Dogodkovnik

  • mglc_48

Delavnica urbane joge

Ventilator besed | 20.10.2017 | Komentarji 0

Prebudi svoja čutila z urbano jogo: umetniško delo, prostor in joga

20. in 21. oktober 2017

 

 

 

 

 

·         Delavnice urbane joge, petek, 20. oktober, in sobota, 21. oktober, Ustvarjalni center Švicarija.

·         Delavnico vodi Anja Humljan, arhitektka in učiteljica joge (TUY).

·         Obvezne prijave na lili.sturm@mglc-lj.si

 

 

PREBUDI SVOJA ČUTILA Z URBANO JOGO: umetniško delo, prostor in joga

 

Kaj: dvodnevna delavnica za vse generacije

Kdaj: petek, 20. oktober, 16.00–20.00; sobota, 21. oktober, 14.00–18.00

Kje: Ustvarjalni center Švicarija, park Tivoli

Vstopnina: vstop z vstopnico 32. grafičnega bienala: Kriterij rojstva

Obvezne prijave na lili.sturm@mglc-lj.si

 

Četudi je človeško telo predpogoj za vsa naša zaznavanja in dojemanja, mišljenje in delovanje, je bilo slednje v kontekstu recepcije umetniškega dela in arhitekture v zgodovini pogosto zapostavljeno. Branje umetniškega dela in arhitekture skozi telo preko dotika, vonja, zvoka in okusa je bilo v primerjavi z intelektualnim dojemanjem označeno kot manj kompetentno. Jogijska praksa ne pripomore le k boljšemu zavedanju lastnega telesa in njegovih vsebin, temveč tudi k splošni senzibilnosti ter s tem dojemljivosti.Je torej mogoče umetnino in arhitekturo videti, brati tudi drugače?

 

Dvodnevna delavnica urbane joge odpira doživljanje umetnosti in arhitekture s čutno meditacijo v gibanju. Skozi različne faze zavedanja telesa v prostoru bomo sledili dražljajem umetnosti in arhitekture.

Izkusili bomo:

•vodeno čutno meditacijo: zavedanje telesa v prostoru

•vodeno čutno meditacijo v gibanju: sledenje čutnim dražljajem arhitekture in umetniškega dela

•predstavitev metode čutne integracije človeškega telesa in prostora z uporabo fotografije kot medija

•interpretacijo izbranega umetniškega dela ali prostora skozi telo z uporabo fotografije kot medija

•javna predstavitev rezultatov in serije fotografij udeležencev delavnice.

 

Opozorilo: Udeležba na delavnici je na lastno odgovornost posameznika.

 

Delavnico vodi Anja Humljan, arhitektka in učiteljica joge (TUY).


Anja Humljan ima z raziskovalno arhitekturo deset let mednarodnih izkušenj, s poučevanjem joge pa petnajst. Iz arhitekture je diplomirala v Sloveniji, na Danskem je študirala digitalno oblikovanje, v Avstraliji multimedijsko umetnost, o jogi in plesu pa se je izobraževala v ZDA. Z danskimi kolegi je kot najmlajša Slovenka razstavljala na Beneškem bienalu arhitekture. Zasnovala je laboratorij za eksperimentalno arhitekturo Space Potential in ustanovila mednarodno platformo za čutno integracijo človeka in urbanega prostora The Urban Yoga. Svoje delo zadnjih let je strnila v knjigi The Urban Yoga.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razmislek o jogi v razstavnem prostoru in kako se meditacija v gibanju lahko poveže z vizualno umetnostjo

 

Prvi muzeji in galerije niso bili namenjeni javnim ogledom, obisk v njih je veljal za privilegij izbranega posameznika. Šele v drugi polovici 20. stoletja se širša in laična javnost začenja intenzivneje vključevati v poljudnejše dogodke, kot so vodstva, delavnice, predavanja, filmi, koncerti … Tudi v zdajšnjem trenutku »ekonomije doživetja prostega časa« se zdi, da je čas za programe, ki poleg izobraževanja in spodbujanja ustvarjalnosti v enaki meri omogočajo tudi medsebojno druženje in sprostitev.
Joga v galerijskem prostoru je lahko ena od priložnosti za socializacijo obiskovalcev. Obiskovalce v proces doživljanja umetnosti in prostora uvede na način ugodnega fizičnega rituala. Doda nove pomene obstoječim vsebinam, krepi našo pozornost in čuječnost, ter zlahka udomači razstavni prostor, v katerem obiskovalec svoj obisk doživi kot obred. Od časa jamskih slikarij naprej umetnost odpira prostor med našimi mislimi in čustvi in komunicira tisto, česar besede ne zmorejo – zmorejo pa morebiti telesa s svojo fizično prisotnostjo in naravnim (nagonskim) odzivom na situacije.

Muzejski in galerijski razstavni postori še vedno bolj ali manj veljajo za polja konservativnega. A le-to izkazujejo na pozitiven način, saj se kot čuvarji avtentičnega ali prikazovalci življenja per se naslavljajo na osnovno človeško željo po razumevanju in občutenju. Tudi mi kot obiskovalci in udeleženci tovrstnega doživetja, še preden vstopimo v te prostore, s sabo ne prinašamo zgolj želje po novem znanju, temveč iščemo tudi dialog in dopolnitev s svojimi že obstoječimi prepričanji, idejami, vzorci, predsodki. Četudi kot obiskovalci ne zmoremo razumeti vsega, kar vidimo v razstavnem prostoru (še posebej v primeru sodobne umetnosti), lahko razvijemo občutek identifikacije z videnim. – Kar pa je privilegij svobodne izbire med doživetji današnjega časa.

 

Lili Šturm, muzejska svetovalka v MGLC

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Informacije:

Lili Šturm, javni in pedagoški programi, lili.sturm@mglc-lj.si, 01/2413 818

Karla Železnik, stiki z javnostmi, karla.zeleznik@mglc-lj.si, 01/2413 809

 

 

 

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko