Ventilator besed | Dogodkovnik | Podelitev nagrade za izjemni prispevek k umetnosti pantomime

Dogodkovnik

  • cd1_22

Podelitev nagrade za izjemni prispevek k umetnosti pantomime

Ventilator besed | 5.12.2017 | Komentarji 0

R, 6. decembra, ob 18. uri

Literarni klub Lili Novy

Prost vstop

 

Podelitev nagrade za izjemni prispevek k umetnosti pantomime

Govorica telesa: pantomima

Andrés Valdés, nagrajenec in njegove zgodbe

 

Svetovna organizacija za pantomimo, ki ima sedež v Beogradu, njen predsednik pa je igralec in pantomimik Marko Stojanović, bo pantomimiku in pedagogu Andrésu Valdésu na slovesnosti, ki bo v sredo, 6. decembra, ob 18. uri, v dvorani Lili Novy – Cankarjev dom,

podelila posebno nagrado za izjemni prispevek k umetnosti pantomime.

 

Po razgledu na umetnost pantomime, po odsevu kubanske poezije se bo Staša Mihelčič pogovarjala z obema umetnikoma. O pantomimi, o govorici telesa bosta govorila Marko Stojanović in Andrés Valdés.

 

Prisrčno vabljeni!

 

Svetovna organizacija za pantomimo podeljuje posebno nagrado za izjemni prispevek k umetnosti pantomime pantomimiku in pedagogu Andrésu Valdésu.

 

Obrazložitev:

 

Andrés Valdés se je rodil in šolal v  Havani, kalil se je v Parizu, umetniško se je bogatil v  nekdanji  Jugoslaviji, dozorel je v Sloveniji. Prepotoval je velike daljave; tako geografske kot umetniške, ter v času in prostoru združeval kulture, vizije in govorice telesa.

Strokovni in širši javnosti je po Evropi predstavljal skorajda neznano umetniško zvrst, režiral je gledališke predstave in poučeval generacije mladih umetnikov, igralcev in plesalcev. Njegov umetniški vpliv in človeški duh sta zaznamovala še številne nadaljnje rodove.

 

Svetovno organizacijo za pantomimo sta leta 2004 ustanovila Ofer Blum iz Izraela in Marko Stojanović iz Srbije, prijatelja, ki sta v zgodnjih devetdesetih letih pantomimo študirala pri Marcelu Marceauju na njegovi pariški šoli École Internationale de Mimodrame. Svetovna organizacija za pantomimo je uradno registrirana v Beogradu, vrsto let pa ni bila posebej dejavna. V zadnjem času je postala aktivnejša ter v današnjem digitalnem in analognem svetu vsak dan pritegne vedno več članov iz skorajda vseh celin.

 

Zavzemamo se za  preživetje, razvoj in razširitev pantomime po vsem svetu. Ne izpostavljamo ali dajemo prednost kakršni koli specifični pantomimski tehniki, slogu ali šoli, ker verjamemo, da vsak umetnik in pedagog sledi čistemu motivu najboljšega možnega podajanja svojih misli ali občutij občinstvu – seveda, po določenem času to prizadevanje in ponavljanje postaneta “sistem”. Verjamemo v svobodo izraza in metode kot načina za dosego umetniške svobode ter poklicno izobraževanje kot “varnostno mrežo”.

 

Pred desetimi leti smo 22. marec, dan rojstva Marcela Marceauja, razglasili za svetovni dan pantomime. Vabimo vas, da ta dan praznujete s sodelavci in prijatelji.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko