Dogodkovnik

  • rokia

Rokia Traoré, priredbe francoskih šansonov

Ventilator besed | 10.11.2017 | Komentarji 0

TO, 21. novembra 2017, ob 20. uri

 

Rokia Traoré 

Dream Mandé – Bamanan Djourou

Tradicionalne pesmi (bambara), priredbe francoskih šansonov in avtorske pesmi

 

Rokia Traoré, glas, kitara, umetniško vodenje; Mamadyba Camara, kora; Mamah Diabaté, ngoni; Habib Sangaré, bolon; Adama Koné, kitara; Aliou Coulibaly, kalabaš; Michele Kaniba Traoré, Fatim Kouyaté, Dassoun Diabaté, Kadidiatou Sangaré, Virginie Dembélé, Aliou Kouyaté, spremljevalni glasovi

 

Rokia Traoré, ena najuspešnejših glasbenic Malija in tudi Zahodne Afrike, se vrača v Ljubljano samo dva meseca po tem, ko je bila med tremi slavnostnimi govornicami na Evropski jazz konferenci. Predstavila je številne dejavnosti, predvsem Fundacijo Passerelle, šolo za mlade glasbenike v Bamaku, ki jim omogoča, da zunaj sistema Griotov (kaste profesionalnih glasbenikov in izdelovalcev inštrumentov) pridobijo izobrazbo in uspejo. Ženski pevski zbor, ki bo Rokio spremljal na koncertu, izhaja prav iz te šole, slišali pa bomo glasbeni del večžanrske trilogije Dream Mandé.

 

»Moje korenine so globoko vrasle v kulturo Mandingov, čeprav sem zaradi očeta diplomata večino otroštva preživela zunaj Malija. Kot pripadnica plemenitih Bambarov nisem iz kaste Griotov, zato se nisem učila tradicionalnih griotskih pesmi. Ko sem začela obiskovati učne ure glasbe, mi je bilo bolj naravno pisati besedila v francoščini in angleščini ter igrati na kitaro. Na umetniški poti sem se izogibala vlogam, ki bi običajno pripadale izključno članu kaste Djeli. Rock'n'roll mi je bil bližji kot nastopanje na svatbah in krstih, kjer se mladi Djeliji ob starejših učijo poustvarjati tradicionalno glasbo. Projekt Dream Mandé - Djata je stkan na izročilu Griotov, katerih pesmi in recitacije opevajo starodavno zgodovino prednikov in dejanja slavnih junakov. Obenem sodoben projekt sledi neizogibnim modifikacijam zvrsti in lahko dopolnjuje staro formo z novimi koncepti, vizijo ali kontekstualiziranim pojmovanjem v nasprotju s tradicijo. V čast mi je ustvarjati eno najbolj čudovitih in izbranih glasb Afrike.« (Rokia Traoré)

 

Gallusova dvorana, 21, 26, 29, 35, 18* €

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko