Dogodkovnik

  • mglc_53

Odprtje razstave projekta Kopiranje in Iz ateljejev

Ventilator besed | 14.12.2017 | Komentarji 0

Kopiranje

 

14. 12. 2017–4. 1. 2018


 

·         Odprtje razstave bo v četrtek, 14. decembra 2017, ob 17. uri v Ustvarjalnem centru Švicarija (pritličje).

·         Avtorji in avtorice: Kate Bingaman-Burt, Tate Foley, JULM (Jason Urban & Leslie Mutchler), Leah Mackin, Test Print (Amze Emmons), Garret Orr, Nez Pez, Nika Rupnik, Grace Synder, RL Tillman, Breanne Trammell.

·         Projekt je nastal v sodelovanju s Printeresting, ki je tudi kustos knjige umetnika.

·         Na ogled v Ustvarjalnem centru Švicarija (pritličje) do 4. januarja 2018.

Kopiranje
14. 12. 2017–4. 1. 2018

 

Sodelujoči umetniki:

Kate Bingaman-Burt, Tate Foley, JULM (Jason Urban & Leslie Mutchler), Leah Mackin, Test Print (Amze Emmons), Garret Orr, Nez Pez, Nika Rupnik, Grace Synder, RL Tillman, Breanne Trammell

Kustos: Printeresting

 

Veliko razmišljamo o kopiranju.

 

Kopije in »izpisi« zelo pripomorejo k zmedenosti grafičnih umetnikov pa tudi k oteževanju razumevanja laikov, kaj točno je umetniška grafika. Zanima nas, ali lahko ta zaznana šibka točka odpre pot do še nevidene moči.

 

S tem v mislih smo se obrnili k umetnikom, ki se pri svojem delu že ukvarjajo s sorodnimi vprašanji. Prosili smo jih, naj izdelajo nekaj, kar tako ali drugače raziskuje pojem »kopiranja«, in naj privzamejo končno obliko, ki bo to vprašanje tudi utelešala, zato so bili vsi sodelujoči omejeni na uporabo vsakdanje tiskarske opreme.

 

Kar vidite pred sabo, je rezultat raziskovanja »kopij« in tega, kaj pomeni kopirati oziroma narediti kopijo.

 

Upamo, da nam projekt zastavlja vsaj toliko vprašanj, kolikor nam bo ponudil odgovorov.

Upamo, da nam projekt zastavlja vsaj toliko vprašanj, kolikor nam bo ponudil odgovorov.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Predstavitev projekta Printeresting

 

Printeresting je sodelovalni projekt, ki so ga leta 2008 zasnovali in vzpostavili Amze Emmons, RL Tillman in Jason Urban. Namen Printerestinga, ki je sprva obstajal kot umetnostni blog, je bil analizirati vlogo grafike v sodobni kulturi in vzpostavljati nove povezave med umetnostjo, oblikovanjem in aktualnimi dogodki. Blog si je prizadeval preoblikovati diskurz o umetniški grafiki, tako da je pojasnjeval pomen in vlogo grafike v sodobni umetnosti.

 

Printerestingov umetnostni blog je bil sedem let večplastno prizorišče, na katerem je bilo s pomočjo skoraj ducata gostujočih piscev objavljenih več kot 2000 besedil. 24. aprila 2015 je Printeresting ustavil redno objavljanje na blogu in se osredotočil na produkcijo dogodkov, publikacij in razstav, ki vzpostavljajo nove odnose med dejanskimi in virtualnimi svetovi, kar jim je omogočalo več časa za razvijanje projektov, ki izvirajo iz njihovih osnovnih načel raziskovanja, skupnosti in sodelovanja. Razpravljali so o novih modelih združevanja tiskanih, spletnih in stvarnih aktivnosti v skupne in tematsko osredotočene projekte. S tem namenom so oktobra 2015 začeli enomesečno združevanje, poimenovano GHOST.

 

Po združevanju smo začeli raziskavo o kopiranju kot organizacijskem načelu. Rezultat tega raziskovanja je knjiga umetnika in razstava Kopiranje.

 

Spremembe v razponu delovanja so deloma rezultat njihovega načrta in deloma posledica hitro spremenljive narave medijev in ekonomike, ki obkrožajo pisanje o umetnosti in umetniško produkcijo, ter posledica čedalje bolj poroznih ločnic med nekoč jasno razmejenimi področji umetnika, kustosa in kritika. To dvoumnost izkoriščajo strateško, saj jim omogoča, da fleksibilnost kar najbolj okrepi njihovo poslanstvo.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razstava je na ogled od 14. decembra 2017 do 4. januarja 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

 

Dodatne informacije:

Božidar Zrinski, kustos, 01/241 3804, bozidar.zrinski@mglc-lj.si

Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iz ateljejev

 

Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje

 

14. 12. 2017–16. 2. 2018

 


·         Odprtje razstave bo v četrtek, 14. decembra 2017, ob 19. uri, v Ustvarjalnem centru Švicarija (1. nadstropje).

·         Pred odprtjem, ob 18. uri vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar in kustosinjo Nino Jezo.

·         Na ogled v Ustvarjalnem centru Švicarija (1. nadstropje) do 16. februarja 2018.

 

Predvideno je prehodno obdobje

14. 12. 2017–16. 2. 2018

 

Umetnica: Marija Mojc Pungerčar

Kustosinja: Nina Jeza

 

Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo življenjske prelomnice. Naslov projekta je povzet po davčnem obvestilu. V štirih instalacijah, ki sestavljajo projekt, so fotografije natisnjene na steklo ali tekstil. Natisnjene podobe je umetnica nadgradila z vezenjem in tkanjem, projekt pa vključuje tudi luč, video in zvok. Z novo tematsko razstavo Predvideno je prehodno obdobje Marija Mojca Pungerčar odpira svoj atelje v Ustvarjalnem centru Švicarija, ki ga je poimenovala Dnevna soba.

 

Razstava je na ogled od 14. decembra 2017 do 16. februarja 2018.

 

Dodatne informacije:

Karla Železnik, odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

S podporo: Mestna občina Ljubljana

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko