Dogodkovnik

  • nms_99

Narodni muzej Slovenije - Napovednik

Ventilator besed | 2.2.2018 | Komentarji 0

Torek, 6. 2. 2018, ob 18. uri

Predavanje

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Rolanda Fugger Germadnik: GROBNICA GROFOV CELJSKIH Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«

Grofje Celjski, plemiška dinastija s sedežem v Celju, so bili v poznem srednjem veku vodilna plemiška rodbina na današnjem slovenskem in tudi srednjeevropskem prostoru. S tragično smrtjo Ulrika II. Celjskega leta 1456 v Beogradu so njihove znamenite tri zvezde ugasnile. Poslednjega Celjana, grofa in kneza, so pokopali v družinsko grobnico v cerkvi minoritskega samostana v Celju, kjer so jo bratje minoriti varovali vse do leta 1808, ko so samostan ukinili. Predavateljica bo predstavila usodo grobnice in Celjskih po letu 1808.

 

Mag. Rolanda Fugger Germadnik, muzejska svetnica, je zaposlena v Pokrajinskem muzeju Celje. Kot kustosinja za zgodovino je od leta 1996 pristojna za zbiranje, proučevanje in razstavljanje gradiva na temo grofov in knezov Celjskih.

 

Brezplačno.

 

***

 

Četrtek, 8. februarja 2018

Dan odprtih vrat

Narodni muzej Slovenije – Muzejska in Metelkova

PREŠERNOV DAN – DAN ODPRTIH VRAT

 

Narodni muzej Slovenije na Muzejski

10.00–20.00: Poizkusi na razstavi Preteklost pod mikroskopom, samostojno raziskovanje

 

10.00–20.00: Živini kotički, samostojno raziskovanje za otroke

Oblecite se v langobardsko nošo, postavite višinsko naselbino, pokukajte v srednjeveško mesto, ugotovite velikost gomile in preteklost raziskujte še na druge zabavne načine. Pridružite se kadar koli!

 

10.00–20.00: Živa odkriva prazgodovino, nagradna pustolovščina za družine

Poiščite nekaj prazgodovinskih predmetov in sodelujte v žrebanju za prikupno knjižno nagrado. Pssst: Živa je samo za starše pustila nekaj namigov!

 

10.00–13.00: Prizori s situlske umetnosti, delavnica za otroke

Situlska umetnost predstavlja vrhunec likovnega ustvarjanja železnodobnega človeka. Ime je dobila po bronastih pivskih posodah, vedrih, na katerih se pojavljajo različne človeške in živalske podobe ter drugo okrasje. Na razstavi poišči najljubši prizor situlske umetnosti in ga vriši v bakreno folijo! Delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti. Pridružite se kadar koli.

 

16.00–17.00: Družinsko vodstvo po stalni razstavi

S pomočjo replik in slikovnega gradiva se bomo podali na krajše, zanimivo in poučno vodstvo po razstavi.

Vodstvo je zasnovano za družine z otroki od 5. leta dalje.

 

17.00: Železnodobne zgodbe s stičišča svetov, vodeni ogled razstave

 

V Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski si oglejte razstave Železnodobne zgodbe s stičišča svetov, Rimske zgodbe s stičišča svetov, Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov, Rimski lapidarij Narodnega muzeja Slovenije, Egipčanska zbirka Narodnega muzeja Slovenije, Preteklost pod mikroskopom in Claustra Alpium Iuliarum.

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

 

10.00–18.00: Živa odkriva čudoviti svet inicial, nagradna pustolovščina za družine

Na razstavi poiščite slikovite iniciale in sodelujte v žrebanju za prikupno knjižno nagrado. Pssst: Živa je samo za starše pustila nekaj namigov!

 

11.00–12.00: Družinsko vodstvo po stalnih zbirkah

S pomočjo replik in slikovnega gradiva se bomo podali na krajše, zanimivo in poučno vodstvo po razstavi.

Vodstvo je zasnovano za družine z otroki od 5. leta dalje.

 

14.00: Na pergamentu in papirju. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk, vodeni ogled razstave

Vodi ddr. Nataša Golob.

 

15.00 – 18.00 Živalsko kraljestvo v abecedi, delavnica za otroke

Izdelaj svojo začetnico in jo okrasi s podobami magičnih bitij, cvetlic ter eksotičnih živali. V navdih so ti lahko čudovite podobe v razstavljenih srednjeveških mojstrovinah – rokopisih in prvotiskih. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti. Pridružite se kadar koli.

 

V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova si oglejte stalno razstavo Zgodovinske in umetnostne zbirke ter občasne razstave Na pergamentu in papirju, Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov in Salon ZDSLU 2017.

 

***

 

Sobota, 10. 2. 2018, ob 11. uri

Delavnica za otroke

Narodni muzej Slovenije na Muzejski

JAMSKA ŽIVA TU BIVA Živa iz muzeja je tista srečnica, ki lahko potuje skozi čas. Samo dotakniti se mora zgodovinskega predmeta in že jo prestavi v preteklost – v čas, ko je bil ta predmet izdelan. Pridružite se nam na potovanju, dotaknite se kamna in odpotujte v najstarejše obdobje človeške zgodovine, v kameno dobo! V jami bomo spoznavali življenje jamskih ljudi, otipali zanimive predmete, se naučili izdelati koščeno piščal ter na kamne zaigrali svojo melodijo! Trajanje: 90 minut. Cena: 5,5 €. Delavnica je primerna za otroke od 6. do 11. leta. Obvezne prijave od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali arheozabava@nms.si. Število mest je omejeno.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko