Dogodkovnik

  • dzumbus

Cankarjev dom - Peter Kus: DŽUMBUS, zvočno gledališče za otroke

Ventilator besed | 28.9.2017 | Komentarji 0

Za otroke od 5. do 10. leta

Idejna zasnova in besedilo: Nana Milčinski, Peter Kus

Režija in glasba: Peter Kus

Dramaturgija: Nana Milčinski

Odrski gib: Andreja Podrzavnik Rauch

Likovna podoba predstave: Dan Adlešič

Kostumografija: Katarina Müller

Oblikovanje luči: Borut Bučinel

Vodenje produkcije: Simon Hajós

Nastopajo: Urška Cvetko, Krištof Hrastnik, Michael Pöllmann

Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana, Werk 89 (Dunaj), Cankarjev dom (Ljubljana)

 

Džumbus pripoveduje zgodbo o nenavadnem dečku, ki ne govori, temveč se namesto z besedami izraža z zvoki in glasbo. V družbi, v kateri veljajo pravila sprejemljivega vedenja, izumi nov način zvočnega sporazumevanja in ga predstavi okolici. Zgodbo ropotajočega dečka igralci in glasbeniki uprizarjajo s pomočjo zvočnega ustvarjanja in animacije na množici različnih izvirnih glasbil in zvočil, zgrajenih iz vsakdanjih predmetov.

 

Predstava raziskuje tematiko spontane ustvarjalnosti in domišljije otrok ter procesov podružbljanja, ki izvirne posameznike prisilijo, da se prilagodijo večini. Razmislek je namenjen tudi odnosu današnje družbe informacij do stvari in predmetnega sveta.

https://youtu.be/4Gc8NHGFHLQ

 

Peter Kus je skladatelj, lutkovni režiser, izdelovalec instrumentov in pedagog. Ustvarja avtorske predstave v katerih raziskuje območje, kjer se križata glasba in lutkovno gledaliče. Rezultat tega so predstave Črna kuhna (2004), Glas (2005), Tristan Vox (2006), Kralj prisluškuje (2007), Izgubljeni ton (2010), Gozd raja! (2012), Bum, bum, tresk (2014) in Zvočna kuhna (2015). Posveča se tudi drugim lutkovnim žanrom, kot sta uporaba videa (Pojoči grad, 2011) in senc (Volčje srce, 2015). S predstavami je gostoval na številnih mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo. Peter Kus tudi oblikuje in izdeluje izvirne glasbene instrumente. Septembra 2008 je v Etnografskem muzeju v Ljubljani postavil prvo izmed cikla razstav izvirnih glasbenih inštrumentov Evfonija, s katerimi je v letih 2009 – 2011 gostoval še v Celju in Mariboru. Njegova razstava Zvočni vrt je bila postavljenja v Reimsu (Francija), v Welsu (Avstriji), v Šibeniku, Osijeku in na Reki (Hrvaška) ter v Kotorju (Črna gora). Oktobra 2010 je z ilustratorko Kajo Avberšek izdal Pojoči grad – priročnik za izdelovanje izvirnih inštrumentov v stripu!.

Cene vstopnic: 7,50 EUR

VABILO

Vljudno vabljeni na premiero predstave Džumbus, ki bo

v petek, 29. septembra, ob 18. uri, v Dvorani Duše Počkaj.

Prosim, da svojo udeležbo potrdite do četrtka, 28. septembra na hana.radovan@cd-cc.si ali na 01 2417 172.

Število vstopnic je omejeno.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko