Dogodkovnik

  • foto_maja_ceglar

KONCERT MAJA CEGLAR IN LUKA ORTAR, 10. 10. 2017, Ljubljana

Ventilator besed | 8.10.2017 | Komentarji 0

KONCERTNI CIKEL GLASBENE MATICE LJUBLJANA

 

PEVSKI OBETI IN PRIČAKOVANJA

 

Maja Ceglar, sopran

Luka Ortar, basbariton

Tanja Šterman, klavir

Božo Letunić, klavir

 

10. 10. 2017, 19.30

Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah

 

Vstop prost!

 

Spored

 

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973)

Aleja sniva (France Zbašnik)

Hrepenenje (Pavel Karlin)
Pred ogledalom (Li Taipo; O. Hauser; F. Kozak)
Pisma (Alojz Gradnik)
                       

Erich Wolfgang Korngold (1897–1957)

Drei Lieder, op. 22:
            Was du mir bist?, št. 1 (Eleonore van der Straaten)
            Mit dir zu schweigen, št. 2 (Karl Kobald)
            Welt ist stille eingeschlafen, št. 3 (Karl Kobald)

 

Alfredo Catalani (1854–1893)
Ebben! Ne andro lontana (arija Wally iz opere La Wally)


Richard Wagner (1813–1883)

Dich teure Halle (arija Elizabeth iz opere Tanhäuser)


Antonin Dvořak (1841–1904)

Měsíčku na nebi hlubokém (arija Rusalke iz opere Rusalka)

 

***

 

Anton Lajovic (1878–1960)

Serenada (Oton Župančič)

 

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973)

Vizija (Pavel Karlin)

 

Fran Gerbič (1840 – 1917)

Kam? (France Prešeren)

 

Rado Simoniti (1914–1981)

Pod brajdo (Milan Janovsky)

 

Hugo Wolf (1860–1903)

Drei Lieder nach Gedichten von Michelangelo (Walter H. Robert – Tornow po Michelangelu Bounarrotiju)

            Wohl denk ich oft an mein vergangnes Leben, št. 1

            Alles endet, was entstehet, št. 2

            Fühlt meine Seele das ersehnte Licht, št. 3

 

Giuseppe Verdi (1813–1901)

Come dal ciel precipita (arija Banqua iz opere Macbeth)

 

Peter Iljič Čajkovski (1840–1893)

Lyubvi vse vozrasty pokorny (arija Gremina iz opere Jevgenij Onjegin)

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)

Madamina, il catalogo e questo (arija Leporella iz opere Don Giovanni)

 

 

Sopranistka MAJA CEGLAR (1989) po končanem študiju psihologije in uspešno opravljeni maturi iz glasbe študij petja nadaljuje kot študentka 2. letnika magistrskega študija petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom izr. prof. Pie Brodnik. V času svojega pevskega izobraževanja je prejela več nagrad na tekmovanjih ter sodelovala na več pomembnejših koncertih in predstavah. Med pomembnejše nagrade štejejo druge nagrade na mednarodnih pevskih tekmovanjih Lazar Jovanović, Bruna Špiler in Maribor, več prvih nagrad TEMSIG ter uvrstitev v finale mednarodnega tekmovanja Maria Kraja v Albaniji. Redno nastopa na koncertih in dogodkih znotraj in zunaj Akademije za glasbo. Med pomembnejše štejejo izvedbe Mendelssohnovega psalma Wie der Hirsch schreit, Bachovega Janezovega pasijona, Fauréjeve Cantique de Jean Racine, praizvedba opere Vojna in mir ameriškega skladatelja Larrya Coryella ter sodelovanje na koncertu solistov Akademije za glasbo v sodelovanju z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. Redno se predstavlja tudi s samostojnimi recitali, pred kratkim v ciklih koncertov Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske ter Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Na opernem področju se je predstavila z vlogama Vrabec (Brundibar, H. Krása) in Guvernanta (Obrat vijaka, B. Britten) v Cankarjevem domu, vlogo Druga dama  (Čarobna piščal, W. A. Mozart) v produkciji Akademije za glasbo ter vlogo Grofica (Figarova svatba, W. A. Mozart) s katero je tudi debitirala na odru Ljubljanske opere v okviru Opernega studia SNG Opera in balet Ljubljana. Povabljena je k sodelovanju na mednarodnem pevskem tekmovanju Virgilius Noreika v Litvi, pripravlja pa se tudi na vlogo Komornice iz opere Macbeth G. Verdija, ki bo izvedena v sklopu nove sezone v Ljubljanski operi.  Je tudi prejemnica štipendije za nadarjene dijake in študente, ki jo podeljuje Mestna občina Ljubljana.

 

Basbaritonist LUKA ORTAR (1985) je svojo glasbeno pot začel na nižji glasbeni šoli kot trobentač. Vzporedno s študijem gradbeništva v Ljubljani je na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana obiskoval pouk petja, kjer je končal tri leta solo petja pri Janku Volčanšku, nato pa se izpopolnjeval pri Matjažu Robvasu, Heleni Fojkar Zupančič in Dunji Vejzović. Bil je član zbora Veter, Ave, projektno Komornega zbor RTV Slovenija in zbora SNG Opera in balet Ljubljana.Izpopolnjeval se je na solopevskih seminarjih pri profesorjih Giorgiu Surianu, Dunji Vejzović, Snežani Neni Brzaković, Heleni Fojkar Zupančič, Matjažu Robavsu, Mariji Helle, Larsu Frankeju, Petru Mausu ter na konzultacijah pri Marcosu Finku. V študijskem letu 2011/2012 je uspešno opravil sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Zagrebu, smer petje, v razredu prof. Dunje Vejzović. Na solopevskih državnih tekmovanjih TEMSIG je v svoji kategoriji prejel tri zlate plakete (3. mesto leta 2006, prve nagrade pa v letih 2008, 2010 in 2013). Leta 2010 je prejel tudi nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Kot nagrajenec je z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana koncertiral v mali in veliki dvorani Slovenske filharmonije. V ljubljanskih Stožicah pa je kot eden izmed šestih solistov prepeval s simfoničnim orkestrom in dunajskimi dečki. Leta 2012 je bil na avdiciji pri dirigentu Emmanuelu Villaumeu izbran kot nadomestni solist za vlogo Bertranda iz opere Jolanta P. I. Čajkovskega za sodelovanje na enomesečni turneji s svetovno znano sopranistko Anno Netrebko, Slovenskim komornim zborom in orkestrom Slovenske filharmonije, s katerimi je imel 12 koncertov v najprestižnejših opernih in koncertnih hišah po Evropi. Koncertiral je tudi z Zagrebškimi solisti in z orkestrom Slovenske filharmonije. Leta 2014 je na seminarju Oper Oder-Spree v Berlinu prejel nagrado za najboljšega izvajalca. Leta 2015 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Lav Mirski v Osijeku in drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Iuventus Canti na Slovaškem. Leta 2014 je bil v reškem HNK Ivana pl. Zajca izbran za rezervnega pevca za vlogo Leporella v Mozartovi operi Don Giovanni. Leta 2015 se je na tekmovanju NEUE STIMMEN v Münchnu uspešno uvrstil v finalno serijo. Leta 2016 je debitiral z vlogo Klavdija (Händel, Agripina, HNK Zagreb), s katero je tudi diplomiral in zaključil magistrski študij petja na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Marca 2017 je v sklopu Opernega studia SNG Opera in balet Ljubljana nastopil v vlogi Figara v Mozartovi operi Figarova svatba. Poleti je pel v HNK Ivana Zajca vlogo kralja v Verdijevi Aidi. Trenutno se pripravlja na upodobitev Collina v Verdijevi operi La Boheme.  

 

Pianistka TANJA ŠTERMAN je leta 1995 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Budimpešti, leta 2001 pa je zaključila podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih pri znanih profesorjih. Za seboj ima številne samostojne recitale in komorne koncerte. Kot solistka je nastopala z orkestrom Slovenske filharmonije in s Komornim orkestrom iz Padove. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Pianist BOŽO LETUNIĆ je leta 1999 zaključil študij na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu prof. Ljubomira Gašparoviča. Izpopolnjeval se je na seminarjih priznanih pedagogov kot so Alberto Portugheis, Walter Groppenberger idr. Med leti 1999 in 2011 je poučeval na dveh glasbenih šolah v Zagrebu, od leta 2011 pa je umetniški sodelavec na oddelku za petje zagrebške glasbene akademije, kjer sodeluje z uveljavljenimi umetniki in pedagogi kot so Dunja Vejzović, Giorgio Surian, Vlatka Oršanić. Redno se izpopolnjuje na seminarjih s področja samospeva in opere (Cornelis Witthoefft, Silvano Zabeo). Od leta 2014 sodeluje na mednarodnih pevskih seminarjih Vlatke Oršanić v Sloveniji, sodeloval pa je tudi na prvem mednarodnem tekmovanju pevcev Zinka Milanov leta 2015 na Reki. Redno nastopa kot komorni glasbenik. 

 

 

Koncert je organiziran v sodelovanju s Festivalom Ljubljana.

 

V letu 2017 koncertni cikel Glasbene matice Ljubljana finančno podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

GLASBENA MATICA LJUBLJANA

Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
01 421 05 93, 051 359 313

www.glasbenamatica.si
info@glasbenamatica.si

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko