Dogodkovnik

  • cd1_19

Zlati abonma: Španski nacionalni orkester

Ventilator besed | 14.11.2017 | Komentarji 0

2. ZLATI  

Petek, 17. novembra 2017, ob 20. uri

 

Španski nacionalni orkester

Orquesta Nacional de Espana

Dirigent: David Afkham

Solist: Juan Pérez Floristán,klavir

 

Program:

Claude Debussy, Podobe za orkester – Iberia, L 122, št. 2

Manuel de Falla, Noči v španskih vrtovih, simfonične impresije za klavir in orkester   

Maurice Ravel, Španska rapsodija

*

Igor Stravinski, Ognjeni ptič, baletna suita (ver. 1919)

 

 

Španska impresionistična nota, podčrtana z ruskim idiomom

 

Iz razmahnjene mreže španskih orkestrov se bo 17. novembra na gostovanju pri nas ustavil njihov reprezentančni sestav iz Madrida – Španski nacionalni orkester.

 

Španski nacionalni orkester je bil neformalno združen že med državljansko vojno leta 1937, uradno pa segajo začetki njegovega delovanja v 1940. Repertoar orkestra je široko zastavljen, od baroka do sodobnih kompozicij. Orkester so vodili številni priznani domači in tuji dirigenti, ki so ga uveljavili na koncertih po vsem svetu. Na gostovanju bo z njimi glavni dirigent David Afkham, eden najvidnejših mlajše generacije. Kot nadarjen nagrajenec najpomembnejših dirigentskih tekmovanj si je z odločnim, interpretativno zrelim nastopom kljub mladosti ustvaril ugled enega najbolj iskanih nemških dirigentov, kar mu odpira sodelovanje z uglednimi svetovnimi orkestri.

Štiriindvajsetletni Španec Juan Pérez Floristán velja za vzhajajočo zvezdo pianističnega sveta. Leta 2015 se je potrdil z zmago na prestižnem mednarodnem tekmovanju Palome O’Shea v Santanderju in s prvo nagrado berlinskega Steinwayevega tekmovanja.   

 

V impresionističnih barvah zasnovani program odseva Španijo, ki je s svojo bogato glasbeno dediščino navdihovala ne le domače, ampak tudi tuje avtorje. Ibersko noto prvega dela kot protiutež dopolnjuje bleščeča baletna suita, v kateri se srečujeta večplastni jezik 20. stoletja in nesmrtnost ruske glasbene zakladnice.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko