Ventilator besed | Dogodkovnik | Narodna galerija, Ta veseli dan kulture 2017

Dogodkovnik

  • pticar-_pred_restavriranjem-_ngs3524

Narodna galerija, Ta veseli dan kulture 2017

Ventilator besed | 1.12.2017 | Komentarji 0

V nedeljo, 3. decembra vas vabimo v Narodno galerijo!

 

Na Ta veseli dan kulture smo pripravili javna vodstvo po izjemno dobro obiskani razstavi Helena Vurnik, slikarka in oblikovalka, po butični razstavi Podobe prestiža v Zlati dvorani, še posebej pa bomo v Slavnostni dvorani izpostavili sliki Fortunata Berganta Prestar in Ptičar, ki bosta prav od 3. decembra na ogled javnosti.

 

Sliki Prestar in Ptičar, ki ju je naslikal baročni mojster Fortunat Bergant (1721-1769), sodita med najpomembnejša dela slovenskega baroka. Ob koncu druge svetovne vojne sta bili pogrešani in znani le po črno beli reprodukciji iz leta 1938. Po naključju sta bili obe, sicer varno spravljeni a pozabljeni sliki, najdeni v lanskem letu. Odkupila jih je Narodna galerija, po restavratorskem posegu bosta odslej vključeni v stalno zbirko.

 

Sliki, ki nista bili razstavljeni vse od leta 1922, torej kar 95 let, bosta končno na ogled javnosti.

 

Umetnostnozgodovinska predstavitev novih slik v stalni zbirki bodo ob 10.00, 12.00 in 17.00, predaval bo dr. Ferdinand Šerbelj, konservatorske-restavratorske posege bomo predstavili ob 11.00, 13.00 in 15.00. Ves dan bo pred slikama tudi risanje, kjer bodo obiskovalci na pripravljenih stojalih risali po navdihu baročnih slik. Risarsko predznanje ni potrebno.

 

Na Ta veseli dan kulture smo za odrasle obiskovalce pripravili tudi ustvarjalno delavnico, kjer bodo lahko naredili svoj stenski koledar za leto 2018 z motivi po navdihu galerijskih slik, z otroki in družinami pa bomo ustvarjali praznične okraske, s katerimi bomo okrasili smreko v Vhodni avli.

 

Ob obletnici Prešernovega rojstva bo še posebej slovesno, saj bomo simbolno vstopili v evropsko leto kulturne dediščine. Slavnostno odprtje Evropskega leta kulturne dediščine bo ob 11.30 v Vhodni avli Narodne galerije, slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Nastopili bodo plesalci Vuzemskih plesov ter glasbenik Rok Terkaj - Trkaj in dr. Igor Saksida s projektom Kla kla klasika.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko