Dogodkovnik

  • vodnikova_domacija1_21

Vodnikova domačija - napovednik

Ventilator besed | 6.1.2018 | Komentarji 0

NEDELCE, nedelski otroški program
vsako nedeljo ob 11.00, program skupaj s številmi gosti pripravlja Špela Frlic
Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko čas teče bolj počasi in ga preživljamo v družbi knjig.  Skupaj, hkrati in včasih vsak posebej jih beremo in njihove vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, zato da bi se ob njih zabavali, se pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

 NED, 7. januar  (11.00)
NEDELCE: DEČEK IN OBLAK/ po poeziji Daneta Zajca in izbranih ljudskih pravljicah pripoveduje Špela Frlic, ilustracija v živo Matija Medved.
Kaj imata skupnega bela mačica in oblak? Oba sta bela in mehka in tudi malo sramežljiva. Bela mačica iz pesmi Daneta Zajca pride samo, če sveti luna in če smo tiho, da se ne prestraši. Oblaki pa so vedno tako daleč in nedosegljivi, in le če ima človek veliko srečo, kot deček iz pravljice, mu vila oblakov kakšnega podari. Vstopili bomo v svet mehkih podob, ki bodo nastajale sproti in se pred našimi očmi s pomočjo besed, barv, čopičev in dveh gramofonov odvrtele na platnu.
Idejna zasnova, izbor in priredba besedil: Špela Frlic, ilustracija v živo: Matija Medeved.

4+

Nedelja, 14. januar (11.00)

NEDELCE: Drobtine iz mišje doline, recital za glas in bobne in delavnica z Anjo Štefan in Blažem Celarecem.

Anja Štefan, slovenska pesnica, pisateljica in pripovedovalka, je pred kratkim izdala novo knjigo pesmi za otroke z naslovom Drobtine iz mišje doline. Pesmice so izrazito ritmične, tu in tam spominjajo na ljudske izštevanke in vabijok sodelovanju, gibanju, korakanju, igranju z odmevom. Zato se Anji na odru pridružuje Blaž Celarec, izvrsten tolkalec, tokrat bobnarski »glasnik mišjih novic«. Skupaj sta ustvarila recital za glas in bobne, v katerem se poigravata z močjo besede in ritma in ob katerem ne bo dolgčas niti otrokom niti odraslim.

Po dogodku sledi delavnica tehnike prstnih ilustracij pod mentorstvom oblikovalke Sanje Janša.
Za: 3+ / 30 minut

Besedila: Anja Štefan; izvedba: Anja Štefan, Blaž Celarec; produkcija: Pripovedovalski inštitut

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Založbo Mladinska knjiga.

 

 

KNJIGA IN FILM, serija pogovorov o literaturi in njenih dvojnikih
Serija dialogov v središče postavlja preplet filma in literature. S filmskimi in književnimi avtorji se pogovarjamo o filmih in njihovih dvojnikih, literarnih predlogah. Sopostavljamo režijski in pisateljski pogled in se učimo gledati med vrsticami ter brati med podobami.Enkrat mesečno, pripravlja in vodi Nadina Štefančič.

 

 

 

ČET, 11. januar (19.00)
KNJIGA IN FILM: V zakulisju največje slovenske kriminalke s Tadejem Golobom
Gost: Tadej Golob / vodi Nadina Štefančič
TRETJI DOGODEK V SERIJI: V zakulisju največje slovenske kriminalke s Tadejem Golobom.
Ali je mogoče s slovensko TV kriminalko izprazniti slovenske ulice? Kako zapeljati slovensko občinstvo pred televizijske ekrane? Na tretjem večeru se bomo s pisateljem Tadejem Golobom pogovarjali o njegovem krimiču Jezero (
Založba Goga), fenomenu med slovenskimi bralci, ki trenutno postaja še TV serija.
Tadej Golob je slovenski pisatelj, novinar, kolumnist in alpinist; avtor več intervjujev v reviji Playboy in nekdanji urednik alpinistične revije Grif. Napisal je roman Svinjske nogice, za katerega je leta 2010 prejel nagrado Kresnik, mladinski pustolovski roman Zlati zob, roman Ali boma ye!, kriminalni roman Jezero in avtobiografiji Petra Vilfana in Zorana Predina.

 

ČET, 15. februar (19.00)
KNJIGA IN FILM: O režiji romana z Rokom Bičkom
Z režiserjem Rokom Bičkom se bomo pogovarjali o njegovem naslednjem celovečernem filmu,Črna mati zemla, nastajajočem po romanu hrvaškega pisatelja in jezikoslovca Kristiana Novaka, s katerim trenutno ustvarjata scenarij iz romana. Kako režiser izbere roman za svoj naslednji film? Kako na scenarij vpliva literarna predloga v drugem jeziku? Zakaj še nimamo filma o slovensko-hrvaški meji? Vabljeni na Knjigo in film, tokrat z meje s Hrvaško.
Rok Biček je režiser in scenarist, diplomant filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Oba njegova celovečerna filma,  Razredni sovražnik in Družina, sta prejela nagrado vesna za najboljši celovečerni film, za film Družina je v sekciji Teden kritike na 70. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu prejel glavno nagrado.

 

 

KNJIGA NA ODRU, predstavitve aktualnih knjižnih izdaj
redne dogodke pripravljamo v sodelovanju s številmi založbami

 

 

 

TOR, 16. januar (19.00)
KNJIGA NA ODRU: OD OLIMPIJADE DO BEGUNSKEGA ČOLNA,
pogovor ob risomanu Sanje o olimpijadi z Mojco Kranjc, Ervinom Hladnikom Milharčičem in Igorjem E. Bergantom; vodi Anja Golob
Samia Yusuf Omar (1991–2012) je bila somalijska tekačica, udeleženka poletnih olimpijskih iger 2008 v Pekingu, kjer je izpadla v predtekmovanju teka na 200 metrov. Pogoji za trening v razrušenem Mogadišu so bili nemogoči, poleg tega so mesto obvladovale paravojaške milice, ki so ženskam prepovedovale ukvarjanje s športom. Grozile so ji s smrtjo, zato je najprej poskusila trenirati v sosednji Etiopiji, kjer pa ni bilo nič bolje. S teto sta se odločili prebegniti v Evropo, kjer je Samia želela najti trenerja in se pripraviti, da bi dostojno zastopala svojo domovino na londonskih olimpijskih igrah 2012. Iz Libije sta z drugimi begunci odrinili na prepolnem gumenjaku, ki mu je kmalu zmanjkalo goriva. Apr
ila 2012 je blizu italijanske obale utonila, stara 21 let.
Nemški stripar Reinhard Kleist je v risoromanu Sanje o olimpijadi predstavil njeno življenjsko zgodbo, ki bo služila za osnovo tokratnega pogovora. O temah begunstva, športa ter aktualne politične situacije doma in v svetu se bomo pogovarjali s prevajalko in dramaturginjo Mojca Kranjc, ki je knjigo prevedla v slovenščino, ter novinarjema Ervinom Hladnikom Milharčičem in Igorjem E. Bergantom. Pogovor bo vodila urednica knjige Anja Golob.
Med pogovorom se bomo poskušali v živo povezati tudi s s
omalijsko prestolnico Mogadišem, da bi dobili kar se da neposredno sliko tamkajšnjih razmer po najstrašnejšem terorističnem napadu na somalijskih tleh oktobra 2017, v katerem je umrlo več kot tristo ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.
Dogodek pripravljamo skupaj z založbo VigeVageKnjige.

 

SRE, 31. januar (18.00)
AVTOR NA ODRU:
Toon Tellegen
Toon Tellegen (1941) velja za enega največjih nizozemskih pisateljev. V svojih delih ustvarja literarne svetove, v katerih zakoni narave odpovejo, njegove poetične živalske zgodbe o bitjih, ki poskušajo najti svojo pot v nerazumljivem svetu, pa skozi prikazane zabavne, nemalokrat bizarne situacije odpirajo filozofska vprašanja in dileme ter so priljubljene tako med odraslimi kot mladimi bralci. Tellegen osvobaja besede in jim daje možnost, da razprejo svoja krila, oblečejo topel plašč in se podajo v svet.
Z gostom sse bomo pogovarjali o njegovem kreativnem procesu, vpletanju elementov basni in pravljic v vsakdanje življenje ter posebnih zakonih narave, ki veljajo v njegovem literarnem svetu.
Tellegen je osrednji gost 8. mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom v organizaciji Miš založbe, ki si prizadeva za javno promoviranje branja preko srečanj z vrhunskimi književnimi ustvarjalci. Prav založbi je ravnokar v prevodu Anite Srebnik izšla zbirka Tellegenovih živalskih zgodbic Sredi noči, ki se je pridružila slikanici Kitov vrt, ki je pri založbi Miš izšla junija.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Založbo Miš.

SERIJA PREDAVANJ IN POGOVOROV O AFRIŠKI LITERATURI
Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi literarno ustvarjalnost afriških pisateljev in pisateljic ob aktualnih vprašanjih postavlja v središče razpravljanja in ji daje kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije na srečanjih skupaj z gosti spoznavamo skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev
Enkrat mesečno, pripravlja in vodi Aleksandra Gačić, v sodelovanju z Inštitutom RI 19+.

 

 

 

SRE, 17. januar (19.00)

O AFRIŠKI LITERATURI/ X. pogovor: Mir poznaš, kot ga poznajo ljudje, ki so preživeli dolgo vojno, pogovor s prevajalko Katjo Zakrajšek o poeziji britansko somalske pesnice Warsan Shire, bo vodila Aleksandra Gačić.


"Pozneje to noč

sem pestovala atlas
s prsti sem šla po vsem svetu
in šepetala:
kje boli?"

 / Warsan Shire

 

SRE, 28. februar (19.00)
O AFRIŠKI LITERATURI/ XI. pogovor: Vrnitev, O iskanju očeta v izgubljeni deželi
Pogovor s slovenskim novinarjem in publicistom Brankom Sobanom o romanu Vrnitev, O iskanju očeta v izgubljeni deželi (Mladinska knjiga, 2017), libijskega pisatelja Hišama Matarja bo vodila Aleksandra Gačić.

 

NOVA MUZIKA V NEW YORKU, niz predavanj ob knjigi Iča Vidmarja Nova muzika v New Yorku
Nova muzika v New Yorku: Neodvisni glasbeniki in pravica do mesta (Studia humanitatis, 2017)je sociološka obravnava glasbenega življenja v New Yorku. Raziskuje odnose med produkcijo žive nove muzike na presečišču različnih glasbenih oblik in urbanimi procesi v kapitalističnem velemestu. Avtor na podlagi terenske raziskave in intervjujev z glasbeniki oriše koncertni svet New Yorka in odzive glasbenih akterjev na zaostrene ekonomske razmere, propad in selitve glasbenih prizorišč iz mestnega jedra, ki jih poveže s procesi gentrifikacije. 
Serijo predavanj je prijazno podprlo Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.

 

 

ČET, 25.1.2018 (19.00)

NOVA MUZIKA V NEW YORKU, 2. predavanje: Nova muzika downtowna: Forme in kraji.

New York je bil od sedemdesetih let dalje eno svetovnih središč glasbene inovacije – kraj produkcije nove muzike na nekomercialnih robovih. Nova muzika obsega različne glasbene forme in kooperativne povezave njenih akterjev v konkretnem urbanem okolju, predvsem na spodnjem Manhattnu, v njegovem downtownu: novo glasbo minimalistov in sopotnikov, punk rock in novi val, no wave in alternativni rock, loft jazz in novi jazz, improvizirano godbo skladateljev improvizatorjev, hibridne plesne forme. Odločilna  je bila mreža prizorišč in kratkotrajno intenzivno mešanje zvrsti, ki je dalo nove, eksperimentalne hibridne forme – novo muziko dowtnowna.

ČET, 22.februar (19.00)

NOVA MUZIKA V NEW YORKU 3. Predavanje Iča Vidmarja:
Družbena in kulturna produkcija mesta: Gentrifikacija in dvoumna vloga umetnosti in glasbe.

 

 

 

ČET, 22.marec (19.00)

NOVA MUZIKA V NEW YORKU 4. Predavanje Iča Vidmarja:
Neodvisne glasbene formacije in družbeni boji v neoliberalnem mestu: Znamenje česa je bilo leta 2007 zapiranje glasbena kluba Tonic na Lower East Sidu?

 

 

PRIPOVEDOVALSKI DOGODKI ZA ODRASLE
V Hiši branja, pisanja in pripovedovanja se odvijajo tudi mesečni pripovedovalski dogodki za odrasle.

 

PET, 26. januar (20.00)
PRIPOVEDUJE Boštjan Napotnik-Napo
Opremljen z izkušnjami radijskega voditelja, gledališkega improvizatorja in ljubitelja govorjene besede v hiphop muziki, je Boštjan Napotnik razvil prepoznaven pripovedovalski slog, pri katerem od originalne pravljice običajno pusti nedotaknjeno le okostje, vse ostalo pa impulzivno remiksa z aktualno popkulturno vsebino.

PET, 23. februar ( 20.00)
PRIPOVEDUJE Ciril Horjak - Dr. Horowitz
Dr. Horowitz, kakor si sam pravi Ciril Horjak, je unikum v slovenskem prostoru. Nebrzdano leti od projekta do projekta, se udejstvuje na družbenih področjih, predava o stripu, sodeluje v radijski oddaji Risanka, hkrati pa je odličen pripovedovalec zgodb, sploh tistih s Koroške, od koder izvira.

 

 

IZOBRAŽEVANJA in DELAVNICE
Na domačiji so redno na sporedu tudi delavnice in izobraževanja za odrasle in otroke. Za dijake v februarju pripravljamo 2 delavnici s področja pisanja, za otroke nadaljevanje pripovedovalske delavnice ter filozofije za otroke, za odrasle se prihodnjo nedeljo pričenja delavnica petja s Katarino Juavančić.

 

 

NED, 14. Januar (14.00-19.00)
25-urna DELAVNICA PETJA IN USTVARJANJA PESMI ZA USPAVANJE S KATARINO JUVANČIĆ
D
elavnica uspavank bo potekala v petih nedeljskih terminih (14h-19h) s pričetkom v nedeljo, 14. januarja.

Delavnica se osredotoča na petje umirjajočih pesmi in napevov oz. uspavank, ki nagovarjajo našo intimno, človeško plat - temelj našega bivanja in grajenja odnosov.  To na delavnici spoznavamo in negujemo skozi: petje in raziskovanje ljudskih uspavank, pogovor o pomenu uspavank in uspavanja (družbeni, folklorni, zgodovinski, simbolni, intimni konteksti), raziskovanje glasu z elementi glasbene terapije (mdr. tehnike sproščanja, dihanje, vokalno improviziranje...), kreativno pisanje s temelji songwritinga (po metodah Berklee School of Music Songwriting Masterclass),performativne vaje ipd.

Delavnica je namenjena odraslim, ki se v zasebnem ali poslovnem miljeju srečujejo z oz. uporabljajo načine umirjanja, povezovanja, komunikacije z drugimi (dojenčki, otroci, mladostniki, odraslimi) in tistimi, ki se ukvarjajo z raznolikimi umetniškimi/performativnimi ter pedagoškimi praksami. Udeleženke/ci pridobljeno znanje in izkušnje s pridom uporabljajo tako v zasebnem kot profesionalnem življenju. Predznanje petja ali igranja ni potrebno.
Zadnje srečanje je namenjeno pripravi in zaključnemu nastopu.
Cena 25-urne delavnice je 120 EUR, za študente, upokojence, samozaposlene in brezposelne pa 100 EUR.
Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest oz. do 11.1.2018 na:
nabiralnik@divjamisel.org.
Vsebinske informacije: katarina.juvancic@gmail.com

Delavnico vodi glasbena antropologinja in kantavtorica Katarina Juvančič - raziskovalka uspavank, urednica zbornika strokovnih tekstov o uspavankah in uspavanju Al’ že spiš: raziskave uspavank in uspavanja v Sloveniji (2005), številnih znanstvenih člankov in raziskav o uspavankah (Slovenska akademija znanosti in umetnosti; Cambridge University Press; Glasbena akademija v Sarajevu; Zbornik Pripovedovalskega varieteja) ter zgoščenke Al že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji (2006). Katarina že več kot desetletje vodi delavnice uspavank za otroke in odrasle v Sloveniji, Srbiji, Avstriji ter Veliki Britaniji.

 

 

 

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA
Hiša branja, pisanja in pripovedovanja
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Odpiralni čas:
TOR- PET (10.00 – 18.00)
SOB in NED (10.00

FB STRAN:
https://www.facebook.com/VodnikovaDomacijaSiska/

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko