Dogodkovnik

  • jazz1

Izjemen uspeh Evropske jazz konference 2017

Ventilator besed | 29.9.2017 | Komentarji 0

Evropska jazz konferenca 2017, ki se je odvijala v kulturnem in kongresnem centru Cankarjev dom Ljubljana in je vključevala 30. Generalno skupščino EJN, se je končala v nedeljo 24. septembra 2017. Z 280 udeleženci iz 43 različnih držav je bila 4. Evropska jazz konferenca najbolj obiskana EJN konferenca doslej.

 

Med štirimi intenzivnimi dnevi so mednarodni udeleženci prisluhnili trem velikim sodobnim umetnikom med pripovedovanjem svojih življenjskih zgodb, prehajajoč različne države in celine: libanonskemu skladatelju in umetniku na udu Rabihu Abou-Khalilu, malijski pevki in kantavtorici Rokii Traoré ter francoskemu pianistu srbskega rodu in vodilni osebnosti evropskega jazza Bojanu Z.

 

Temo konference »Kaj če …« in z njo povezano potrebo po iskanju nove politike družbene vključenosti, ki bi jo uveljavljali delavci v kulturi in umetnosti, smo raziskovali na okrogli mizi z nacionalnimi in mednarodnimi umetniki, organizatorji koncertov in akademiki ter med posebnimi Kreativnimi sprehodi po Ljubljani, ki jih je letošnja konferenca uvedla prvič. Izpostavljeni primeri so bili: hip-hop umetnika N’toko in Naji ter njuno delo v Rogovem kulturnem stičišču v Ljubljani, sirijskiviolinist Shalan Alhamwy in zgodba o potovanju njegove violine iz Sirije v Evropo, ter beninski trobentač Eric Yovogan in prizadevanje poklicnega umetnika za sprejetost v Belgiji.

 

Strokovnjaki iz glasbenega sektorja so se udeležili številnih delovnih skupin in mreženja za izmenjavo znanja in izkušenj iz različnih načinov delovanja v kulturi ter raziskovanje možnosti potencialnih sodelovanj. Na delovnih skupinah smo razpravljali tudi o drugih aktivnosti EJN na področju uravnotežene zastopanosti spolov, jazza in mladih, družbene vključenosti s pomočjo glasbe, digitalnih orodij za angažiranje občinstva itd.

 

Slovenia jazz showcase je predstavil nekaj najbolj zanimivih in raznolikih projektov jazzovske/kreativne glasbene scene v Sloveniji: ZSAMM Maje Osojnik, La bete humaine Draga Ivanuše, Artbeaters, Bowrain, Feminized.Science.Deniers (Igor Lumpert, Eve Risser & Dré Hočevar), Drummingcellist Kristijana Krajnčana, Teo Collori & Momento Cigano. Poleg tega je v okviru Ljubljana Jazz Series portugalske založbe Clean Feed ob posebnem koncertu 22. septembra uradno izšel novi album To Pianos umetnic Eve Risser in Kaje Draksler. Na otvoritveni slovesnosti v četrtek, 21. septembra sta nastopila Rabih Abou-Khalil trio in Bojan Z, ki se je prvič predstavil s kvartetom Gorana Bojčevskega.

 

Evropska jazz konferenca 2017 je nastala v družni organizaciji Evropske jazz mreže (Europe Jazz Network, EJN), poglavitnega združenja jazz festivalov in prizorišč v Evropi, in Cankarjevega doma, producenta Jazz festivala Ljubljana, najstarejšega jazz festivala v Evropi, s podporo Ministrstva za kulturo RS, Mestne občine Ljubljana, evropske zelene prestolnice in Unescove prestolnice literature ter programa EU Kreativna Evropa.

 

Naslednja Evropska jazz konferencabo med 13. in 16. septembrom 2018 v Lizboni v družni organizaciji EJN, Združenja Sons de Lusofonia, kulturnega središča CCB Centro Cultural de Belem in Mestne občine Lizbona. Nasvidenje v Lizboni!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko