet Ana Karenina po romanu Leva Tolstoja in na partituro Čajkovskega.

 

 

 

 

»Obravnavana izjemna baletnodramska stvaritev se po mojem mnenju uvršča med znanilke novih smernic koreografskega izraza, kar je mogoče zaslutiti iz konteksta mednarodnega baletno-plesnega prizorišča, na primer iz letošnjega izbora nominirancev za tako imenovanega baletnega oskarja (nagrada benois de la danse). Kdo ve, morda bo že prihodnje leto med nominiranci tudi Leo Mujić.« (Breda Pretnar, Delo, 14. julij 2017)

 

 

»Balet Gospoda Glembajevi je senzacionalen! Koreograf Leo Mujić je zelo subtilno dekonstruiral Krleževo besedilo o Glembajevih in ga prevedel v čiste emocije. Ustvaril je balet strasti. Sam Krleža bi bil zadovoljen!« (Bojana Radović, Večernji list, 1. junij 2017)

 

 

 


Cene vstopnic: 14, 18, 20, 23, 11* EUR

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko