Dogodkovnik

  • cd1_27

Film v Cankarjevem domu: O telesu in duši, Filmska fabula

Ventilator besed | 16.2.2018 | Komentarji 0

Od petka, 16., do nedelje, 25. februarja, ob 19. uri

O telesu in duši Teströl és lélekröl Of Body and Soul

Madžarska, 2017, 116'

 

Režija: Ildiko Enyedi

Scenarij: Ildikó Enyedi

Igrajo: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Réka Tenki

Festivali, nagrade: Berlinale 2017 (zlati medved, nagrada FIPRESCI), Sydney 2017 (najboljši film)

Distribucija: Fivia

 

 

V klavnico govedi postavljena ljubezenska zgodba z izrazitim vizualnim pečatom raziskuje povezavo med telesno in čustveno odtujenostjo. Zmagovalec Berlinala 2017.

Ko se mlada Maria zaposli v klavnici kot nadzornica kakovosti, jo ljudje takoj razglasijo za čudakinjo. V jedilnici vedno sedi sama in se tudi sicer ne druži s sodelavci, pri delu prisega na sterilnost, je zelo natančna in se za vsako ceno drži pravil. Njen precej starejši šef Endre, ki boleha za lažjo telesno hibo, je prav tako samotarska duša, a spozna, da ga nova sodelavka nerazumno privlači. Še posebej ko nekega dne ugotovita, da imata vsako noč iste sanje ...

 

»Toliko znakov obstaja, da si moramo življenje spremeniti v ožjem in širšem pogledu. Zasebno življenje je zelo povezano z družbenim ustrojem, kot da bi bila medsebojno odvisna. Ko razmišljamo o zasebnem življenju, moramo pomisliti tudi na družbeno organiziranost. Če živiš v okoliščinah, ki ne dopuščajo polnega življenja, nekako zboliš. Družba za to poskrbi. Morda obiščeš terapevta, ali začneš piti, ali pretepaš svoje bližnje, kar koli. To so znaki, da ni vse v redu! Moja protagonista se v svoji koži ne počutita dobro, zato se zapreta vase.« (Ildikó Enyedi)

 

Kosovelova dvorana, 5'30, 5* €

 

 

Od 5. do 9. marca

Filmska fabula 2018  

 

 

Ponedeljek, 5. marca, ob 21. uri, in četrtek, 8. marca, ob 18. uri

 

Pokrpajmo žive

(Réparer les vivants, 2016, Katell Quillévéré; 103')

 

 

Ekranizacija romaneskne uspešnice gostje Fabule Maylis de Kerangal se poglobi v občutljivo problematiko darovanja človeških organov in iz zgodb dveh ljudi, ki ju združi splet tragičnih okoliščin, stke ganljivo hvalnico življenju.

 

Nekega idiličnega poletnega jutra trije mladi deskarji radostno premagujejo divje valove Atlantika. Ko se vračajo domov, pa se pripeti huda prometna nesreča in Simon, eden od njih, konča v bolnišnici, kjer ga priključijo na naprave, njegove starše pa obvestijo, da zanj ni več upanja … Medtem v Parizu nekdanja glasbenica Claire, katere življenje zaradi hudega srčnega obolenja visi na nitki, iz dneva v dan čaka na telefonski klic, ki ji bo morebiti spremenil usodo.  Film je bil nagrajen na festivalih v Benetkah in Torontu.

 

Po projekciji bo na vprašanja gledalcev odgovarjala avtorica romana, Maylis de Kerangal. Samostojni nastop bo imela v torek, 6. marca, ob 20. 30 v Cankarjevem domu.

 

Kosovelova dvorana, 5’30, 5* EUR

 

 

 

Torek, 6. marca, ob 18. uri

 

Dora ali spolne nevroze naših staršev

(Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern, 2015, Stina Werenfels; 90')

 

 

Dora ali Spolne nevroze naših staršev je švicarski film, ki je bil leta 2015 predvajan na Berlinalu. Istoimenska drama Lukasa Bärfussa velja za eno najuspešnejših sodobnih gledaliških besedil, saj je bila uprizorjena na odrih širom sveta, med drugim tudi v Sloveniji (SLG Celje). Glede na predlogo ni presenetljivo, da je tudi film postal eden najbolj uspešnih švicarskih filmov zadnjih let. Pripoveduje o osemnajstletni Dori, ki se zaljubi, ima spolne odnose in zanosi. Ker je Dora duševno zaostala, njeno razmerje sproža cel plaz praktičnih in etičnih vprašanj, s katerimi se je okolica, sploh njena starša, prisiljena soočiti.

 

Po projekciji bo na vprašanja gledalcev odgovarjal avtor literarne predloge Lukas Bärfuss.

Lukas Bärfuss velja za enega najboljših, najbolj priznanih in najbolj prevajanih sodobnih švicarskih avtorjev. V slovenščini je doslej izšel njegov pretresljiv roman Koala (Modrijan 2016), na odrih pa smo lahko videli tudi več uprizoritev njegovih dram.

Povezuje: Tanja Petrič.

 

Kosovelova dvorana, 5’30, 5* EUR

 

 

Sreda, 7. marca, ob 20. uri, in petek, 9. marca, ob 20. uri

 

Kot da me ni

(As If I Am Not There, 2010, Juanita Wilson; 109')

 

 

Irska drama, posneta v srbo-hrvaščini po predlogi gostje Fabule Slavenke Drakulić, je bila leta 2011 irska kandidatka za tujejezičnega Oskarja. Dogaja se med vojno v Bosni in temelji na resničnih zgodbah, ki so jih pripovedovale priče na haaškem sodišču za vojne zločine. V ospredju zgodbe je Samira, sodobna sarajevska učiteljica, ki med vojno sprejme ponudbo za delo na vasi. Ko vas zavzamejo srbski vojaki, pobijejo moške in si pokorijo ženske, je Samira priča razmeram, v katerih je posilstvo samo še en način za množično uničevanje. Eden od najboljših filmov, ki prikazuje ženske v vojni. Film je leta 2010 in 2011 prejel vse najpomembnejše irske filmske nagrade, za najboljši film, režijo in fotografijo pa je bil nagrajen tudi na številnih svetovnih filmskih festivalih.

 

 

Kosovelova dvorana, 5’30, 5* EUR

 

 

 

Od 14. do 21. marca 2018

20. Festival dokumentarnega filma 

 

 

Že dvajset let zapored prinaša FDF vpogled v raznovrstno sodobno svetovno produkcijo dokumentarnega filma, ki z aktualno obravnavo družbenih in političnih problemov posega v vse pore življenja. Festival bo tudi v letu 2018 potekal na treh prizoriščih, v Kosovelovi dvorani CD, Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Filmski izbor bo pospremil bogat spremljevalni program: predavanja, pogovori z ustvarjalci, filmska delavnica ter mednarodni seminarji in predavanja (v okviru EU programa Media).

 

Festivalski sklopi: Tekmovalni sklop na temo človekovih pravic; Miti, ikone, mediji; Intimni portreti; Aktualni, družbenokritični; Posvečeno

 

V sodelovanju z Amnesty International Slovenija bomo znova podelili nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic.

 

V četrtek, 1. marca 2018, ob 11. uri v Klubu Lili Novy Cankarjevega doma pripravljamo novinarsko konferenco 20. Festivala dokumentarnega filma – FDF. O letošnjem programu in spremljevalnih dogodkih bo spregovoril programski direktor 20. FDF Simon Popek.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko