Dogodkovnik

  • romina_ivancic_zavod_znanje_postojna_lifestyle-2s

Turizem je priložnost za ohranjanje ljudskega izročila

Ventilator besed | 27.9.2017 | Komentarji 0

Postojna, 27. september 2017 – Danes obeležujemo Svetovni dan turizma, s katerim želi Organizacija združenih narodov sporočiti, da turizem pomembno vpliva na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote. Ob tej priložnosti želimo Postojnčani opozoriti, da je turizem hkrati priložnost, da ohranimo našo bogato kulturno dediščino. Z veseljem namreč opažamo trend, da se turizem vse bolj usmerja v butično ponudbo, osnovano na lokalnem ljudskem izročilu.

Temu trendu smo se pridružili tudi z blagovno znamko postojnskega turizma. Gre za nabor podob, ki so ambasadorji našega območja in obiskovalce pritegnejo predvsem zaradi atraktivnosti legend in lokalnih zgodb. Znamka je osnovana na bogati zbirki muzejskega gradiva, pri odkrivanju starih legend pa so nam bili v veliko pomoč domačini.

V sodelovanju s priznano ilustratorko Polono Pačnik, ki je znamko kreativno zasnovala, so nastali štirje prepoznavni motivi Postojnskega. Tu so strašni zmaj, ki ga je z ukano premagal pastirček Jakob; človeška ribica, za katero pravijo, da je zmajev mladič. Seveda ne manjkata niti vitez Erazem in njegov Predjamski grad. Ker so bili prvi zapisi o teh likih prvič objavljeni v Valvasorjevi Slavi Vojvodine Kranjske, se tudi ilustracije zgledujejo po heraldičnih grbih Valvasorjevega časa. Vladimira Krese, direktorica, Zavod Znanje: »Priljubljenost ilustracij ter darilnega programa in povpraševanje po njem, tako med domačini, kot tujimi gosti, nas je vse prijetno presenetila. Zasnovana znamka postojnskega turizma je dokaz, da smo res lahko ponosni na lastne zgodbe«.

Znamka postojnskega turizem dokazuje, da ohranjanje naše bogate kulturne dediščine ni le stvar muzejev, temveč je lahko tudi bistven element turizma.

Dodatne informacije: Špela Gacin, Zavod Znanje, Postojna – spela.gacin@zavod-znanje.si, 031 656 042.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko