Dogodkovnik

  • nms_97

OSREDNJA RAZSTAVA SALON ZDSLU : PODOBA V MEDIJU, MEDIJ V KONTEKSTU

Tea Černe | 17.1.2018 | Komentarji 0

V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova je od novembra na ogled  razstava Salon ZDSLU (Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov) 2017. To je najstarejša razstavna prireditev slovenskih likovnih umetnikov z začetkom leta 1909.  Majski salon ZDSLU so tokrat začasno preimenovali v Salon ZDSLU 2017, saj se je prireditev začasno premaknila v jesenske mesece. Že prihodnje leto pa bo ponovno v maju.

Mag. Mojca Smerdu, predsednica Umetniškega sveta ZDSLU:, je povedala, da je letos izbor pripravil  prof. Srečo Dragan skupaj s prof. Janezem Strehovcem in ekipo. Na razpis so prejeli 97 prijav, izbranih je bilo 27 projektov, pri katerih sodeluje 30 avtorjev, članov ZDSLU. Umetniki  prvič razstavljajo  v prostorih Narodnega muzeja Slovenije. »Narodni muzej Slovenije je odprt tudi za sodobno umetnost in veselimo se sodelovanja v prihodnosti,« je povedala Tinka H. Selič, vodja odnosov z javnostmi v Narodnem muzeju Slovenije.

 »Letošnja tradicionalna društvena razstava »Salona ZDSLU 2017« temelji na umetniških predstavah, ki navidezno zavračajo splošne sprejete konvencije o umetniškem delu kot zaključeni celoti, zamejeni predstavitvi in enoznačnosti njenega branja. Dela namreč vedno nekaj sporočajo, dokumentirajo postopke razvijanja ustvarjalnih zamisli in animirajo gledalca/obiskovalca, da aktivno potuje po svetovih virtualne in tehnološke resničnosti,« je med drugim zapisal prof. Srečo Dragan v katalogu.

Razstava, ki je svojevrsten prikaz aktualne slovenske umetnosti, je zanimiva tudi zato, ker se dotakne  tabujev. »Dejstvo je, da se tudi  tabuji spreminjajo. Včasih sta bila tabu rojevanje in spolnost, zdaj sta to bolezen in smrt«,  ugotavlja Olga Butinar Čeh, koordinatorka razstave  ZDSLU.  Še ne v tako oddaljeni preteklosti so bile publike različnih umetnosti strogo ločene. Delile so se na primer na publiko za glasbeno umetnost in publiko za likovna dela. V 21 stoletju so različne zvrsti umetnosti medsebojno povezane. Danes je intermedijska umetnost stalnica različnih skupin. Zlasti veliko mlajših umetnikov združujejo umetniške prakse različnih področij. Tako se likovna umetnost povezuje z glasbo, videom. Umetnost se prepleta z znanostjo, ekologijo, industrijo medijev, elektroniko…Spremenil se je odnos umetnika do umetnosti. Če je v 20. stoletju umetnik raziskoval sebe, v 21 raziskuje svet okoli sebe kot celoto, z vsemi njegovimi znanimi in neznanimi fenomeni.

Na odprtju razstave so slovesno podelili  tudi glavno nagrado in dve priznanji Salona ZDSLU 2017. Komisijo so sestavljali prof. Nicole Hewitt, prof. Srečo Dragan in prof. Janez Strehovec. Glavno nagrado sta prejela Narvika Bavcon in Aleš Vaupotič, nagradi ZDSLU pa Marko Glavač in Gorazd Krnc.

Razstava je na ogled do 25. februarja 2017.

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana

Odprto: nedelja, torek, sreda, četrtek, petek in sobota: od 10.00 do 18.00.

Ob ponedeljkih zaprto

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko