Dogodkovnik

  • mglc_54

8. februar v MGLC in Ustvarjalnem centru Švicarija

Ventilator besed | 5.2.2018 | Komentarji 0

 

Odprtje projekta
Švicarija: skupnost, umetnost in narava

8. februar, ob 12. uri

 

Dogodki ob slovenskem kulturnem prazniku v
MGLC in Ustvarjalnem centru Švicarija

8. februar, 10.00–20.00

 

·         Odprtje projekta bo v četrtek, 8. februarja 2018, ob 12. uri.

·         Ogled razstave Švicarija: skupnost, umetnost in narava in odprta vrata ateljejev ter druženje z umetniki, uporabniki ateljejev v Ustvarjalnem centru Švicarija, od 13. do 20. ure.

·         V sklopu predstavitve ustvarjalne zgodovine stavbe bo odprta tudi stalna postavitev

         spominskega ateljeja kiparja Stojan Batiča.

·         Celoletni projekt spremlja obsežen obrazstavni program, z več kot 130 dogodki (strokovna predavanja, tematska vodstva, ustvarjalne delavnice, otroške delavnice, program za ranljive skupine …).

·         Pri programu sodeluje več kot 70 posameznikov (predavatelji, umetniki, pedagogi, performerji, glasbeniki, prebivalci Švicarije …).

·         Ob slovenskem kulturnem prazniku ob 13. uri ateljeji novih uporabnikov Ustvarjalnega centra Švicarija prvič odpirajo vrata javnosti.

·         Avtorica projekta je razstave je Yasmín Martín Vodopivec.

·         Projekt bo v Ustvarjalnem centru Švicarija na ogled do 6. 1. 2019.

·         8. februar v MGLC:

·         10.00–18.00 prost vstop na razstavo Boris Jesih, Povezave

·         11.00: vodstvo za družine z grafično delavnico, vodijo muzejska svetovalka Lili Šturm, Katja Kovše in Petja Kolenko

·         15.00: javno vodstvo z avtorico razstave mag. Bredo Škrjanec in umetnikom Borisom Jesihom.

 

 

Projekt Švicarija: skupnost, umetnosti in narava

 

odprtje projekta: četrtek, 8. februar, ob 12. Uri, brezplačno

 

Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava, s katerim se Ustvarjalni center Švicarija uvaja v kulturno življenje prestolnice, izhaja iz treh temeljnih elementov, ki so zaznamovali zgodovino stavbe: skupnosti, umetnosti in narave. Projekt sestavljata razstava in spremljevalni program, ki po navdihu stavbe aktualizirata zgodovino Švicarije in tako podajata smernice za njeno delovanje v prihodnosti.

 

Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava nas skozi prizmo kulturne zgodovine, arhitekture in vizualne umetnosti popelje v preteklost stavbe, nam razkrije nedavno prenovo in predstavi delovanje umetnikov v njej. Večslojno razstavo dopolnjujejo raznolike pedagoške aktivnosti za otroke, mlade, odrasle in družine z inkluzivnim, inovativnim in angažiranim pristopom do obiskovalcev. Skozi predavanja, vodstva, pogovore in druge dogodke aktualiziramo dediščino Švicarije in tako postanemo del njenega novega življenja.

 

Razstavo tvorijo štirje sklopi: Zgodovina, Spominski atelje Stojana Batiča, Arhitektura in Umetnost. Razstava nas popelje skozi zgodovino in družabno življenje v stavbi, nam predstavi delovanje umetnikov v njej, in nam osvetli nedavno prenovo. Te sklope povezujejo umetniška dela, razporejena po skupnih prostorih nekdanjega hotela, ki odpirajo razmislek o obstoju elementa narave kot družbenega konstrukta.

 

Sodelujoči umetniki na razstavi:

Nika Autor, Stojan Batič, Dragica Čadež, Jure Detela, Meta Grgurevič, France Gruden, Sergej Kapus, Janez Lenassi, Karel Plemenitaš, Karel Putrih, Drago Tršar, Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Bilal Yilmaz.

 

Avtorica projekta: Yasmín Martín Vodopivec.

 

Razstava je nastala v sodelovanju Mednarodnega grafičnega likovnega centra z Zavodom za varstvo

kulturne dediščine Slovenije, Mestnim muzejem Ljubljana in Arhitekturnim birojem Arrea.

 

Oblikovanje razstave in celostne podobe projekta: Ivian Kan Mujezinović in Mina Fina.

Fotografije: Jaka Babnik.

 

Podrobnejšo predstavitev projekta najdete v priponki.

Mesečni program dogodkov bomo objavljali na spletni strani www.mglc-lj.si.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slovenski kulturni praznik in
Dan odprtih vrat Ustvarjalnega centra Švicarija

 

četrtek, 8. februar, 12.00–20.00, vstop prost

 

12.00 Odprtje projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Glasbeno-vizualna kulisa: vidžej Ticho Pixel.

13.00 Ogled razstave Švicarija: skupnost, umetnost in narava, ogled Spominskega ateljeja Stojana Batiča in odprta vrata ateljejev ter druženje z umetniki, uporabniki ateljejev v Ustvarjalnem centru Švicarija

 

Umetniki – uporabniki ateljejev v Ustvarjalnem centru Švicarija: Anja Jerčič, Neža Knez, Damijan Kracina, Silvan Omerzu, Tanja Pak, Silvester Plotajs Sicoe, Marija Mojca Pungerčar, Ana Sluga, Zora Stančič, Martina Štirn, Miha Štrukelj, Veljko Zejak.

 

 

 

Slovenski kulturni praznik v MGLC

 

četrtek, 8. februar, 10.00–18.00, brezplačno

 

10.00–18.00 brezplačen ogled razstave Boris Jesih, Povezave

11.00: vodstvo za družine z grafično delavnico, vodijo muzejska svetovalka Lili Šturm, Katja Kovše in Petja Kolenko.

15.00:javno vodstvo z avtorico razstave mag. Bredo Škrjanec in umetnikom Borisom Jesihom 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boris Jesih, Povezave

 

Razstava Boris Jesih, Povezave, ki jo je pripravila mag. Breda Škrjanec, je osredotočena na Jesihova dela na papirju, čeprav ne moremo mimo dejstva, da je Boris Jesih prvenstveno slikar. Ob poznavanju njegovega predstavnega sveta pa slikarstva ne moremo strogo ločevati od drugih likovnih izraznih načinov, še zlasti ne od risbe in grafike, saj je odličen risar, pri katerem črta ni nikoli samo v funkciji opisa in barva ni le dodatek k obliki. Sta enakovredna elementa in osnova njegovega vizualnega sistema.

 

Boris Jesih se je umetniško uveljavil konec šestdesetih let v krogu ekspresivnih figuralikov. Pod vplivom poparta se je z geometrijskim preoblikovanjem vsakdanjih predmetov odzival na značilnosti duha časa in se kasneje usmeril predvsem v krajinarstvo. Kot grafik se odlikuje v tehnikah visokega in ploskega tiska, z vrhuncem v barvni litografiji. Kot nagrajenec 13. mednarodnega grafičnega bienala leta 1979 (posebna nagrada za mladega avtorja) je opozoril nase s serijo litografij, katerih nabor imamo v zbirki MGLC. Na pregledni razstavi so ob litografijah na ogled tudi risbe, slike in fotografije, s katerimi poudarjamo povezave v njegovem ustvarjalnem procesu in med njegovimi deli. Nekatera njegova zadnja dela so razstavljena prvič.

 

Razstava je na ogled od 30. novembra 2017 do 11. marca 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biografski podatki

Boris Jesih je rojen 8. avgusta 1943 v Škofji Loki. Leta 1966 diplomiral na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 1968 diplomiral na slikarski specialki, njegov mentor je bil prof. Zoran Didek. V grafičnih tehnikah se je izpopolnjeval na Visoki šoli za upodabljajoče umetnosti v Berlinu (Hochschule für bildende Künste). Do leta 2009 je bil na pedagoški fakulteti v Ljubljani redni profesor za grafiko, risanje in slikanje.

Deluje na področju risbe, slikarstva in grafike; razstavlja od leta 1967.

Za svoje delo je prejel 24 domačih in mednarodnih nagrad.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacije

Odnosi z javnostmi: Karla Železnik, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

Delovanje MGLC podpirata: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko